Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

ISTORIA FOTBALULUI VRÂNCEAN ÎN IMAGINI Diplomatic Focşani, prezenţă constantă în fosta Divizie B


Se spune că, uneori, o fotografie reușită face mai mult decât o mie de cuvinte! Fotbalul vrâncean are multe astfel de instantanee, câteva dintre ele fiind găsite în arhiva „fotografiilor pe carton”. Cotidianul Monitorul de Vrancea prezintă săptămânal câte două fotografii, însoțite de scurte considerații. Unele dintre ele sunt fotografii eveniment, deși reprezintă doar o simplă „frântură” dintr-un fenomen foarte complex. O remarcă interesantă este aceea că, în general, emoțiile ne sunt „trezite” de instantaneele în care apar fotbaliști autohtoni, născuți, crescuți și, din păcate, unii trecuți în „lumea celor drepți”, aici, în fața noastră.
Este o formă de „identitate”, obligatorie, pe care, din păcate, se pune tot mai puțin accent. Orice iubitor de fotbal tresare acum văzând oameni pe care i-a întâlnit, an de an, meci de meci, pe stadioane din județ. Când nu se mergea în cantonamente în afara țării, ci la Soveja. Se alerga pe șosea, câte 20 de kilometri pe zi, prin păduri, se „fenta” antrenorul mergând cu nailonul, când era zăpadă, sau „luând ocazia” pentru a fura câțiva kilometri, din meniu nu lipsea friptura de porc și paharul de vin roșu, condițiile de cazare erau decente dar aduceau aminte de… armată, iar un ziar, seara, la odihnă, era „mană cerească” pentru jucători.

Diplomatic Focșani a promovat în Divizia B în sezonul 1998-1999
Finanțată în acea vreme de oamenii de afaceri Liviu Jitea și Vasile Tătăru, echipa Diplomatic Focșani a reușit promovarea în Divizia B la finalul sezonului 1998-1999, după un parcurs de excepție. La echipa Focșaniului la acea vreme evoluat printre alții Adrian Toma, Ioan Petrică, Aurel Colan, Cristian Ion, Marius Martiș, Adrian Păun, ion Dogaru, Mihai Georges, Dănuț Dumitriu, Janette Avram, Marian Covaci, Mihai Barbu, Lucian Hristea, Cristi Dragu, Marin Ungureanu, Iulian Călin, Marius Bodoc, Ionuț Botezatu, Paul Petroșel.
    Golgeterul echipei de pe Milcov a fost atacantul Aurel Colan, care, în cele 36 de etape, a reușit să înscrie 24 de goluri. Diplomatic Focșani a terminat sezonul pe primul loc în seria I cu următoarea linie de clasament: 36 de partide, 25 de victorii, 6 remize și 5 eșecuri, golaveraj 76-35 și un total de  81 de puncte, cu 10 mai mult față de ocupanta locului secund, Petrolul Brăila. În sezonul 1999-2000 al Diviziei B, Diplomatic Focșani s-a clasat pe locul 13 din 18 echipe, cu următoarea linie de clasament: 34 de meciuri, 13 victorii, 8 remize, 13 înfrângeri, goleveraj 37-37 și 47 de puncte.
    În acel sezon, la echipa focșăneană jucau, printre alții, Atănăsoaie, Muha, Băncilă, Said, Å¢igănuș, Toma, Avram, Colan, Dragu, Andrei. În sezonul 2000-2001, Diplomatic Focșani s-a transformat în Unirea 2000 Focșani, care s-a clasat pe locul 12 din 18 la finalul sezonului.

Chimica Mărășești, echipă cu rezultate în Divizia C
    Una din echipele din Vrancea care a reprezentat cu cinste fotbalului vrâncean în Divizia C a fost Chimica Mărășești. În anul 1977, formația din Mărășești, antrenată la acea vreme de regretatul tehnian Zoltan David a avut un campionat de excepție și s-a clasat la finalul sezonului pe locul 6, după ce a pierdut doar două partide pe teren propriu.
    La acea vreme, în echipa Mărășeștiului evoluat printre alții Antipa, Iordache, Paraschiv, Titi Tusu, Galan, Sima, Mirică, Mecu, Stoianovici, Manolache, Dospina, Ouatu, Borș, Horia, Brăileanu, Bușilă, Ifrim și Chioveanu.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?