Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Agenţia Spaţială Română confirmă meteoritul observat deasupra României


Agenția Spațială Română (ROSA) a confirmat că evenimentul produs deasupra României în noaptea de marți spre miercuri a fost provocat de „un meteoroid care a intrat în atmosfera Pământului”, potrivit unui anunț publicat pe site-ul instituției. „O lumină intensă urmată de un zgomot puternic a fost înregistrată pe cerul României la ora 3.05 în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, aceasta putând fi observată cu precădere în zona de sud-est a țării. Evenimentul a fost înregistrat de camerele de supraveghere din mai multe orașe din țară. Din datele care au fost corelate până în momentul de față de către Agenția Spațială Română, luând legătura atât cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Observatorul Astronomic al Academiei Române, precum și cu ONG-ul Societatea Astronomică Română de Meteori, ROSA confirmă că evenimentul a fost provocat de un meteoroid care a intrat în atmosfera Pământului”, se arată în anunțul ROSA.
Potrivit ROSA, momentan nu se cunosc date foarte precise, un raport urmând să fie realizat în zilele care urmează. „Din informațiile de până acum, putem estima că fenomenul s-a produs la o altitudine între 50-70 km, de la est la vest, deasupra zonei dintre București și Vrancea. Acest fenomen este unul comun, doar în noaptea trecută au fost monitorizați cu aproximație 30 de meteori similari pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, singura țară din lume care are un sistem de monitorizare în funcțiune”, a declarat Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române.
Pe de altă, ROSA afirmă că „deși acest eveniment nu a produs pagube și cel mai probabil meteoroidul a ars complet în atmosferă, el trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea investirii în astfel de sisteme de monitorizare pentru obiecte mai mari și mai periculoase”. „În acest sens, România, prin Agenția Spațială Română, este implicată în programul Agenției Spațiale Europene denumit SSA, Space Situational Awareness. Acesta vizează protecția planetară din trei puncte de vedere: erupții solare, deșeuri spațiale și obiecte din apropierea Pământului. Meteoroizii fac parte din ultima categorie, alături de asteroizi și nuclee de comete”, a completat Marius-Ioan Piso.

    „Nu are nici o legătură cu zona seismică Vrancea”

Meteoriți cu dimensiuni de la câteva grame la câteva sute de grame au căzut în pădurile din județele Vrancea și Buzău, în special în zonele montane. Andrei Răzvan, doctor inginer geolog, specialist în meteoriți, recunoscut în țară și în străinătate, a declarat exclusiv pentru „Monitorul de Vrancea” că în atmosfera terestră a intrat un meteor care la impactul cu scutul terestru s-a fragmentat în foarte multe bucăți. O parte din meteor în proporție de 90 % s-a dezintegrat în atmosferă, iar restul a ajuns pe pământ, fără a produce incendii sau cratere.
După felul în care au povestit martorii oculari, dar mai ales după o primă evaluare a fenomenului, mare parte dintre acestea au căzut în zona Vrancea – Buzău. „Este un meteor, dar care s-ar putea să fi produs meteoriți. Nu e nimic senzațional în asta. Se stinge undeva la 30 km altitudine. Zgomotul pe care l-au auzit oamenii este de la explozii și bang sonic. Nu are cum să apară înainte sau concomitent cu fenomenul luminos, ci la multe secunde după căderea pe sol. La secunde bune, chiar minute. Nu face crater pe pământ, e prea mic. Nici măcar groapă de impact. Stă pe sol, pe iarbă, în zăpadă, nu intră până jos dacă e mare. Cred că e vorba de câțiva metri în diametru, nu mulți, 2-5 metri. Meteorul e un bolovan zdravăn, dar care pierde 90 % din masă în cădere, prin ablație. E posibil să fi ajuns la sol bucăți de la câteva grame la câteva sute de grame. Se evaporă la temperaturi mari datorită frecării cu aerul”, a spus Andrei Răzvan, doctor inginer geolog, specialist în meteoriți de la Muzeul Județean Gorj.
Acesta a mai precizat că meteoriții se sting la o distanță de cel puțin 30 de kilometri în aer înainte să ajungă pe pământ. Mai mult, el spune că în câteva zile va ști cu exactitate cam pe unde au căzut bucățile de meteorit. „Nu există riscul producerii unui incendiu. Ajunge foarte rece, de pe la 30 km cade liber în straturi atmosferice extrem de reci. Ca direcție de cădere eu spun NE – SV, zona Buzău – Vrancea. Sau mai spre vest puțin, am doar date preliminare. Oamenii au văzut lumina puternică spre Vrancea, dar după ce se stinge se mai duce mult. Cam în două trei zile mă lămuresc. Marja de distanță e în funcție de unghiul de intrare, 50-100 km. Nu are nici o legătură cu zona seismică Vrancea, este doar o întâmplare. Nu am găsit înregistrări de la celălalt care a căzut în 2014 tot în perioada asta la voi. Cel de anul acesta a fost destul de luminos ca să ajungă la sol”, a mai spus Andrei Răzvan.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?