Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Cardul de sănătate ar putea fi obligatoriu de la 1 februarie


Cardul național de sănătate va fi obligatoriu la fiecare vizită la medic cel mai probabil începând din 1 februarie, pentru ca serviciile să poată fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică ieri. Asigurații care au pierdut cardul, le-a fost furat sau care și-au schimbat datele personale înscrise în document pot solicita un duplicat la CAS, dar pe care trebuie să îl plătească. Prețul unui card nou se ridică la aproximativ 2 euro, la care se adaugă costurile de distribuție, de aproximativ 1 euro.
Astfel, Mihai Copaci, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, recomandă celor peste 188 de mii de vrânceni care au primit deja cardul național de sănătate să se prezinte cu acesta la medic, pentru a fi inițializat. „Utilizarea obligatorie a cardului național de sănătate, potrivit modificării HG 900/2012, va fi începând cu data de 1 februarie. Cei care vor pierde, vor distruge sau își vor schimba datele din cartea de identitate, trebuie să plătească 2 euro pentru un nou card, la care se mai adaugă costurile de distribuție. Știu că medicii au primit citioare de carduri, așa că le recomand vrâncenilor ca la prima vizită la medic să-și inițializeze cardul, adică să-și facă acel cod pin. Mai mult, indicat ar fi ca inițalizarea să se facă la medicul de familie, pentru că acesta deține tot istoricul medical al unei persoane”, ne-a precizat Mihai Copaci.
Luna aceasta vor rula în paralel cele două sisteme – al consultației pe bază de adeverință și al consultației pe bază de card – pentru ca atât asigurații, cât și furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu sistemul informatic al cardului și pentru a depista și remedia eventualele probleme semnalate în funcționarea acestuia.
Pe cardul de sănătate sunt imprimate următoarele informații: numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului, data expirării acestuia. Pe cipul cardului vor fi înregistrate următoarele informați de către medici: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital și boli cronice, grupa sanguină și Rh, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, țesuturi și celule după deces, datele de contact ale medicului de familie.
Informațiile de pe cardul național de sănătate pot fi accesate de către: CNAS, în calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale. Persoanele care doresc să obțină mai multe informații despre acest document pot accesa site-ul http://cardulnationaldesanatate.ro.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?