Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Eveniment dedicat publicistului Leon Kalustian, la bibliotecă


Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea organizează joi, de la ora 11.00, la sediul central, un eveniment dedicat comemorării a 25 de ani de la moartea lui Leon Kalustian, publicist și scriitor vrâncean, reprezentant marcant al comunității armenești din România. Programul evenimentului va cuprinde prezentări în care vor fi evocate personalitatea, activitatea și viața lui Leon Kalustian, susținute de Valentin Muscă, doctor în teologie, Gheorghe Andrei Neagu, președintele Asociației Culturale „Duiliu Zamfirescu”, profesorii Cezar Cherciu și Virgil Răileanu și bibliotecarul Adrian Å¢iglea. „Elementul de noutate va fi vizionarea filmului documentar Bucureștiul necunoscut – Evocare a celebrei cafenele literare Capșa. Documentarul, realizat de TVR, care îl are ca prezentator pe însuși Leon Kalustian, ne introduce în lumea capitalei din perioada interbelică, unde Cafeneaua Capșa era locul preferat de întâlnire al scriitorilor. Evenimentul îl va avea ca invitat special pe domnul Ioan Codreanu, nepotul publicistului, alături de reprezentanți ai Uniunii Armenilor din România – Filiala Vrancea, ai Inspectoratului Åžcolar Vrancea, de scriitori vrânceni, cadre didactice și elevi”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    În expoziția dedicată lui Leon Kalustian vor fi expuse, alături de alte documente originale, și elemente inedite din corespondența lui Leon Kalustian cu Nicolae Carandino, Mircea Zaciu, Cella Delavrancea, și alții. „Constituirea Fondului documentar Leon Kalustian, la Biblioteca Județeană Vrancea, are ca dată de debut anul 2007, când domnul Ioan Codreanu a donat Bibliotecii Județene Vrancea documente originale, fotografii, scrisori olografe, cărți și obiecte care au aparținut marelui publicist. Pe lângă acestea au fost donate periodice care conțin articole despre viața lui Leon Kalustian. Donația a inclus și două filme documentare: Bucureștiul necunoscut – Evocare a celebrei cafenele literare Capșa și Publicistul și epoca sa – convorbire cu Vartan Arachelian, realizate de Televiziunea Română. Din 2007 și până în prezent, aceste documente au fost puse în valoare de colectivul de bibliotecari prin evenimentele organizate, expozițiile documentare sau prin postările pe site-ul bibliotecii la rubrica Restituri”, se detaliază în comunicat.
    Leon Kalustian s-a născut la Focșani, în data de 17 octombrie 1908 și a murit pe 24 ianuarie 1990. În perioada interbelică s-a făcut remarcat ca publicist, semnătura sa contribuind la succesul unora dintre cele mai redutabile publicații ale vremii: „Cuvântul”, „Curentul”, „ABC”, „Zorile”, „Lumea românească”, „Mișcarea”, „Facla”, „Adevărul”, „Dimineața”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?