Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Polițiștii au făcut „curățenie” în trafic


Sute de șoferi au fost amendați, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru că au încălcat regulile de circulație. În doar trei zile, polițiștii Serviciului Rutier au aplicat 612 sancțiuni contravenționale și au ridicat 24 de permise de conducere, 8 dintre acestea fiind reținute numai pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. Totodată, s-au întocmit patru dosare penale și s-au reținut 19 certificate de înmatriculare. Potrivit informațiilor primite de la polițiști, în timpul acțiunii, principalii vizați au fost șoferii care obișnuiesc să consume alcool și apoi conduc, acțiunea desfășurându-se mai ales în mediul rural, împreună cu polițiștii de ordine publică.
    Până pe 15 martie, polițiștii vor fi tot în trafic, în atenția lor fiind, în special, șoferii și pasagerii care uită să-și cupleze centurile de siguranță. Acțiunea se desfășoară la nivel european, scopul fiind acela de a-i determina pe șoferi și pasageri să conștientizeze importanța folosirii centurii de siguranță și a dispozitivelor de retenție omologate.
    Trebuie reamintit faptul că, de luna trecută, minorii care sunt transportați în autovehicule trebuie să poarte centuri de siguranță ori să fie fixați sau prinși în scaune omologate, în funcție de vârstă ori înălțime. În caz contrar, polițiștii vor aplica amenzi. Astfel, minorii cu înălțimea de până la 135 cm vor fi fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.  Minorii cu înălțimea de peste 135 cm pot fi transportați în autovehicule doar dacă ocupă unul din locurile din spate și poartă centura de siguranță pentru adulți (reglată astfel încât aceasta să nu treacă peste zona gâtului sau a feței) ori dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, instalat în autovehicul. „Aceste prevederi nu se aplică dacă minorul este transportat cu autovehicule destinate transportului public de persoane ori în autovehicule tip «taxi», însă în aceste situații minorul în vârstă de până la 3 ani va trebui să ocupe unul din locurile din spate și să fie supravegheat de un adult, altul decât conducătorul auto. Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță (cele care nu sunt prevăzute cu centuri de siguranță), iar cei peste 3 ani și cu o înălțime de până la 150 cm pot fi transportați în aceste autovehicule doar dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față. Excepția privind autovehiculele destinate transportului public de persoane ori în autovehicule tip «taxi» operează și în acest caz”, au transmis polițiștii de la Serviciul Rutier Vrancea.
    Conform articolului 36 al. 1 indice 2 din OUG 195/2002, obligația de a se asigura că minorii poartă centurile de siguranță sau sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate revine conducătorului auto. În caz de nerespectare a acestei obligații, conducătorul auto este sancționat cu amendă în valoare de 4-5 puncte amendă (respectiv între 390 – 487,5 lei) și aplicarea a 3 puncte de penalizare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?