Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Marmota Phil ar putea fi arestată


Marmota Phil, care a prezis anul acesta că iarna va mai dura șase săptămâni în SUA, este în pericol de a fi „arestată” pentru că nu le-a spus cetățenilor despre „munții de zăpadă” care au urmat momentului predicției, potrivit unei informații publicate pe pagina de Facebook a Poliției din Merrimack. Polițiștii din statul american New Hampshire, afectat de căderi masive de zăpadă în ultima perioadă, au descoperit inamicul public numărul 1 în „persoana” marmotei Phil, care, potrivit obiceiului, prezice în fiecare an dacă iarna va mai dura mult sau dacă americanii vor avea parte de o primăvară timpurie, potrivit cbslocal.com. Suspectul este descris ca „scund și blănos, cu ochii căprui și dinți mari, ieșiți în afară”.
În încercarea de a mai detensiona atmosfera, polițiștii din orașul Merrimack au publicat pe pagina de Facebook a instituției o glumă, cerându-le cetățenilor să ajute la prinderea marmotei Phil. „Am primit mai multe informații potrivit cărora micul infractor se află într-o gaură, la căldură, și stă confortabil”, au scris polițiștii pe platforma de socializare, textul fiind acompaniat de o imagine care înfățișează o marmotă răutăcioasă din filmul „Pădurea snobilor/ Caddyshack”. „Phil le-a spus mai multor oameni că iarna va mai dura șase săptămâni, dar nu a precizat o informație esențială, aceea că va fi vorba despre munți de zăpadă”, au mai scris polițiștii pe Facebook.
Åžeful Poliției din Merrimack, Mark Doyle, a spus că ideea acestei glume a venit în timpul unei discuții cu polițista Denise Roy, în contextul primirii mai multor avertizări referitoare la furtunile de zăpadă ce urmau să lovească zona. „Vorbeam despre cum ne-am săturat și cât de obosiți eram, iar ea a venit cu ideea. Toată lumea privește gluma asta așa cum este: o abordare amuzantă, ușoară, a problemelor cu iarna pe care o îndurăm aici, în nord-estul Statelor Unite”, a declarat Mark Doyle. Potrivit polițistului, marmota ar fi fost văzută în Canada însoțită de Big Foot (Sasquatch).
Marmota Phil a mai avut probleme cu legea. În 2013, autoritățile din statul Ohio au pus animalul sub acuzare pentru „denaturarea primăverii”, o infracțiune la adresa „liniștii și demnității statului”. Marmota Phil este descrisă, pe pagina de Facebook a statului New Hampshire, ca fiind „înarmată și periculoasă”. Punxsutawney Phil, marmota americană faimoasă pentru „predicțiile” ei meteorologice, și-a văzut umbra după ce a ieșit din vizuina ei din statul Pennsylvania, luni, 2 februarie, și a prevăzut astfel încă șase săptămâni de iarnă în Statele Unite.
Ca în fiecare an, potrivit unei tradiții care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, membrii Clubului Marmotei, purtând frac și joben, s-au reunit, pe 2 februarie, în zorii zilei, pentru a scoate animalul din vizuină ca să afle cele mai recente previziuni meteorologice ale acestuia. Asfel, la ora locală 07.25, marmota Phil și-a văzut umbra atunci când a ieșit din bârlogul său din localitatea Punxsutawney. Potrivit tradiției, apariția umbrei lui Phil înseamnă că iarna va dura până la jumătatea lunii martie. Dacă Phil nu și-ar fi văzut umbra, ar fi însemnat că primăvara sosește timpuriu în Statele Unite în acest an.
De la prima sa predicție, realizată în 1887, Phil și-a văzut umbra de 101 ori, iar de 17 ori marmota nu a văzut-o. Deși sunt nouă ani care lipsesc din înregistrările oficiale, americanii spun că Phil a efectuat predicții în fiecare an, fără excepție. Nimeni nu pune sub semnul întrebării dăruirea marmotei Phil pentru aceste prognoze meteo, însă acuratețea lor reprezintă o sursă de controverse în Statele Unite ale Americii.
În 2013, Phil nu și-a văzut umbra, fapt care anunța o primăvară timpurie. Cu toate acestea, gerul și furtunile de zăpadă de pe coasta estică americană au durat până după jumătatea lunii martie. Procurorul din Butler County, o regiune din statul Ohio, a cerut din această cauză „pedeapsa capitală” pentru Phil, care a fost acuzat că „a anunțat în mod eronat sosirea timpurie a primăverii”. O firmă de avocatură din Pennsylvania a sărit în ajutorul marmotei, susținând că acel procuror din Ohio nu avea jurisdicția necesară pentru a putea să îl pună pe Phil sub acuzare.
Site-ul oficial al marmotei Phil afirmă că animalul a asigurat o prognoză corectă în 100% din cazuri. Însă National Climatic Data Center, afiliat National Oceanic and Atmospheric Administration, afirmă că previziunile lui Phil au demonstrat că marmota „nu a avut talente predictive” în ultimii ani. Site-ul AccuWeather afirmă că rozătorul are o rată de acuratețe de 80%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?