Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO : Portret de șef de post: Agent șef principal Fănuță Lazăr, șeful Postului de Poliție Nereju


Monitorul de Vrancea reia rubrica „Portret de șef de post”. Astăzi vi-l prezentăm pe șeful Postului de Poliție din comuna Nereju, agent șef principal Fănuță Lazăr. Este în slujba cetățeanului de 30 de ani, iar întâmplările din  carieră ar putea fi scenariul unui film polițist. La Revoluție, a fost detașat în București, a dat nas în nas cu infractori periculoși, care au fost la un pas de a-i da cu hârlețul în cap, a stat nopți în șir la pândă pe calea ferată pentru a prinde hoți de găini. A ajuns să știe al cui este câinele care latră și, întotdeauna, munca și nevoile semenilor au fost mai presus decât dorințele sale. Se apropie de pensie, după o viață în slujba cetățeanului, și este mândru că lasă în urmă „niște copii curajoși și profesioniști”, făcând referire la cei cinci colegi ai săi, cu care își desfășoară activitatea la Postul de Poliție Nereju și cărora le-a fost tutore. Îi consideră copiii lui și recunoaște că-i va fi greu atunci când nu va mai fi în mijlocul lor.

    Agent șef principal Fănuță Lazăr, șeful Postului de Poliție Nereju, a îmbrăcat pentru prima dată uniforma de polițist în urmă cu aproape 30 de ani, mai exact în anul 1985, după ce a terminat Școala de Agenți de Miliție de la Slatina. Anterior, a absolvit un liceu cu profil silvic, dar a făcut și armata. Nu se gândea să practice meseria de polițist. S-a întâmplat pur și simplu și nu regretă deloc alegerea făcută. 
Și-a început activitatea la Postul de Poliție Broșteni, a lucrat la Vârteșcoiu, unde a fost ani buni și șef de post, dar și la Poliția orașului Odobești. „Șef de post sunt din octombrie 1999. Până în 2005 am fost șef de post la Vârteșcoiu, iar de atunci și până acum șef de post la Postul de Poliție Nereju. Polițist am devenit în 1985 și mi-am desfășurat activitatea până în 1989 la Postul de Poliție Broșteni, după care sectorist la Poliția orașului Odobești. În 1989-1990 am fost detașat, la Revoluție, în București. Am fost detașat la Secția numărul 10, unde am desfășurat activități de menținere a ordinii și liniștii publice. Mereu m-am simțit în nesiguranță, pentru că era Revoluție, dar am trecut cu bine. Nu m-am gândit niciodată să devin militar, dar după ce am terminat liceul silvic, am făcut o stagiatură la munte și nu mi-a plăcut. Apoi, un ofițer mi-a sugerat să mă angajez direct în poliție. Am și suplinit o vreme la Nereju, pe o catedră de silvicultură. Mi s-a făcut dosarul, am primit adresă, am mers la examen, am promovat și am rămas la școala de miliție”, povestește șeful de post.

    „Am reușit să facem ordine”

    În urmă cu 10 ani a ajuns la Postul de Poliție Nereju și tot de atunci este și șef de post. Comuna, cu cinci sate și aproape 5.000 de suflete, nu este deloc una cu o situație operativă ușoară. Acum, oamenii s-au mai potolit, dar cu ani în urmă, grupurile de localnici se băteau cu furci și topoare, infractorii dădeau buzna peste oricine și făceau ce vroiau. Polițiștii erau singurii obligați să intervină între grupuri. În acel moment, își asumau orice risc, căci nu aveau încotro. 
Șeful de post este de părere că liniștea din comună, din ultima vreme, se datorează polițiștilor, care nu s-au lăsat intimidați de infractori. „Comuna Nereju are arondate 5 sate, în care trăiesc 4.950 de oameni. Avem 67 de kilometri de la postul de poliție până la hotarul cu județul Covasna. Sunt peste 30 de hectare de fond forestier. Când am preluat comuna asta, era greu. În toate localitățile în care am fost, situația operativă a fost una deosebită. Când am venit aici, am găsit un singur ajutor, iar primul lucru a fost să discutăm cu cei cunoscuți cu probleme. Dacă nu au înțeles mesajul și au continuat, au ajuns la penitenciar. Am avut grupurile cunoscute, Puțoi și Poroșnicu, în cazul cărora dacă nu am fi intervenit atunci când trebuia și nu am și luat măsuri, ar fi fost și morți, poate și din rândul nostru, al polițiștilor. Acum faptele grave au scăzut. De când sunt șef de post, am avut un singur omor și au mai fost tentative. Unii dintre ei s-au întors acasă, au ajuns din nou la pușcărie, iar alții nu ne-au mai creat probleme. Percepția mea și a cetățenilor este că acum, în comună, este mai multă liniște, asta pentru că am intervenit și am reușit să facem ordine. Discutăm cu oamenii, le mai dăm avertismente. Sunt și persoane care nu înțeleg, dar fiecare răspunde pentru ce face”, explică agent șef principal Lazăr.
    Șeful de post își amintește și de mascații care merg la urat de Revelion. Recunoaște că în primul an, când a ajuns la Nereju, nu a avut curajul să discute cu ei. Apoi, în timp, s-au împrietenit și în fiecare an polițiștii îi însoțesc la urat. Acum, polițiștii știu exact cine și sub ce masca își ascunde chipul, ba mai mult, trec și pe la post pentru a-i ura și pe oamenii legii.

    Nu s-a lăsat intimidat de amenințări 

    Nu de puține ori viața i-a fost pusă în pericol. Chiar și așa, șeful de post nu s-a lăsat intimidat de cei care au vrut să-i dea cu hârlețul în cap, de exemplu, sau de cei care l-au amenințat pe motiv că i-a arestat ori de cei care l-au zgâriat. Consideră că un polițist trebuie să-și facă datoria indiferent de situație. Le-a transmis asta și mai tinerilor săi colegi, cu care face acum ce-a mai bună echipă. 
Despre agent șef adjunct Florin Ipate, agent șef adjunct Fănică Hîrnea, agent principal Cătălin Grosu, agent principal Gabriel Luca și agent principal Florin Munteanu, șeful de post spune că „sunt niște copii curajoși și profesioniști”. „Le-am fost tutore celor cinci ajutori ai mei. Sunt niște polițiști buni, curajoși, profesioniști și fără teamă de infractori. Pot spune că fac parte din familia mea, sunt ca și copiii mei. Ei fac o echipă foarte bună, își fac datoria foarte bine și este important că știu să lucreze în echipă”, dă asigurări șeful de post.
    Uneori îi și compătimește. Asta pentru că băieții de la post nu prea știu ce înseamnă să petreci sărbătorile în familie. Consideră că, în aceste zile, oamenii au mai multă nevoie de ei, motiv pentru care trebuie să fie în mijlocul lor. La fel se întâmplă și în week-end-uri.
    Șeful de post are o relație bună cu aproape toată comunitatea. Au fost și cazuri când a împăcat familii, care erau la un pas de dezbinare. Consideră că o vorbă bună face mai mult decât o mie de sancțiuni și niciodată nu poate spune unui om că problema pe care o are nu-i treaba sa. Îl ascultă, îl sfătuiește și îl ajută să ajungă acolo unde trebuie.
    Șeful de post mărturisește că întotdeauna i-a plăcut să facă cercetări în cauzele cu AN (autori necunoscuți-n.r.). Poate că nu mulți colegi de-ai săi ar putea spune asta, dar el este de părere că asta este adevărata muncă de poliție. „Cel mai mult mi-a plăcut să fac verificări în cauzele cu A.N. Acolo este munca calificată de polițist”, a adăugat șeful de post.

    La pândă pe calea ferată, în căutarea hoților de găini

    În cei 30 de ani de muncă în domeniu, șeful de post s-a confruntat cu tot felul de situații și a întâlnit tot felul de oameni. Atât de multe și atât de mulți încât ar putea să scrie o carte, dacă „ar avea talent”, după cum zice polițistul.
    Nu va uita niciodată de avalanșa de furturi de păsări, de pe vremea când lucra la Poliția orașului Odobești. Sesizările veneau una după alta, iar el se simțea neputincios. Simțea că trebuie să facă ceva pentru a prinde hoții. Și… i-a prins. Greu, dar efortul a meritat. Nu va uita niciodată cum 19 nopți la rând a stat la pândă, pe calea ferată, în așteptarea hoților. Știa și al cui este câinele care latră. Îl lua somnul, dar nu putea să doarmă, pentru că șinele nu erau la fel de comfortabile ca un pat. În plus, nici nu putea. Nu era acolo de plăcere, ci de nevoie și poate și din ambiție. Trebuia să prindă hoții și i-a prins, dar după ce au furat, în total, 210 găini.
    La fel a procedat și cu hoții de animale din acea perioadă, care nu au ezitat să-i dea cu spray paralizant în ochi, sau cu tâlharii, care i-au pus căluș unei bătrâne și i-au luat bijuteriile. Pe aceștia i-a prins chiar în momentul în care își împărțeau prada.
    Povești sunt multe, pe unele și le amintește, pe altele le-a uitat. Cert este că deși nu s-a gândit nicio clipă să devină polițist, a ajuns să-și facă meseria cu dăruire și responsabilitate. Cam într-un an, șeful de post va ieși la pensie. Chiar dacă cei 30 de ani de muncă în slujba cetățeanului nu au fost ușori, nu poate spune că nu are o urmă de regret că se va pensiona și că nu-i va fi dor de ceea ce a făcut o viață.

    Medaliat de președintele Iliescu
  
    Pentru toate eforturile depuse în timpul carierei, polițistul a fost și răsplătit. A primit diplome, premii în bani, pe vremea când se întâmpla acest lucru, avansări la excepțional și înainte de termen. Pusă la loc de cinste în biroul său este Medalia Națională pentru Merit – clasa III-a, ofierită de fostul președinte Ion Iliescu.
    A făcut față tuturor încercărilor. A ținut piept tuturor răutăților și nu a fost niciodată sancționat disciplinar. Șeful de post spune că mereu a găsit înțelegere la superior. „Chiar vreau să mulțumesc inspectorului șef, adjunctului, domnului Păvăloiu, domnului Vasile Marin, dar și șefului de la mascați, Tomiță Lazăr, care întotdeauna ne-au sprijinit când le-am cerut ajutorul”, a adăugat Fănuță Lazăr.
Deși ar putea părea o persoană dură, care a tras cu arma pentru a-i potoli pe  infractori, a intervenit în bătăi cu furci și topoare, a alergat pe câmpuri după infractori, a făcut dosare penale și a trimis oameni la pușcărie, șeful de post este și sensibil. Iubește florile. Se înțelege asta din numărul mare de plante din birourile polițiștilor de la Nereju. „Îmi plac florile foarte mult. Cred că sunt în post cam 100. Le plac și băieților și vine mereu o persoană care le îngrijește”, mărturisește șeful de post.
     

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?