Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Alocația de hrană pentru adulții cu handicap instituționalizați s-a dublat


Ce ați mânca dacă ați avea în portofel doar 8 lei zilnic?! Probabil, atât cât să nu muriți… Dar iată că din această sumă au fost nevoiți să asigure (și au și reușit!) hrana zilnică, adică trei mese pe zi plus două gustări, responsabilii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, celor 507 adulți și 279 copii ocrotiți în centrele rezidențiale din structura instituției. Din 2008 și până în prezent, când alocația de hrană destinată acestor oameni s-a dublat, ca urmare a unui act normativ emis de Ministerul Muncii, nimeni nu s-a gândit ce prestigitații făceau salariații din centrele respective ca să pună pe masă beneficiarilor mâncare și variată, și îndestulătoare. De multe ori, sponsorizările oamenilor cu suflet, patroni de firme sau oameni simpli, au salvat situația. De multe ori, chiar angajații – și ei cu salariile cele mai mici dintre toți bugetarii – au adus de acasă alimentele care nu aveau din ce să fie cumpărate și fără de care nu s-ar fi putut găti. Iată însă că din acest an, alocațiile de hrană pentru adulții cu handicap s-au dublat, iar din decembrie, același lucru s-a produs cu alocația destinată copiilor din sistemul rezidențial. 

    Alocația de hrană a adulților din centrele rezidențiale s-a dublat, în Vrancea beneficiind de această măsură 507 adulți cu dizabilități și persoane vârstnice rezidente în structurile DGASPC Vrancea. Astfel, potrivit HG nr. 903/2014, nivelul alocației zilnice de hrană pentru cei din instituțiile de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități este, de la 1 ianuarie 2015, de 16,6 lei/zi, la fel ca și pentru rezidenții căminelor pentru persoane vârstnice, ai instituțiilor de asistență medico-socială și cei din alte instituții publice de asistență socială cu regim rezidențial sau semirezidențial destinate persoanelor adulte, altele decât cele cu dizabilități. Din acești bani, responsabilii DGASPC Vrancea trebuie să le asigure beneficiarilor trei mese pe zi plus două gustări, lucru mult mai ușor de îndeplinit din 16,6 lei/persoană/zi decât din 8,6 lei cât era până în prezent. 
„Am făcut mari eforturi când alocația era 8,6 lei pe zi, pentru asigurarea necesarului caloric beneficiarilor noștri. Din acest moment însă, putem asigura și calitate, și diversitate, și aportul caloric necesar. Dublarea alocațiilor de hrană este o măsură extrem de binevenită, această problemă fiind semnalată de toate DGASPC-urile din țară în repetate rânduri. Demersul nostru a fost susținut permanent de UNCJR, iar în momentul instalării doamnei ministru Rovana Plumb la conducerea Ministerul Muncii a fost organizată o întâlnire cu toate direcțiile și s-a luat act de toate problemele cu care ne confruntăm. Ni s-a promis că mărirea alocațiilor de hrană se va face până la finele anului 2014, lucru care iată că s-a concretizat. Avem mari speranțe că și celelalte probleme sesizate își vor găsi rezolvarea în anul curent”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea.
    Actul normativ care reglementează dublarea alocațiilor de hrană pentru adulți este Hotărârea de Guvern nr. 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituțiile și unitățile publice și private de asistență socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilități și persoanelor vârstnice.
    În evidențele DGASPC Vrancea, din totalul de 507 adulți instituționalizați, 144 sunt rezidenți ai Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională Odobești, 50 ai Centrului de Îngrijire și Asistență Odobești, 8 ai Centrului de servicii de recuperare neuromotorie și 51 ai Centrului de recuperare și reabilitare persoane cu handicap Odobești. Totodată, în Locuințele protejate din același oraș, și anume „Casa Clara”, „Casa Anca” și „Casa Luminița” trăiesc 9, 10, respectiv 3 persoane, iar în Centrul Rezidențial pentru persoane Vârstnice Odobești sunt ocrotiți 35 de vârstnici. Alți 84 de vârstnici sunt rezidenți în Centrul de Îngrijire și Asistență, Compartimentul de Respiro și Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică, toate din Măicănești. Nu în ultimul rând, 30 de persoane cu handicap sunt îngrijite în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Jariștea, 35 în centrul similar din Cotești și 16 în Centrul de Îngrijire și Asistență „Sfânta Maria” din Golești.

   207 copii mănâncă mai bine

    Majorarea cuantumului alocațiilor de hrană, din decembrie anul trecut, pentru copiii din sistemul rezidențial a fost primită cu mare bucurie de responsabilii celor care îi îngrijesc. Actul normativ care reglementează acest lucru este Hotărârea de Guvern nr. 904/ 2014 ce prevede stabilirea limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor prevăzute de legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului, care a intrat în vigoare de la 1 decembrie 2015.  Aceasta stabilește cuantumul limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor la îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum și sumele de bani pentru nevoi personale și cuantumul alocației de hrană, pentru copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial și pentru mamele protejate în centre maternale, precum și cuantumul alocației de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice. Astfel, în ceea ce privește alocația de hrană, aceasta este, cu începere de la 1 decembrie a.c., 12 lei pentru copiii de la 0 la 3 ani, și 16,60 lei pentru cei cu vârsta de la 3 până la 26 ani, inclusiv. Tot de 16,60 lei zilnic vor mânca și mamele protejate în Centrul Maternal, în timp ce în cazul copiilor care frecventează centrele de zi, alocația de hrană este de 12 lei/ persoană/ zi.
    Valoarea drepturilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive a crescut semnificativ, urmând să fie acordate următoarele sume: 366 lei/an pentru copii între 0 – 3 ani, 498 lei/an pentru copii cu vârsta între 3-7 ani, inclusiv, 611 lei/an pentru cei între 7-14 ani, inclusiv, 754 lei/an pentru adolescenți cu vârsta între 14 până la 18 ani, inclusiv, și 844 lei/an pentru tineri între 18 și 26 ani, inclusiv, și pentru mamele protejate în centre maternale. În ceea ce privește suma acordată pentru nevoi personale, adică bani de buzunar cum s-ar zice, aceasta a crescut la 28 lei lunar și se acordă copiilor și tinerilor care beneficiază de o măsură de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial, precum și mamelor care ajung în centre maternale.
    Potrivit statisticii întocmite la nivelul instituției, în Focșani sunt ocrotiți 129 de copii, 12 în Centrul de Asistență și Sprijin „Cuore”, 34 în Centrul rezidențial pentru copii cu dizabilități, 8 în Modulul de Tip Familial „Harap Alb”, 11 în Modulul de tip familial „Prâslea”, 5 în Modulul familial „Johnny England 3” și 29 în Centrul Social cu Destinație Multifuncțională „Sfântul Teodor”. De asemenea, mai beneficiază de servicii și ocrotire, precum și de alocații de hrană dublate copii aflați în Centrele de Asistență și Sprijin „George” (11), „Mariana” (5) și „Irina” (7) Odobești, 9 copii în Modulul Familial „Ștefăniță”, 10 în Modulul Familial „Johnny England 1” și 11 în Modulul Familial „Johnny England 2” Odobești. Încă 46 de copii beneficiari ai măsurilor binevenite ale Guvernului sunt ocrotiți în Modulele Familiale „Arlechino”, „Dănuț”, „Degețica”, „Donald”, „Marcela”, „Pinochio” și „Pluto” din Mărășești, alți 34 în Modulele Familiale „Fortuna” și „Speranța” din Panciu, 21 în Modulul Familial Păunești și 25 în cel din Dumbrăveni.

   100 lei în plus la leafă pentru salariați

    Și salariații DGASPC Vrancea au motiv de bucurie, ca urmare a faptului că începând cu această lună, li s-au mărit salariile cu 100 de lei. Este vorba de aproximativ 900 de angajați ai sistemului care oricum aveau cele mai mici lefuri din tot sistemul bugetar.
    Actul normativ care reglementează aceaastă majorare este OUG 70/2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar și sistemului public de asistență socială în anul 2015, care a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 811 din 6 noiembrie 2014. „Èšinând seama ca în prezent personalul medico-sanitar și de asistență socială beneficiază de venituri salariale care nu îl motivează să își desfășoare activitatea în unități sanitare și de asistență socială din țara noastră, înregistrându-se în ultima perioadă migrări masive ale acestuia către unități din alte țări, având în vedere importanța deosebită a acestor sectoare în dezvoltarea generală a societății românești, se impune asigurarea unei remunerații mai atractive pentru aceste categorii de personal. Astfel, o mai bună motivare a acestuia ar putea conduce la creșterea performanțelor profesionale și, implicit, la o mai bună desfășurare a actului medical și a serviciilor sociale pentru a răspunde nevoilor sociale și creșterii calității vieții prin menținerea în sistemul public sanitar și de asistență socială a unui personal calificat și cu experiență”, se menționează în motivarea actului normativ amintit.
    Drept urmare, începând cu 1 ianuarie 2015, pentru personalul din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unități medico-sociale, și al sistemului public de asistență socială, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/ salariilor funcției de bază, astfel cum a fost acordat pentru luna decembrie 2014, se majorează cu 100 lei. Cuantumul sporurilor, indemnizațiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, de care beneficiază salariații se menține la același nivel cu cel ce s-a acordat pentru luna decembrie 2014, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții. „În sensul prezentei OUG, prin sistemul public de asistență socială se înțelege instituțiile și unitățile publice de asistență socială care furnizează servicii sociale”, reglementează actul normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?