Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GER NĂPRASNIC până la sfârșitul săptămânii. Cursurile ar putea fi întrerupte


    Ger de crapă pietrele. Asta au anunțat meteorologii pentru zilele următoare. În acest sens o fost emisă și o informare meteo, care intră în vigoare astăzi, la ora 14.00, și va expira tocmai vineri, la ora 10.00. În intervalul menționat, vremea va fi deosebit de rece, va fi ger, iar vântul va avea intensificări. „În intervalul menționat, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopților și al dimineților în toată țara. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -15 grade, iar izolat chiar sub -25 grade. Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și 0 grade. În cursul zilei de marți (6 ianuarie) și în noaptea de marți spre miercuri (6/7 ianuarie) vântul va avea intensificări în Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea, cu rafale de până la 55…65 km/h”, se arată în informarea Administrației Naționale de Meteorologie, care se referă inclusiv  la județul Vrancea.
     În această perioadă, în care temperaturile sunt foarte scăzute, autoritățile trebuie să fie atente la persoanele fără adăpost pentru a nu fi înregistrate decese. Astfel, polițiștii, jandarmii, pompierii, dar și echipajele de la ambulanță trebuie să ia de pe străzi persoanele fără adăpost. De asemenea, în această perioadă, persoanele bolnave, în mod deosebit cele cardiace, este recomandat să nu iasă din locuințe în perioada gerului, decât dacă este absolut necesar, iar atunci să fie foarte bine îmbrăcate.
     În ceea ce privește persoanele în vârstă, acestea trebuie să fie foarte atente la încălțămintea folosită pentru a evita alunecarea pe gheață și deci producerea unor fracturi. Un alt aspect este cel legat de consumul de alcool, care dă senzația falsă de căldură. Există riscul ca persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice să fie surprinse de gerul puternic și să intre în hipotermie, fără să-și dea seama.

Informare în toate școlile

    Inspectoratul Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea a transmis o adresă către toate unitățile de învățământ din județ cu privire la atenționarea de vreme deosebit de rece și vânt puternic. Conform spuselor Vasilicăi Zaharia, inspector școlar general, reprezentanților unităților de învățământ li s-a cerut ca în cazul în care vor exista situații extreme, cursurile să fie suspendate pe perioada de vreme deosebit de rea anunțată.  „Am trimis informare în toate școlile cu privire la starea vremii în următoarele zile, până vineri. Le-am cerut tuturor directorilor de școli să își ia măsuri de precauție pentru ca în sălile de clasă să fie asigurată căldura necesară desfășurării normale a cursurilor. De asemenea, le-am sugerat ca în cazuri extreme să ne anunțe cât mai repede, ca să putem anunța la rândul nostru ministerul și să suspendăm cursurile. Până la acest moment nu am primit nicio situație că ar fi probleme pe undeva în ceea ce privește asigurarea căldurii în sălile de clasă. Noi vom monitoriza toate unitățile școlare și vom lua măsurile în timp real”, a spus șefa ISJ, Vasilica Zaharia. 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?