Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Reacțiile adverse provocate de medicamente pot fi raportate


La câteva zile de la publicarea unei adrese de e-mail pentru notificarea lipsei unor medicamente din farmacii, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a pus la dispoziția pacienților și un formular,  prin care aceștia, rudele sau persoanele care îi îngrijesc pot sesiza reacțiile adverse în urma administrării unor medicamente, inclusiv vaccinuri.
Pe site-ul ANMDM este postat formularul de raportare a reacțiilor adverse, dar și un set de informații și clarificări. „ANMDM încurajează pacienții, persoanele care asigură îngrijirea pacienților, profesioniștii din domeniul sănătății (medici, farmaciști, asistenți) să raporteze reacțiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informații suplimentare privind siguranța medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. În acest fel, orice persoană poate contribui la protejarea propriei stări de sănătate, dar și a celorlalți. Dacă vor exista mai multe raportări de reacții adverse după administrarea aceluiași medicament, de exemplu, se vor face verificări suplimentare, privind siguranța, atât la nivel național, cât și european”, a declarat președintele ANMDM, Marius Savu, într-un comunicat de presă.
În comunicatul ANMDM se arată că reacția adversă se definește ca „un răspuns nociv și nedorit, determinat de un medicament. Sunt considerate reacții adverse și efectele nedorite care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea greșită, abuzul și erorile de medicație sau efectele nedorite apărute în urma expunerii profesionale„. Conform ANMDM, în 2014, în România au fost înregistrate 2.050 de raportări de reacții adverse grave și non-grave. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?