Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

TOP farmacii din România. Cine le deţine şi ce bani se învârt în industria farmaceutică


Retailul farmaceutic din România, reprezentat de peste 8.200 de farmacii, a crescut anul trecut cu 1,7% comparativ cu nivelul din 2013, la 10,5 miliarde lei (2,4 miliarde euro), potrivit estimărilor companiei de cercetare de piață PMR, care prognozează pentru acest an un avans de 4,3%. Numărul total de farmacii a rămas relativ constant anul trecut comparativ cu 2013. Conform datelor Ministerului Sănătății, cele mai multe farmacii se regăsesc în București (circa 1.000), Constanța (circa 430) și Iași (415), iar cele mai puține în județele Covasna (60), Caraș-Severin (74) și Sălaj (75). „În total, conform estimărilor noastre, aproximativ 17% din farmaciile din România rămân în mâinile celor mai mari cinci lanțuri de farmacii (fără a lua în considerare asociațiile de farmacii independente – n.r.). Această cifră este mai mult sau mai puțin identică cu cea de acum un an. Potrivit respondenților noștri, lanțurile de farmacii vor continua să se extindă în România în viitor. În plus față de lanțurile de farmacii cu acoperire națională, apar rețele mai mici cu poziție regională puternică, precum Ecofarmacia, care este activă în regiunea centrală Transilvaniei, și Farmacia Vlad, activă în zona Timișoarei”, arată raportul PMR.
    Primele cinci rețele de farmacii sunt Catena, deținută de Anca Vlad, cu peste 500 de unități, Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, cu peste 400 de unități, Dona (275), rețea controlată de omul de afaceri Eugen Banciu, Help Net (175), parte a distribuitorului Farmexim, și Ropharma (125), a omului de afaceri Mihai Miron.
    Alte rețele importante de farmacii sunt grupul farmaciilor independente Ethica (circa 250 din 10 județe), Farmacia Richter (120), deținută de grupul farmaceutic ungar Gedeon Richter, Belladona (100), Farmaceutica Remedia (90), controlată de omul de afaceri Valentin Norbert Å¢ăruș, și Rețeta (80), deținută de familia Vonica din Sibiu. Potrivit PMR, lanțurile farmaceutice sunt în competiție în principal între ele și nu cu farmaciile independente, care se luptă pentru supraviețuire pe o piață cu marje reduse. „În prezent, situația de pe piața farmaceutică românească este oarecum dificilă. Marjele sunt reduse, iar unii operatori vor considera că este mai bine să-și închidă afacerea decât să lupte pentru profitabilitate. Taxa claw-back nu afectează numai producătorii, dar și alte părți ale lanțului de distribuție. Producătorii pun presiune pe distribuitori, iar aceștia la rândul lor pe farmacii. Discounturile sunt acum mult mai puțin substanțiale, iar marjele sunt mici”, menționează PMR.
    Potrivit datelor PMR, valoarea retailului farmaceutic este estimată se crească cu 4,3% în acest an, cu 7,5% în 2016, cu 7,2% în 2017 și cu 7,3% în 2018 și în 2019. Compania de cercetare menționează că actualizarea listei de medicamente compensate va duce la creșterea pieței de medicamente inovatoare, care se va dezvolta într-un ritm mai rapid decât cel al pieței generice în următorii ani. Totuși, o situație neplăcută este că multe produse nu sunt disponibile pentru pacienții români, în măsura în care acestea sunt prezente în alte țări ale UE, fiind atât cazul medicamentelor inovatoare, cât și al celor de generice, notează PMR. În Europa Centrală, care cuprinde șase țări – Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Cehia și Slovacia, erau în jur de 34.200 de farmacii (fără farmaciile din spitale – n.r.) la finele lunii octombrie 2014, cu 600 mai multe decât în octombrie anul anterior.
Peste 40% din acestea, respectiv 14.600, sunt concentrate în Polonia, aceasta fiind urmată de România – 23,9%, Bulgaria – 12,2%, Ungaria – 8,7%, Cehia – 8,2% și Slovacia – 5,6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?