Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

Gradaţii de merit pentru profesorii cu performanţe la catedră


Profesorii cu rezultate de excepție la catedră vor beneficia și anul acesta de gradații de merit. Ministerul Educației a emis metodologia și criteriile privind acordarea gradației de merit, în perioada 9-20 februarie având loc detalierea punctajelor aferente criteriilor, de către comisia paritară de la nivelul Inspectoratului Åžcolar. În zilele următoare, mai exact în perioada 23-27 februarie, va avea loc comunicarea fișelor de evaluare de către inspectoratul școlar în teritoriu.
Profesorii își vor putea depune dosarele în perioada 2-20 martie, care vor fi evaluate de inspectorii de specialitate. Potrivit calendarului publicat de ministerul Educației, în perioada 20-31 aprilie va avea loc depunerea dosarelor care conțin documentele justificative privind activitatea candidatului la secretariatul/ registratura inspectoratului școlar; în perioada  1-22 aprilie va avea loc analiza dosarelor de către inspectorul școlar care coordonează disciplina, cu consultarea consiliului consultativ, și elaborarea raportului referitor la activitatea candidatului în specialitate; în perioada 23 aprilie-13 mai va avea loc verificarea dosarelor și acordarea punctajelor de către comisia de evaluare a dosarelor depuse în vederea acordării gradației de merit.
În perioada 14-15 mai trebuie aprobată lista cuprinzând punctajele acordate în urma evaluării, de consiliul de administrație al inspectoratului școlar. Afișarea listei cuprinzând punctajele acordate în urma evaluării la avizierul inspectoratului școlar trebuie făcută până pe 18 mai, iar depunerea contestațiilor asupra punctajului acordat se va putea face pe 19 și 20 mai. Soluționarea contestațiilor de către comisia de contestații se va face în perioada 21-25 mai, iar stabilirea ponderii gradațiilor de merit pe categorii de personal, precum și pe discipline de învățământ în cadrul comisiei paritare de la nivelul inspectoratului școlar, validarea rezultatelor finale ale concursului de către consiliul de administrație al inspectoratului școlar și afișarea acestora la inspectoratele școlare se va face până pe 27 mai. În perioada 28-29 mai, ISJ va înainta la Ministerul Educației Naționale listele cu personalul didactic din unitățile de învățământ, validat în vederea acordării gradațiilor de merit, iar emiterea ordinului ministrului educației naționale se va face pe 11 august.

   Cine poate obține gradație de merit

Metodologia prevede că acest concurs al gradațiilor de merit este deschis tuturor profesorilor care au acumulat o vechime de minim patru ani la catedră și care au obținut performanțe notabile cu elevii la concursurile și olimpiadele județene, naționale și de ce nu, chiar internaționale. De asemenea, ei trebuie să fi obținut în perioada 1 septembrie 2009-31 august 2014 calificativul „Foarte bine” în fiecare an școlar din perioada evaluată. Sunt foarte importante la dosar și activitățile extrașcolare, de comunicare și practice, pe care profesorii le-au organizat cu elevii în toată această perioadă.
De altfel, potrivit noii metodologii de acordare a gradațiilor de merit, 80% din punctajul final reprezintă activitățile complexe pe care profesorii le-au organizat cu elevii, activități cu valoare instructiv-educativă, și doar 10% este ponderea acordată inovației în educație. Potrivit legislației în vigoare, gradația de merit reprezintă o recunoaștere financiară a performanțelor la catedră ale profesorilor, care rotunjește veniturile acestora cu 25% din salariu, pe o perioadă de 5 ani.
Metodologia privind acordarea gradațiilor de merit o puteți consulta AICI.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?