Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Virozele și pneumoniile fac „ravagii“ printre vrânceni


Numărul persoanelor diagnosticate cu viroze și pneumonii a scăzut puțin în ultima săptămână. Cei mai afectați rămân copiii cu vârste între 5 și 14 ani, adică cei care frecventează unitățile de învățământ. Din acest motiv, medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea recomandă efectuarea triajului epidemiologic zilnic. „Personalul din rețeaua de medicină școlară, precum și cadrele didactice trebuie să acorde o atenție deosebită triajului epidemiologic pentru a bloca sau limita cât mai mult accesul copiilor bolnavi în colectivități. Triajul epidemiologic trebuie efectuat zilnic, iar copiii care prezintă simptomatologie specifică afecțiunilor de sezon nu trebuie primiți în colectivități. De asemenea, nici cadrele didactice bolnave nu trebuie să vină la școală”, recomandă medicul epidemiolog Marina Maiorov, din cadrul DSP Vrancea.
De asemenea, săptămâna trecută, 17 persoane au fost suspectate de gripă, iar patru au fost internate în spital. Tot săptămâna trecută, o persoană a decedat din cauza pneumoniei. În ceea ce privește persoanele diagnosticate cu viroze, medicii din cadrul DSP ne-au spus că, săptămâna trecută, 1.986 vrânceni au fost diagnosticați cu afecțiuni respiratorii. Din total, 112 au fost internați în spital. De pneumonie s-au îmbolnăvit 507 persoane, 122 dintre acestea fiind internate în spital. Cei mai afectați de viroze și pneumonii au fost copiii și adolescenții. Mai exact, 720 de copii cu vârste între 5 și 14 ani au fost diagnosticați cu viroze, iar 137, de aceleași vârste, au fost diagnosticați cu pneumonii.

   Ce recomandă medicii

Medicii se așteaptă ca în perioada următoare, din cauza fluctuațiilor de temperatură, să crească numărul cazurilor de viroze, pneumonii și gripă. Aceștia spun că simptomele specifice gripei sunt febra, lăcrimarea ochilor, scurgeri nazale, stare de oboseală nejustificată, dureri de cap foarte puternice, dureri musculare și lipsa poftei de mâncare. Ca măsuri generale de prevenție împotriva gripei se recomandă: evitarea aglomerărilor umane sau a contactului cu bolnavul de gripă; vaccinarea înainte de perioadele cunoscute ca fiind favorabile apariției gripei; se recomandă vaccinarea antigripală în fiecare an; păstrarea unei igiene corporale riguroase și a spațiilor, care trebuie să fie aerisite, încălzite și luminoase.
Cei care vor să se vaccineze pot achiziționa vaccinul din farmacii, fie se pot adresa medicilor de familie. Vaccinarea este utilă în orice moment, dar se recomandă a fi făcută la începutul sezonului rece. Din momentul în care a fost injectat, vaccinul are nevoie de o perioadă de 14 sau 15 zile pentru a dezvolta imunitatea împotriva virusurilor gripale.
Categoriile de persoane care sunt predispuse la gripă sunt bolnavii cronici, în special cei cu afecțiuni respiratorii cronice, dar și diabeticii și cardiacii, copiii și adulții cu astm bronșic, care au o evoluție gravă a bolii, personalul medico-sanitar, dar și persoanele vârstnice. În cazul afecțiunilor respiratorii, automedicația nu este recomandată, așa că la primele semne de boală este recomandată prezentarea la medicul de familie. „Trebuie evitată automedicația, iar prezentarea la medicul de familie să se facă la primele semne de boală. Tratamentul va fi recomandat de medicul de familie, în urma consultației, întrucât gripa se poate complica foarte repede. Este recomandată o alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe”, mai spun specialiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?