Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

VIDEO și GALERIE FOTO: Doi copii își consideră bunica paternă „Bau-Bau”!


O familie cu doi copii în vârstă de doi, respectiv patru ani, din Urechești, trăiește încă din luna decembrie a anului trecut la lumina lumânării. Motivul? „De la bani a pornit toată treaba. De când m-am însurat, și nu i-am mai dat ei bani, mama nu mă mai suportă. Deși stăm în aceeași casă, care a fost branșată la curent electric, ea a cerut la Electrica să ne debranșeze pe noi. Are numai ea lumină. Am pus un generator, dar nici pe ăla nu-l suportă, spune că face zgomot. Nici pe copii nu-i suportă, le-a spus să nu se apropie de ea că ea este «Bau-Bau»! Acum ne aflăm în proces de succesiune, cred că ea vrea ca noi să plecăm să rămână în casă doar ea și să vină și sora mea. Dar eu unde să mă duc cu familia mea, mai ales că am investit mult în casa și curtea asta!”, spune Ionel C., în vârstă de 39 de ani, tatăl celor doi copii. Omul zice că a intrat la tot felul de gânduri, ba a adus și preotul din comună să sfințească fiindcă „mama se pune în genunchi și blestemă. Eu cresc animale, și s-au întâmplat niște lucruri: mi-a fătat oaia, a rămas fără lapte și a murit mielul, a fătat scroafa, dar i-a omorât pe toți purceii după ce i-a fătat, a fătat cățeaua, a murit și câinele… Nu știu ce să mai cred! Am chemat și preotul, a încercat și el să vorbească cu mama, dar degeaba”, a mai spus bărbatul.

    Ori de câte ori rudele se ceartă între ele din cine știe ce motive, la fel ca și-n situația în care doi oameni divorțează, cei de pe margine spun, și probabil pe bună dreptate, că adevărul e undeva la mijloc. Însă atunci când sunt și copii la mijloc, care fără voia lor sunt martorii disputelor celor mari, parcă parcă ar fi nevoie ca una din cele două părți (înțelepciunea populară zice că cel mai deștept) să cedeze. Sau măcar să ajungă la un compromis cât de cât omenesc…
    În cele ce urmează vă prezentăm situația în care au ajuns copiii lui Ionel, un băiețel de doar doi ani și o fetiță de patru ani, din pricina neînțelegerilor iscate între părinții lor și bunica paternă. Bunică ce locuiește în aceeași casă cu ei și care, zice copila, „ne-a zis să nu ne ducem la ea că este Bau-Bau! Mie-mi este frică de ea, că trântește ușile, strigă și nu pot să dorm”. Ea și cu frățiorul ei își petrec serile, alături de părinți, la lumina lumânărilor, a candelei, și câteodată, și la cea a lămpii de gaz și nu înțeleg deloc de ce li se întâmplă așa ceva. Ei nu mai au lumină încă dinainte de Crăciun. Tot de atunci, nu s-au mai putut uita la televizor, nu au mai putut desena și nu au mai putut adormi ascultând povești citite de mama sau tata, din cărțile lor preferate. 
Mama lor îi spală, seara, la lumina lumânărilor, iar dimineța, tot așa îmbracă fetița ca să o ducă la grădiniță. Iar când mama le pune masa, au văzut și ei că nu mai scoate mâncarea din frigider, ci dintr-o ladă din curte! Bieții copii nu înțeleg de ce în odăile lor nu se mai aprinde becul, cu toate că în cele locuite de bunică, ce fac parte din aceeași casă, este lumină în fiecare seară! „Este foarte greu cu doi copii mici să n-ai curent electric, dar mama, deși e bunica lor, nu vrea să înțeleagă. Lumina a fost pe numele lui tata care a decedat, și eu am plătit toate facturile până acum un an. Acum un an, mama și-a trecut lumina pe numele ei și nu mi-a mai dat nicio factură! Ca să nu ajungă la mine, i-a zis poștașului să ducă facturile la o vecină. S-a dus la Electrica și pe 10 decembrie au venit de acolo și au tăiat firele care vin la camerele astea în care stăm noi. Eu am depus dosar la Electrica să-mi bage lumină pe numele meu, cu contor separat, cu tot ce trebuie. Au venit oamenii, au montat cablajul, cutia la stâlp, am plătit 1400 de lei și pe 24 decembrie am pus firele să avem lumină măcar de sărbători. Dar mama mi-a făcut reclamație tocmai la Electrica Muntenia – Nord Ploiești, că să vină să taie lumina, că ea e proprietara casei. Cei de aici de la Electrica ce să facă, au venit, mi-au dat înapoi cei 1400 lei pe care i-am plătit, mi-au tăiat o factură de 35 de lei pentru o săptămână de consum și m-au decablat. Și de pe 6 ianuarie nu mai avem deloc curent”, a povestit Ionel.
Omul spune că este peste puterile lui de înțelegere de ce propria mamă nu-i permite să se cableze separat și să-și plătească, firește, ce consumă, cu atât mai mult cu cât la mijloc sunt și cei doi prichindei, nepoți buni ai femeii!

   Generatorul sau branșarea temporară la iluminatul public, ca soluție

    Pentru că la mama sa nu a găsit înțelegere, bărbatul spune că și-a luat un generator, a tras un fir pe geam în casă ca măcar seara, pentru o oră cât spală copiii și îi bagă în pat, să aibă totuși lumină. „Generatorul consumă foarte multă benzină, cam un litru pe oră și nu-mi permit să îl țin prea mult. Dar chiar și așa, mama face scandal, zice că generatorul o deranjează fiindcă face zgomot. Am fost la primărie, am rugat primarul să mă lege la iluminatul public o perioadă, până se rezolvă, a zis că da… Dar cei de la Electrica au cerut o hârtie la mână de la primărie ca să mă lege… Eu singur nu mă pot lega, că e ilegal!”, a explicat Ionel.
Așa că omului nu i-a mai rămas altceva de făcut decât să aibă grijă să-și  cumpere cât mai multe lumânări, ca să aibă cu ce lumina cât de cât, copiilor săi, serile lungi de iarnă. Nici măcar preotul, pe care bărbatul spune că l-a chemat să sfințească și căruia i-a povestit necazurile prin care trece, n-a reușit să înduplece bunica celor doi micuți să le dea și lor un strop de lumină…

   „Cred că totul a pornit de la bani”

    Ionel este convins că tot coșmarul pe care a ajuns să-l trăiască fix în casa părintească, a pornit din momentul în care nu i-a mai dat bani mamei sale. „Eu am mai fost căsătorit o dată, am stat aici opt luni după care a trebuit să plecăm la Focșani. Cu prima soție am un copil. S-a întâmplat că am divorțat și m-am întors aici, în casa părintească. Am întâlnit-o pe Ileana, actuala soție, cu care am cei doi copii, ea mai are o fată dintr-o căsătorie anterioară care stă tot cu noi, aici. Cât am lucrat pe microbuz câștigam cam 4.000 de lei lunar, bani din care-i dădeam și mamei care are o pensie de 400 de lei. Din banii pe care-i câștigam am și construit o mulțime aici în curte, am închis vernada, am turnat ciment, am făcut gardul, am băgat apa pe numele ei (a mamei – n.r.) și nu recunoaște… Noroc că am păstrat chitanțele, și că am martori meseriașii care mi-au lucrat aici. Acum lucrez în altă parte, nu am salariul decât de 700 lei lunar, plus că am poprire de 350 de lei. N-am mai avut de unde-i da bani și mamei. De un an de zile să zic așa, ne-am dat deoparte cu banii și de atunci a început și scandalul”, a povestit Ionel, spunând că, poate, mama lui ar fi vrut să stea neînsurat.

   „Mi-a făcut multe reclamații”

    Pe lângă reclamațiile făcute de mama sa la Electrica, în urma cărora a rămas fără curent electric, Ionel spune că aceasta l-a reclamat și pe la primărie și la poliția din localitate, iar toate amenzile pe care le-a primit, zice că sunt acum puse la dosar. „Se trîntește singură pe jos, blestemă, se lovește singură, caută singură ceartă și scandal și tot ea se duce la poliție și reclamă, de s-au săturat polițiștii. Au ajuns să spună că ne amendează pe amândoi. Așa mi-a făcut și mie rost de amenzi pentru tulburarea liniștii publice… Acum suntem în proces succesoral, mama cu soră-mea deoparte și eu deoparte. Normal, un proces de succesiune durează șase luni, dar la noi durează deja de un an! Eu știu că am dreptul să stau în această casă, plus că am modernizat și am făcut foarte multe îmbunătățiri. La ce-am făcut am păstrat actele, vom vedea ce va fi… Dar până atunci, măcar să pot avea și eu lumină în casă, la copii!”, a spus Ionel.

   „N-am ce să vă spun, am avocat, vorbiți cu el!”

    Încercarea noastră de a sta de vorbă cu mama lui Ionel s-a soldat cu eșec atât acasă la ea, cât și la telefon. În momentul în care am ajuns la poarta bărbatului, aceasta trecea pe stradă ținând o umbrelă în mână și oricât am strigat-o, nu s-a oprit să-și spună punctul de vedere. Contactată telefonic, a răspuns scurt „N-am ce să vă spun, am avocat, vorbiți cu el”, și a închis. Contactat, avocatul spre care ne-a îndrumat a declarat că „suntem în judecată, într-un proces simplu, civil. Dosarul este în instanță și dacă doriți să-l vedeți vă dați seama de toată situația de fapt. Clienta mea este pur și simplu terorizată de fiu. Restul sunt supoziții subiective”, a declarat avocatul Silviu Crin Grosu.
    La rândul său, avocata lui Ionel, Reta Costache, a declarat că „noi avem partajul succesoral pe rol, am ajuns la încheierea de admitere în principiu și urmează să se desemneze experți pentru identificare, evaluare și lotizare”.
    Ok. Dar dincolo de conflictele adulților și până la finalizarea procesului, doi copii de doi și patru ani își petrec viața în întuneric ca-n Evul Mediu. Iar dacă alți prichindei de vârsta lor vor crește păstrând în suflet amintirea dragă a glasului duios al bunicii, cei ai lui Ionel își vor aminti, înfricoșați, că în copilăria lor nu vroia „să ne dea lumină… Bau-Bau!”.

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?