Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

BiblioPovestașii vă așteaptă la 12 cursuri gratuite!


Copii, tineri, adulți și vârstnici, toți cei care doriți să dobândiți cunoștințe noi vă puteți înscrie la cele 12 cursuri gratuite susținute de BiblioPovestașii Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea începând din această lună. Înscrierile se fac la Sala de lectură a Bibliotecii Județene din str. Maior Gheorghe Sava, nr. 4, sau la telefon 0237.231.161, persoane de contact Margareta Tătăruș și Nicoleta Oprișan, coordonatorii programului de voluntariat.
Iată care sunt cursurile:
    Blogging pentru copii și adolescenți. Cursul va fi livrat de Miruna Oprea  și Andreea Neagu-Cernat, eleve în clasa a XI-a la Colegiul Național „Al. I .Cuza” Focșani, la profilul matematică informatică. „Acest curs va deschide noi orizonturi copiilor și adolescenților care cochetează cu internetul și care vor dori să-și  împărtășească pasiunile, ideile și emoțiile scriind pe un blog. Cu siguranță vor descoperi o nouă pasiune! Cursul se va desfășura în vacanțe și este un curs de 6 ore, de la 9.00 la 15.00. La solicitare, poate fi livrat și adulților”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    Alt curs este de „Comunicare pro-activă pentru adolescenți, tineri și adulți”, care va fi susținut de Daniel Mocanu, trainer certificat ANC și are ca obiective să-i ajute pe participanți să aplice tehnicile de comunicare și negociere în viața de zi cu zi, precum și în mediul școlar sau profesional, să-i ajute pe oameni să-și pună în valoare propriile abilități și aptitudini. De asemenea, acesta urmărește să-i învețe să aplice tehnici și metode de gestiune a situațiilor dificile și să aplice metodele de bază din domeniul vânzărilor. Cursul va cuprinde trei module: câte patru ore pe modul, trei zile consecutiv sau câte o zi pe săptămână, dimineața sau după amiaza, în funcție de nevoile grupului țintă. Cursul va începe din luna ianuarie, în funcție de formarea grupelor. O grupă va avea 10-12 participanți și se formează în ordinea înscrierilor.
    Cel de-al treilea curs este cel de dezvoltare personală pentru adolescenți „Visează și împlinește!”, care va fi livrat de Gabriela Mocanu, trainer certificat ANC și care se adresează adolescenților cu scopul autocunoașterii și dezvoltării lor. Acesta se desfășoară pe parcursul a șapte ședințe săptămânale, câte o zi pe săptămână, pe module de câte trei ore. „Adolescenții vor învăța tehnici de comunicare și control emoțional, își vor descoperi sensul și menirea personală prin jocuri și discuții libere într-un cadru plăcut și prietenos. Metoda predării cuprinde activități plăcute, relaxante și antrenante. Vor învăța să înțeleagă nevoile altora, să își poată depăși teama de a fi în centrul atenției, barierele de comunicare și, cel mai important, să aibă încredere în ei! Se fac înscrieri pentru următoarea grupă care va începe în luna februarie și va fi formată din 10 adolescenți, în ordinea înscrierii”, se precizează în comunicat.
    Cursul de fotografie se adresează tinerilor și adulților și va fi susținut de Sorin Marius Ion. Oamenii care au ca pasiune fotografia vor învăța cum să-și cunoască aparatul foto, care sunt tehnicile de fotografiere, dar și cum pot fi editate fotografiile realizate. Se fac înscrieri pentru următoarea grupă care va începe în luna ianuarie și care va fi formată din 10 persoane, în ordinea înscrierii.
    Copiii cu vârsta de 9-10 ani sunt așteptați să se înscrie la cursul de Handmade, unde le va avea ca și traineri pe Bianca Bălan, elevă în clasa a XI-a la Liceul de Artă „Gheorghe Tatarescu”, și Ana Maria Vasilescu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Al.I.Cuza” Focșani. „Cursul va fi o metodă de relaxare, de stimulare proprie «eu vreau» și «eu pot» și va reprezenta o cale de exprimare, de canalizare a energiei, talentului și imaginației copiilor cu vârsta de 9 și 10 ani. Cursul va avea 6 întâlniri săptămânale, o dată pe săptămână, 2 ore pe zi și va începe din luna ianuarie 2015. Grupa va fi formată din 10 copii, în ordinea înscrierilor”, se menționează în comunicat.

   Cursuri de limbi străine, calculator și pregătire pentru examen

    Un alt curs ce va fi organizat în luna ianuarie este cel de „Limba engleză conversațională pentru tineri și adulți”. Acesta se adresează persoanelor cu un nivel mediu și avansat de cunoștințe și va fi livrat de Marilena Șerbănuț, trainer certificat ANC. În cele șapte întâlniri săptămânale participanții vor învăța cum să înțeleagă mai bine un mesaj oral, cum să extragă informații simple dintr-un text scris, să realizeze o descriere orală utilizând o serie de expresii cunoscute și să participe în conversații pe teme personale, aplicând cele cinci reguli ale vorbirii fluente. Se fac înscrieri pentru următoarea grupă care va începe în luna ianuarie 2015 și care va fi formată din 10 persoane, în ordinea înscrierii.
    Adulții și seniorii se pot iniția la rândul lor în limba engleză, participând la cursul destinat lor care va fi susținut de Miruna Oprea și Andreea Neagu-Cernat, eleve în clasa a XI-a la Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani, la profilul matematică informatică. „Acest curs îi va ajuta pe seniori să depășească barierele limbii engleze și să se poată exprima atunci când pleacă în excursii, să discute cu prietenii copiilor plecați în străinătate sau când vor să înțeleagă meniul calculatorului în limba engleză. Cursul va avea 6 întâlniri săptămânale, câte 1 pe săptămână, timp de 2 ore pe zi și va începe din luna ianuarie 2015”, se detaliază în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    Un curs de limba engleză se organizează și pentru copiii cu vârsta de 5 și 6 ani. Este vorba despre un curs de inițiere care va fi livrat de Marilena Șerbănuț, trainer certificat ANC, și care va avea șase întâlniri săptămânale, timp de 1 oră pe săptămână. Copiii vor învăța cuvinte, poezii și cântecele în limba engleză prin joc și joacă. Se fac înscrieri pentru următoarea grupă care va începe în luna ianuarie 2015 și va fi formată din 6 copii, în ordinea înscrierii.
    Tinerii și adulții care nu doresc să învețe engleză se pot înscrie la cursul de inițiere în limba italiană. Acesta va începe luna aceasta, va avea șapte întâlniri săptămânale, câte două ore pe săptămână. Participanții vor învăța prin conversație cuvinte, expresii și reguli de exprimare pentru a putea participa la diverse conversații pe teme personale. Grupa va fi formată din 10 persoane, în ordinea înscrierilor.
    „Metode de percepere senzorială a naturii” pentru persoanele care lucrează cu adolescenții și copiii este un alt curs, care va fi susținut de Carmen Purdel, profesor la Școala gimnazială din Găgești. Acest curs se adresează persoanelor care lucrează cu adolescenții și copii. „Le va oferi acestora posibilitatea de a-i învăța să «citească» natura, să descopere limbajul acesteia, să se apropie de ea prin toată gama de simțuri, să o «interpreteze» prin cântec, joc și mișcare și să o «picteze» în cele mai frumoase cuvinte și culori. Vor putea apoi să-i învețe pe copiii și adolescenții cu care lucrează faptul că natura este o pictură vie și un spațiu al creativității. Cursul va avea 5 ședințe, a câte 2 ore. În funcție de solicitarea participanților se poate desfășura consecutiv, într-o săptămână, sau câte o ședință pe săptămână, timp de 5 săptămâni. Se fac înscrieri pentru grupa care va începe din luna ianuarie 2015 și va fi formată din 10 persoane, în ordinea înscrierii”, transmit organizatorii prin comunicatul transmis redacției noastre.
    Violeta-Mariana Grigorică, profesor titular pe catedra de limba și literatura română a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Biliești, va susține cursul de pregătire a elevilor de clasa a VIII-a pentru examenul național. Acest curs lansează elevilor de clasa a VIII-a provocarea „Să ne exprimăm!” sub forma unui curs gratuit, pentru realizarea diferitelor tipuri de compuneri propuse în programa pentru Evaluarea Națională. Cursul va avea două întâlniri lunare, sâmbăta, câte 3 ore pe zi, și se va desfășura până în luna iunie 2015. Primii 10 copii înscriși vor participa la acest curs.
    Utilizarea calculatorului și internetului pentru adulți și vârstnici este un curs de inițiere care îi va învăța pe oameni cum să folosească un calculator, să navigheze pe internet și să vorbească cu cei dragi aflați la mare distanță. Se fac înscrieri pentru două grupe care vor începe în luna ianuarie. Fiecare grupă va fi formată din 6 persoane, în ordinea înscrierii. Cursurile vor fi livrate de Mihai Gonciar și Silvia Robu, elevi în clasa a XI-a la Colegiul Național „Unirea”, și Edward Porumboiu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani. Cursurile vor avea șase întâlniri săptămânale, câte una pe săptămână, timp de două ore pe zi.

   Promovarea lecturii și a învățării pe tot parcursul vieții

    Prin proiectele și programele sale, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea dorește să asigure oricărui membru al comunității servicii de informare, formare și culturale de calitate, în condiții adecvate, utilizând inovația, creativitatea și colaborarea culturală pentru dezvoltarea cunoașterii, susținerea educației permanente, a incluziunii sociale și a diversității culturale. 
„Programul de voluntariat «BiblioPovestașii» dezvoltat de biblioteca noastră până în iunie 2015 va contribui la creșterea gradului de implicare a membrilor comunității vrâncene în promovarea lecturii, a diversificării serviciilor de bibliotecă și a învățării pe tot parcursul vieții. Vom contribui împreună la punerea în valoare a dezvoltării personale, profesionale, interculturale și lingvistice a persoanelor care desfășoară activități de voluntariat în bibliotecă pentru comunitate și a beneficiarilor acestor servicii. Iar pentru că biblioteca este și un spațiu dedicat oportunităților de învățare și dezvoltare continuă, un punct de informare cu privire la voluntariat și beneficiile acestuia, dar și un loc unde ideile noi de proiecte vor putea fi puse în aplicare, din ianuarie 2015 vor fi create servicii noi de bibliotecă pentru comunitatea vrânceană, cu sprijinul voluntarilor prin cursurile livrate de aceștia și care vor aduce competențe și abilități noi tuturor acelora care vor participa”, transmit organizatorii.
    Programul de voluntariat „BiblioPovestașii” face parte din proiectul național „Raftul cu inițiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci” care este implementat în perioada mai 2014-iunie 2015 de Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), fiind finanțat prin Granturile SEE 2009-2014. Proiectul își propune diversificarea oportunităților de implicare prin voluntariat în cadrul celor 16 biblioteci publice din România selectate în proiect, care să ofere oportunități calitative de implicare a cetățenilor de orice vârstă în beneficiul comunităților pe care le deservesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?