Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

VIDEO şi GALERIE FOTO: Batalionul 288 Apărare Antiaeriană, decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre


Batalionul 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” împlinește, duminică, 20 de ani de la înființare. În acest context, vineri, militarii Batalionului au organizat la sediul unității o festivitate, la care au participat pe lângă angajați și locțiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica” gl. bg. dr. Oliviu Irimia, seful de stat major al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată col. Valentin Nedelescu, reprezentanți ai autorităților publice locale, respectiv subprefectul Cristi Misăilă, viceprimarul Marius Iorga. De asemenea, au mai participat reprezentanți ai sistemului național de apărare, siguranță și ordine publică, cadre militare active și în rezervă, invitați, rude și prieteni ai militarilor, care au vrut să vadă tehnica din dotarea unității, dar și un exercițiu demonstrativ cu trageri cu muniție de manevră a complexelor antiaeriene Gepard.
În cadrul ceremoniei, Batalionul a fost decorat cu „Emblema de Onoare a Statului Major a Forțelor Terestre”, iar mai mulți militari au primit dimplome de excelență și diplome de merit pentru activitatea desfășurată. Comandantul Batalionului, colonel Daniel Suditu, a precizat că „am ales ca motto al frumoasei aniversări «două decenii de provocări și împliniri» pentru că încă de la înființare sarcinile și misiunile structurii noastre au implicat angajamente importante, la care cei din stânga și din dreapta tribunei, dar și cei din formații au găsit resurse să se călăuzească după un celebru îndemn modern: «Dacă găsești un drum fără obstacole, probabil că drumul acela nu duce nicărieri». Și așa a fost. Exploatarea diferitelor categorii de tehnică antiaeriană avută în înzestrare de-a lungul anilor a constituit provocările, obstacolele noastre, pe care le-am transformat în împliniri, iar executarea numeroaselor exerciții în teren, antrenamente, trageri de instrucție și de luptă au făcut ca tânărul colectiv să se călească și să crească în valoare și experiență. Astăzi, Batalionul 288 Apărare Antiaeriană Milcov este o structură pusă la dispoziția NATO în compunerea Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, care are în dotare complexe antiaeriene Gepard și care este angrenat activ, alături de marea unitate în activitățile de instruire. Momentul aniversar este unul emoționant, de bilanț, în care prețuim oamenii și faptele trecutului, dar este și un moment în care ne gândim la noile obiective primite, ale căror finalități trebuie să fie «mai buni, mai puternici» și desigur «misiune îndeplinită»”, a spus colonel Daniel Suditu.

    Subprefectul Cristi Misăilă i-a felicitat pe militari pentru profesionalismul de care dau dovadă atât în teatrele de operațiuni, cât și la intervențiile pe care le au în țară. „Batalionul 288 Apărare Antiaeriană «Milcov» este o unitate de renume și o unitate care face cinste județului, alături de celelalte unități componente ale Garnizoanei Focșani. Ați dat dovadă, atât în teatrele de operațiuni, cât și în țară, atunci când a fost nevoie să interveniți alături de celelalte instituții, de implicare și eroism”, a spus Cristi Misăilă.
    Unitatea a luat ființă la 1 martie 1995, sub denumirea Divizionul 288 Artilerie Antiaeriană, în compunerea Brigăzii 282 Mecanizată Focșani. De-a lungul timpului, parcurgând etapele procesului de transformare și modernizare ale Armatei României, batalionul a avut în înzestrare și a operat cu majoritatea tehnicii antiaeriane din dotarea forțelor terestre, obținând rezultate remarcabile la activitățile de instruire și la tragerile cu muniție de luptă executate în poligoanele special destinate. Începând cu toamna anului 2012, Batalionul 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” este certificat și afirmat ca structură pusă la dispoziția NATO.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?