Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Primăria Focşani a stabilit lista străzilor ce vor fi reabilitate în 2015, dar şi celelalte obiective de investiţii


Bugetul pentru investiții al Primăriei Focșani depășește 76,3 milioane lei pentru anul 2015. Cei mai mulți bani provin de la Uniunea Europeană și sunt pentru proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile. De la bugetul local sunt alocați 11,7 milioane lei către proiectele de investiții, cu 1,7 milioane lei mai mulți decât anul trecut. Cea mai mare parte a acestor bani este alocată reabilitării străzilor din municipiu. Proiectul de buget pentru 2015 a fost supus dezbaterii publice și urmează să fie aprobat de consilierii locali focșăneni în următoarele două săptămâni.

    Primăria Focșani a lansat în dezbatere publică proiectul de buget cu lucrările de investiții prevăzute pentru acest an. Vor fi continuate lucrările începute în anii anteriori dar sunt și 14 proiecte noi de investiții pe bulevardele și străzile din Focșani. Valoarea investițiilor din bugetul local depășește 11,7 milioane lei, o sumă mai mare cu 1,7 milioane lei decât ceea ce s-a alocat anul trecut. La capitolul lucrări în continuare sunt menționate investițiile în reabilitarea străzii Brăilei și cele la rețeaua de canalizare și evacuare a apelor meteorice din cartieul Laminorul.
    Cei mai mulți bani sunt pentru proiecte noi de investiții pe care conducerea Primăriei speră să le termine până la finalul acestui an. Pe lista de investiții se află zona Căpitan Stoenescu, strada Trotuș, strada Vrâncioaia, strada Oituz, tronsonul cuprins între strada Mărășești și Cofetăria Teatru, strada Unirea Principatelor, strada Păun Pincio, strada Toader Târdea, strada Bucegi. Acestora li se adaugă proiectele pentru refacerea insfrastructurii pe străzile Popa Åžapcă, Magheru, Dornișoarei, Fundătura Dornișoarei, Teiului, pe strada Cotești, de la Bulevardul Unirii până la intersecția cu Vâlcea și Gh. Asachi. O altă lucrare pentru 2015 este amenajarea sensului giratoriu spre Vâlcele, intersecția Anghel Saligny-Cotești-Dinicu Golescu-Gh. Asachi. De asemenea, municipalitatea vrea să amplaseze și un sistem video de supraveghere la sensul giratoriu de la intersecția Bulevardul Unirii cu Anghel Saligny. „Marea majoritate a investițiilor prevăzute în buget se duc pentru lucrările la drumuri. Avem bani pentru lucrările începute în anii trecuți dar și pentru noi proiecte de investiții. Sperăm ca în luna martie să începem lucrările la proiectele de reabilitare a străzilor unde procedurile de achiziție sunt mai simple iar în luna iunie să începem lucrările la străzile unde documentația este complexă”, a afirma viceprimarul Gabriel Necula.

   Vega reia lucrările la străzile din Sud, Laminorul și Mândrești 

    Tot din luna martie ar urma să fie reluate lucrările de reabilitare și modernizare a străzilor din Focșani, finanțate prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Conducerea Primăriei speră ca lucrările să fie finalizate până la sfârșitul acestui an. Aceste investiții sunt finanțate doar în parte din banii bugetului local. Pachetul de proiecte cuprins în PIDU vizează reabilitarea și modernizarea Cartierului Sud, a zonei Laminorul și a localităților componente Mândrești Moldova și Mândrești Munteni. Valoarea totală a PIDU este de aproximativ 59 de milioane de lei. Proiectul este inclus în Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere. Finanțarea se realizează din Fondul European de Dezvoltare Regională (80,35%), cofinanțare de la bugetul de stat (17,65%) și cofinanțare din bugetul local (2%). „Am discutat cu reprezentanții VEGA 93 și, de la începutul lunii martie vor fi reluate lucrările la acest proiect. Sperăm ca lucrările să fie finalizate până la sfârșitul acestui an”, a precizat viceprimarul Necula.
    Problemele la acest proiect au apărut după ce, în 2014, societatea gălățeană Vega ’93 a cerut și obținut intrarea în insolvență la Tribunalul Galați. Potrivit informațiilor publicate în presa gălățeană, începerea procedurii insolvenței a fost aprobată de Tribunalul Galați chiar la solicitarea  firmei Vega 93. Societatea gălățeană avea de primit sume importante în urma unor lucrări realizate pentru statul român și a căutat să se protejeze în fața creditorilor, respectiv furnizorilor de materiale. De altfel, fondatorul societății Vega 93, Corneliu Istrate, estima în presa gălățeană că situația de la firmă se va rezolva până la primăvara lui 2015.

   Continuă investițiile la unitățile de învățământ

    Lucrările de investiții la unitățile de învățământ din municipiu depășesc 17,1 milioane lei. Este vorba de proiecte de investiții finanțate din fonduri nerambursabile. Proiectele de investiții din fonduri europene sunt pentru Colegiul Național „Al. I. Cuza”, Colegiul Național Unirea, Åžcoala nr. 3, Åžcoala Al. Vlahuță, Åžcoala Nicolae Iorga. Sunt prevăzute fonduri și pentru investițiile în baza practică de la Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu, acoperișul de la Grădinița 15 și acoperișul de la clădirea internatului de la Colegiul Tehnic. V.D. Cotea. „Educația reprezintă practic viitorul nostru. Investiția în educație trebuie să fie una din principalele preocupări ale unei administrații publice locale preocupate de bunăstarea comunității. Municipiul Focșani a derulat și derulează proiecte diverse de reabilitare, modernizare și dotări pentru mai multe unități școlare și suntem convinși că vom avea în curând în Focșani un sistem complet de învățământ, la cele mai înalte standarde”, a afirmat viceprimarul Focșaniului, Gabriel Necula.

   Continuă investițiile în utilaje

    Primăria va continua programul început în anii trecuți pentru dotarea cu utilaje care pot fi folosite la salubrizare, amenajare spații verzi dar și la deszăpezire de angajații Direcției de Dezvoltare și Servicii Publice. Sunt prevăzute fonduri pentru achiziția a trei buldoexcavatoare cu toate accesoriile aferente, respectiv freză, lamă pentru zăpadă și perie. Va mai fi cumpărat un minibuldoexcavator, o mașină de spălat cu presiune, o autoutilitară, împrăștietor nisip dar și bazine pentru clorură de calciu, module locuibile. Programul de dotare cu utilaje a fost început în anii anteriori pentru a realiza economii la bugetul local în perioada iernii și a nu mai apela la serviciile unor firme private pentru lucrările de deszăpezire. Iar în această iarnă, primăria a folosit doar cele opt utilaje proprii pentru curățarea zăpezii de pe străzile din Focșani. Banii economisiți sunt acum direcționați către dotarea cu noi utilaje dar și către investițiile în infrastructură.

    PROGRAMUL de investiții pe 2015 poate fi consultat  AICI

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?