Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

O angajată a primăriei Homocea a câștigat în instanță „războiul” cu primarul Ionescu


O angajată a Primăriei Homocea, „forțată”, după cum spune ea, să nu mai vină la muncă de primarul Neculai Ionescu, și-a găsit dreptatea în instanță. Victoria Dascălu, angajată pe postul de referent contabil în urma unui concurs, susține că a fost mutată de primar de pe un post pe altul, iar atunci când a refuzat să mai îndeplinească alte atribuții decât cele pentru care avea studii, i s-ar fi spus că dacă nu face ce i se spune nu va mai fi pontată, lucru care s-a și întâmplat. A deschis acțiune în instanță, iar cererea i-a fost respinsă la Tribunalul Vrancea. A făcut recurs la Curtea de Apel Galați, iar instanța i-a dat câștig de cauză, dispunând reintegrarea reclamantei pe postul de referent contabil. De cealaltă parte, primarul susține că angajata nu ar fi avut nimic de obiectat timp de 8 luni, adică atât timp cât nu a fost verificată. În momentul în care la dispoziția emisă s-a anexat și o fișă a postului, fiindu-i trasate sarcini, a avut obiecțiuni. „Doamna nu a făcut niciun dosar de executare timp de 8 luni. Juca poker pe calculator”, a afirmat edilul, care a precizat că va respecta decizia instanței.

    După 35 de ani de muncă, dintre care 17 numai la Primăria Homocea, Victoria Dascălu s-a văzut „nevoită” să renunțe la serviciu. Asta pentru că, spune ea, primarul Neculai Ionescu a mutat-o de pe un post pe altul, iar în momentul în care i-a spus că nu este de acord cu ceea ce se întâmplă, acesta i-ar fi spus că nu va mai fi pontată dacă nu îndeplinește sarcinile trasate. 
    „În anul 1996 am dat concurs pentru postul de referent contabil. Până în 2004, când a venit Ionescu primar, mi-am desfășurat activitatea pe acest post fără probleme. În 2005 mi-a schimbat specimenul de semnătură, iar o altă persoană a preluat o parte din atribuțiile mele. Am stat la contabilitate până în 2007, când a mai angajat o persoană, pentru că mai angajase una pe post de consilier, după ce a intrat primar,  iar mie mi-a dat dispoziție să preiau atribuțiile de asistent social. Practic, râca a început la al treilea mandat al dumnealui. După o vreme, a emis o altă dispoziție și m-a mutat la registrul agricol. Am spus că nu am studii în domeniu și că nu mă duc. Conform legii, o persoană poate îndeplini sarcini trasate timp de șase luni, după care, pentru prelungire trebuie să fie și ea de acord cu acest lucru. Am spus că eu vreau pe postul meu, pentru care am dat concurs. Domnul primar nu a înțeles și mi-a spus că voi și executor fiscal. Eu am făcut cerere la Prefectură să mi se comunice dacă dispozițiile date de domnul primar sunt legale. Mi s-a comunicat că acele dispoziții, prin care am fost mutată de pe un post pe altul, sunt nelegale. Când am primit răspunsul am făcut o altă cerere, la care am anexat dispozițiile și răspunsul de la Prefectură și am cerut să mă treacă pe funcția ocupată prin concurs”, povestește Victoria Dascălu.

   Și-a găsit dreptatea în instanță

    Angajata primăriei a adăugat că în data de 19 iunie 2013 a fost chemată în biroul primarului, unde i s-a adus la cunoștiință că îi va fi emisă o altă dispoziție pentru a fi în continuare executor fiscal. Primarul l-ar fi chemat pe secretar și i-ar fi spus să facă dispoziția. „Domnul primar mi-a spus că atâta timp cât el va conduce comuna, chiar dacă face un abuz, eu va trebui să fac ce spune el. A menționat în dispoziția pe care nu am semnat-o că nu mă mai pontează dacă nu îndeplinesc sarcinile, ceea ce s-a și întâmplat„, a adăugat Victoria Dascălu.
    Neavând încotro, Victoria Dascălu a deschis acțiune în instanță, cerând anularea actului administrativ. La Tribunalul Vrancea nu a avut câștig de cauză, instanța respingându-i cererea. A făcut recurs la Curtea de Apel Galați, iar pe data de 5 februarie instanța s-a pronunțat, dându-i câștig de cauză. Pe lângă faptul că își va continua activitatea pe funcția câștigată prin concurs, angajata va trebui să mai primească și suma de 6.000 lei, reprezentând daune morale. „Admite recursul. Casează sentința nr.976/2014 a Tribunalului Vrancea și în rejudecare admite acțiunea, anulează dispoziția nr.484/19.06.2013 emisă de Primarul com. Homocea, jud. Vrancea și dispune reintegrarea reclamantei pe postul de referent contabil – funcția publică de referent, clasa a III-a, grad superior, gradația 5, cu plata tuturor drepturilor salariale pe perioada 20 iunie 2013 și până la reintegrarea efectivă. Obligă intimatul la plata sumei de 6000 lei daune morale către recurentă”, se arată în soluția instanței gălățene.

   Primarul spune că „juca poker și în 8 luni nu a făcut niciun dosar”

    De cealaltă parte, primarul comunei Homocea, Neculai Ionescu, susține că angajata primăriei „s-a deranjat în momentul în care i s-a cerut socoteală cu privire la dosarele de executare întocmite”. „Cât a fost la asistență socială nu a avut nicio problemă. A fost desemnată să îndeplinească atribuțiile de executor fiscal și timp de 8 luni nu a făcut niciun dosar de executare și a luat salariu nemeritat. Doamna juca poker pe calculator. Am chemat secretarul și i-am spus să facă o altă dispoziție la care să anexeze și fișa postului. Când a aflat ce trebuie să facă nu a mai avut dorință. Timp de 8 luni nu a avut obiecțiuni, iar când i s-au trasat sarcini pentru că nu făcuse nimic, nu a mai vrut. I-am spus că nu am cum să o plătesc dacă nu-și îndeplinește atribuțiile. A plecat, a stat acasă luni bune, a deschis acțiune în instanță și a câștigat la Galați. I-am spus să aducă sentința și o voi pune în executare. Eu nu am nimic cu doamna”, a explicat edilul.

23 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?