Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

NOI IMAGINI INCREDIBILE CU METEORUL! Bucăţi din acesta au căzut în pădurile Vrancei


Meteoriți cântărind de la câteva grame la câteva sute de grame au căzut în pădurile din județele Vrancea și Buzău, în special în zonele montane. Această afirmația îi aparține lui Andrei Răzvan, doctor inginer geolog, specialist în meteoriți de la Muzeul Județean Gorj. Specialistul analizează de ani buni fenomenul meteoritic din România, Europa și din lume. Andrei Răzvan susține că în conformitate cu declarațiile făcute de martorii din localitățile Vintileasca, Bisoca, Lopătari, Jitia, Dumitrești și altele, meteorul care a intrat în atmosferă s-a fragmentat în mai mulți meteoriți care au căzut în zonele mai sus menționate. Specialistul Andrei Răzvan spune că este al doilea incident de acest fel care are loc în zona Vrancea – Buzău la un interval de un an de zile. 

    Meteoriți cu dimensiuni de la câteva grame la câteva sute de grame au căzut în pădurile din județele Vrancea și Buzău, în special în zonele montane. Andrei Răzvan, doctor inginer geolog, specialist în meteoriți, recunoscut în țară și în  străinătate, a declarat exclusiv pentru „Monitorul de Vrancea” că în atmosfera terestră a intrat un meteor care la impactul cu scutul terestru s-a fragmentate în foarte multe bucăți. O parte din meteor în proporție de 90 % s-a dezintegrat în atmosferă, iar restul a ajuns pe pământ, fără a produce incendii sau cratere. După felul în care au povestit martorii oculari, dar mai ales după o primă evaluare a fenomenului, mare parte dintre acestea au căzut în zona Vrancea – Buzău. „Este un meteor, dar care s-ar putea să fi produs meteoriți. Nu e nimic senzațional în asta. Se stinge undeva la 30 km altitudine. Zgomotul pe care l-au auzit oamenii este de la explozii și bang sonic. Nu are cum să apară înainte sau concomitent cu fenomenul luminos, ci la multe secunde după căderea pe sol. La secunde bune, chiar minute. Nu face crater pe pământ, e prea mic. Nici măcar groapă de impact. Stă pe sol, pe iarbă, în zăpadă, nu intră până jos dacă e mare. Cred că e vorba de câțiva metri în diametru, nu mulți, 2-5 metri. Meteorul e un bolovan zdravăn, dar care pierde 90 % din masă în cădere, prin ablație. E posibil să fi ajuns la sol bucăți de la câteva grame la câteva sute de grame. Se evaporă la temperaturi mari datorită frecării cu aerul”, a spus Andrei Răzvan, doctor inginer geolog, specialist în meteoriți de la Muzeul Județean Gorj.
    Acesta a mai precizat că meteoriții se sting la o distanță de cel puțin 30 de kilometri în aer înainte să ajungă pe pământ. Mai mult, el spune că în cel mult două – trei zile va ști cu exactitate cam pe unde au căzut bucățile de meteorit. „Nu există riscul producerii unui incendiu. Ajunge foarte rece, de pe la 30 km cade liber în straturi atmosferice extrem de reci. Ca direcție de cădere eu spun NE – SV, zona Buzău – Vrancea. Sau mai spre vest puțin, am doar date preliminare. Oamenii au văzut lumina puternică spre Vrancea, dar după ce se stinge se mai duce mult. Cam în două trei zile mă lămuresc. Marja de distanță e în funcție de unghiul de intrare, 50-100 km. Nu are nici o legătură cu zona seismică Vrancea, este doar o întâmplare. Nu am găsit înregistrări de la celălalt care a căzut în 2014 tot în perioada asta la voi. Cel de anul acesta a fost destul de luminos ca să ajungă la sol”, a mai spus Andrei Răzvan.
    Cercetătorul de meteoriți spune că un fenomen similar s-a înregistrat în aceeași noapte și în Italia. „Ar mai fi ceva interesant. Altul tot miercuri, fireball 20150107_010558 – Italy, Hungary, Slovenia, Croația, BIH. Am doar un anunț cu ăsta din Italia, dar e posibil să provină din același corp părinte. Având în vedere că Italia e cu o oră înainte, ora era 2 și 6 minte. Nu am date suplimentare, doar ce v-am zis: fireball 20150107_010558 – Italy, Hungary, Slovenia, Croația, BIH! O să revin cu alte detalii”, a mai spus specialistul Andrei Răzvan.  

   Noi mărturii despre incident

    Unii spun că bătrânii au prevestit că nu e în regulă ceva și au văzut cică două luni pe cer. „Mama mea mi-a zis a doua zi dimineață după ce s-a întâmplat toată treaba asta cu lumina, vuietul și bubuiala de noapte, că a văzut ceva ciudat pe cer. Nu știa sigur la cât, dar cică a văzut două luni mari pe cer. Nu am băgat-o prea mult în seamă că are 97 de ani și mă gândeam așa că cine știe de gânduri o mai avea și ea. Acum ce să zic, nu știu ce să mai cred”, a spus Verginica Noapteș, din Vintileasca. Bubuitura a zguduit mobila și a făcut ca geamurile să tremure ca la cutremur. „Era la ora 03.13 minute când m-am întors eu de la baie și mă duceam în pat. O lumină puternică a luminat tot afară și în casă la noi de ne-am speriat cu toții. Apoi a urmat un trăsnet mare de au tremurat geamurile la casă. S-a zguduit vitrina în camera noastră de am zis că este cutremur. Åži mama și tata care sunt în aceeași cameră cu mine au văzut tot, că au rămas și ei fără cuvinte. Åžtiu sigur de oră că m-am uitat la decodorul de la televizor și am văzut cât era ora”, a spus Luciana Răducanu, din satul Bordeștii de Jos.
    Anul trecut, în noaptea de 25-26 ianuarie, în jurul orelor 02.30, locuitorii de la Bordești și Dumitrești spuneau că au auzit și văzut un fenomen foarte straniu. Deși ningea abundent și bătea vântul foarte tare au auzit la înterval de câteva minute două tunete puternice, urmate de un fulger care a despărțit cerul în două. Oamenii credeau atunci că fenomenele au fost produse de căderea unui meteorit. Fenomenele au fost observate și de foarte mulți localnici din Cândești, Dumbrăveni și Urechești.
    O echipă condusă de Andrei Răzvan, doctor inginer geolog, a venit la aproximativ o lună de zile de la producerea incidentului pentru a localiza zona în care a căzut meteoritul. Acesta era convins că în zonă a căzut un meteorit de dimensiuni apreciabile sau un deșeu cosmic. Geologul Andrei Răzvan spunea că după datele prezentate de cei care au văzut mingea de lumină și au auzit bubuitura, este vorba de un meteorit. Inginerul Andrei Răzvan spunea că deține o colecție impresionantă de meteoriți, probabil cea mai mare din această zonă a Europei. Pentru acest lucru, geologul gorjean a cutreierat toată țara și a fost atent la toate informațiile de genul celor de la Bordești apărute în presă. 
    Tot atunci cazul meteoritului, prezentat de „Monitorul de Vrancea” în exclusivitate, a făcut mare senzație în presa centrală din România. Televiziunile centrale au preluat subiectul și au difuzat imagini din zona respectivă, precum și mărturii ale localnicilor din comunele învecinate.

   Noi imagini, relatări în presa străină

    Revenind la incidentul din noaptea de marți spre miercuri, Antena 3 a difuzat ieri noi imagini cu „para de foc”. Conform televiziunii, „imaginile cu fenomenul astronomic rar care a luminat cerul foarte puternic au fost surprinse de camerele de supraveghere ale unei case din Dej. Pe imagini se poate observa clar cum meteoritul apare pe cer, se dezintegrează în aer producând timp de câteva secunde o lumină foarte puternică, iar apoi dispare. Se pare că meteorul a fost vizibil deasupra mai multor județe.”.
    Linkul îl puteți accesa pe http://www.antena3.ro/romania/noi-imagini-cu-meteoritul-care-a-brazdat-cerul-romaniei-279125.html
    Pe de altă parte, meteorul a ajuns „celebru” în toată lumea după ce presa internațională a preluat informațiile. De exemplu, site-ul http://mashable.com scrie că „Meteorite turns night into day over Bucharest, Romania” (Un meteorit transformă ziua în noapte la București/România). În articol se arată că „potrivit Agenției Spațiale din România, evenimentul a fost produs de un meteor care a intrat în atmodefra Pământului la o altitudine de 31-43 de mile, peste zona cuprinsă între București și Vrancea”. Site-ul prezintă și mai multe filmulețe pe care le puteți vizualiza accesând http://mashable.com/2015/01/08/romania-meteorite-bucharest/.
    NBC News prezintă un filmuleț cu titlul „Meteorite explosion over Bucharest” (Explozia unui meteorit deasupra Bucureștiului), care cuprinde imagini extraordinare cu explozia puternică surprinsă de camerele de supraveghere.
    Site-ul http://q13fox.com titrează: „MUST SEE: Incredible surveillance video catches meteorite crashing to earth overnight” (Trebuie să vedeți: Imagini incredibile de pe camerele de supraveghere surprind prăbușirea unui meteorit) și prezintă mai multe filmulețe. Linkul este http://q13fox.com/2015/01/07/must-see-incredible-surveillance-video-catches-meteorite-crashing-to-earth-overnight/
    Site-ul liveleak.com prezintă, de asemenea, filmulețe și scrie: „A meteorite exploded over Romania” (Un meteorit a explodat deasupra României) – http://www.liveleak.com/view?i=64c_1420634564
    Blogul http://lunarmeteoritehunters.blogspot.ro prezintă nu mai puțin de zece filmulețe cu explozia meteorului. Le puteți vedea accesând http://lunarmeteoritehunters.blogspot.ro/2015/01/bucharest-romania-bolide-meteor.html

   

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?