Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

VIDEO şi GALERIE FOTO: Vrancea sub COD ROŞU: drumuri închise, mașini blocate, localităţi fără electricitate


Ninsoarea și viscolul au cauzat ieri probleme mari în tot județul. După Codul Portocaliu, care a intrat în vigoare duminică seara la ora 20.00, ieri dimineață la ora 08.30 Vrancea a intrat sub incidența Codului Roșu de ninsori și viscol. Pe durata Codului Roșu, toate drumurile naționale au fost închise, dar și mai multe drumuri județene, zeci de mașini fiind trase pe dreapta de polițiști. Practic nu vedeai la un metru în față din cauza vântului, care a viscolit zăpada. Au fost mașini care au rămas blocate în trafic, dar și ambulanțe care au ajuns cu greu la cazuri din cauza vremii nefavorabile. Pe lângă asta, în noaptea de duminică spre luni, patru cetățeni moldoveni au avut nevoie de ajutorul autorităților vrâncene după ce la intrarea în localitatea Mihălceni, din comuna Ciorăști, mașina în care se aflau nu a mai putut continua deplasarea din cauza sulurilor de zăpadă create pe carosabil. Alte două situații s-au semnalat pe DN 2 N între Bogza și Caiata, cât și între Focșani și Suraia. Aseară la ora 18.00 mai erau închise cinci drumuri naționale și 10 județene.

   
    Codul Roșu, care a intrat în vigoare ieri dimineață la ora 8.30 și a expirat la ora 13.00, a creat mari probleme în județul Vrancea. Toate drumurile naționale au fost închise, la fel și mai multe drumuri județene. Au fost și mașini care au rămas blocate în nămeți, fiind scoase cu ajutorul utilajelor, dar si localități care au rămas fără energie electrică.
    Primele probleme au început să apară încă din noaptea de duminică spre luni, atunci când era în vigoare Codul Portocaliu de ninsori și viscol. Patru cetățeni moldoveni au avut nevoie de ajutorul autorităților vrâncene, după ce nu și-au mai putut continua deplasarea din cauza sulurilor de zăpadă formate pe partea carosabilă.
„La intrarea în localitatea Mihălceni, din comuna Ciorăști, un autovehicul nu a mai putut continua deplasarea din cauza sulurilor de zăpadă create pe carosabil. Apelul de urgență s-a primit în jurul orei 01.20, iar la fața locului s-au deplasat reprezentanții serviciului voluntar pentru situații de urgență, care au intervenit cu un utilaj, situația fiind rezolvată în mai puțin de o oră. În autovehicul se aflau patru cetățeni din Republica Moldova, aceștia fiind preluați de reprezentanții SVSU și conduși către un adăpost încălzit pus la dispoziție de autoritățile publice locale. Cetățenii moldoveni de deplasau pe ruta București-Huși, au pierdut traseul prestabilit, ajungând, astfel, în localitatea Mihălceni. Alte două situații s-au semnalat pe DN 2 N între Bogza și Caiata, cât și între Focșani și Suraia, unde apelanții au sesizat faptul că se află singuri în autoturisme și nu  mai pot continua deplasarea, ambele cazuri fiind rezolvate operativ prin intervenția utilajelor de la deszăpezire”, a precizat căpitan Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

   Toate drumurile naționale au fost închise

    Ieri dimineață situația s-a înrăutățit din cauza vântului extrem de puternic dar și din cauza ninsorii abundente, iar reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au emis un Cod Roșu pentru trei județe, printre care și Vrancea. Conform ANM în intervalul orar 8.30-13.00 au fost intensificări ale vântului cu rafale de peste 85…90 km/h, ninsoare abundentă, puternic viscolită și troienită, vizibilitate redusă spre zero.
    La scurt timp după emiterea Codului Roșu, autoritățile au luat măsura închiderii tuturor drumurilor naționale din județ, asta după ce două erau închise încă din noaptea de duminică spre luni, respectiv DN 23 B Măicănești-Ciorăști și DN 2 N Bogza – Caiata – Dumbrăveni. O vreme s-a mai circulat doar în interiorul județului, după care traficul rutier a fost blocat în totalitate.
    Astfel, peste tot au fost instituite filtre, polițiștii nemailăsând mașinile să treacă. Spre exemplu, la ieșirea din Focșani către Mîndrești, mai multe mașini erau oprite ieri în jurul prânzului. Printre acestea și două mașini care duceau pâine la Penitenciarul Focșani. Oamenii legii nu i-au lăsat pe șoferi să-și continue deplasarea din cauza viscolului, care troienea zăpada pe partea carosabilă, dar și din cauza vizibilității extrem de reduse. Filtru al poliției rutiere a fost instituit și la ieșirea din Focșani către Garoafa. Oamenii legii i-au întrebat pe fiecare șofer în parte unde merge și i-au lăsat să treacă doar pe cei care locuiesc în Golești, dar numai după ce conducătorii auto le-au arătat buletinele. Ceilalți conducători auto, care intenționau să ajungă în alte părți au fost întorși în oraș. Unora nu le-a convenit măsura, dar polițiștii nu s-au lăsat înduplecați nici când oamenii le-au spus că-și vor continua deplasarea pe răspunderea lor. Cei care locuiesc în localitățile din apropierea orașului au luat-o pe jos către case, chiar dacă vântul bătea cu putere, iar gerul te îngheța pe loc.

   Zece mașini blocate în trafic

    Zece mașini au rămas blocate ieri, în trafic, în zona Petrești, ca urmare a lipsei de cooperare a unora dintre conducătorii auto, după cum spun autoritățile. Aici stratul de zăpadă viscolită a atins peste 2 metri, situația fiind remediată în urma intervenției utilajelor de deszăpezire. „La acest moment (ieri la orele prânzului – n.r) se intervine pentru deblocarea unui număr de 10 autoturisme pe drumul Focșani – Petrești, acest sector de drum urmând a fi închis până la ieșirea de sub avertizarea meteo”, au adăugat reprezentanții ISU.

   Probleme în alimentarea cu electricitate

    Ninsoarea și viscolul nu au creat probleme doar în trafic. Au fost și localități, care au rămas fără energie electrică. În acest sens au fost echipe pregătite să intervină, iar ieri, în jurul prânzului mai erau probleme în trei localități, dar se intervenea ieri după-amiază. „La dispeceratul integrat ISU – Ambulanță au fost semnalate mai multe situații punctuale care au fost rezolvate cu sprijinul administratorilor de drumuri sau autorităților publice locale. La acest moment (ieri la orele prânzului – n.r), conform datelor furnizate de instituțiile care asigură funcții de sprijin în cadrul CJSU Vrancea, se înregistrează probleme în alimentarea cu energie electrică a 3 localități: Codrești, Spătăreasa si Ciorăști, fiind reluată furnizarea energiei electrice în localitățile Frecăței, Movilița și Trotușanu. Specificăm faptul ca societatea care asigură furnizarea energiei electrice are pregătite echipe de intervenție adecvate drumurilor afectate de condițiile meteorologice și intervine operativ la fiecare solicitare pentru remedierea avariilor”, a mai spus căpitan Duță.
    În jur de 180 de familii din comuna Vintileasca stau fără energie electrică de la începutul viscolului, conform primarului de la Vintileasca. Acesta a atras atenția că de la instalarea codului roșu și de la primele rafale ale viscolului, satele Bahnele și Neculele au rămas fără curent electric, fără ca cineva să intervină deși avariile au fost semnalate de cetățeni. „Problema cea mai gravă este cu energia electrică. O parte din satul Bahnele și tot satul Neculele nu au curent electric. Rețelele sunt vechi, transformatoarele la fel de vechi, Electrica nu a făcut nici un fel de investiție în acest sens la noi și la orice adiere de vânt rămânem în beznă. Poate se vor gândi și la noi și vor face ceva în acest sens. Am reușit să deszăpezim centrul localității și satele din jur. Se circulă bine pe drumul național de la Vintileasca până la Dumitrești, am ajutat și noi cu utilaje , au intervenit și cei de la drumuri și acum nu mai sunt probleme”, a spus Georgel Spătaru, primarul de la Vintileasca.

 

  Ceai cald pentru șoferi și pasageri
   
    Șoferii care nu și-au mai putut continua deplasarea din cauza vremii și au fost nevoiți să aștepte până la deblocarea drumurilor, au primit ceai cald de la reprezentanții Filialei de Cruce Roșie Vrancea, ai Primăriei Municipiului Focșani și Primăriei Municipiului Adjud. „În urma manifestării fenomenelor meteorologice prognozate prin Avertizările Cod Portocaliu și pe fondul emiterii unei avertizări de fenomene meteorologice imediate Cod Roșu de precipitații abundente sub formă de ninsoare și viscol, valabilă pentru astăzi, 29.12.2014, intervalul orar 08.30 – 13.00, la nivelul județului Vrancea, în urma ședinței operative ce a avut loc la Instituția Prefectului – județul Vrancea, au fost dispuse următoarele măsuri pentru evitarea înzăpezirii pe drumurile publice a persoanelor. Astfel, măsura preventivă de închidere temporară a circulației pe toate sectoarele de drumuri naționale și un număr de 10 drumuri județene până la ieșirea de sub avertizarea meteorologică de Cod Roșu și redarea în circulație a sectoarelor de drum respective. Pe timpul acestei măsuri, utilaje ale administratorilor de drumuri vor fi pregătite de intervenție, la solicitare, în sprijinul instituțiilor care asigură intervenția în situații de urgență (pentru asistență medicală ori pentru rezolvarea posibilelor deficiențe apărute pe linia asigurării utiliităților publice). Precizăm că potrivit procedurilor în vigoare, în perioada Codului Roșu se asigură  doar intervenția operativă în cazuri de urgență, iar la ridicarea avertizării urmează ca administratorii de drumuri să intervină în forță cu toate utilajele din dotare pentru redarea în circulație a drumurilor. O altă măsură a fost asigurarea sprijinului necesar tuturor participanților care au fost opriți în trafic de autorități, prin distribuirea de ceai cald cu ajutorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, Primăriei Municipiului Focșani și Primariei Municipiului Adjud, precum și verificarea fiecărui autoturism în parte pentru identificarea copiilor sau persoanelor cu probleme medicale, a cantității de carburant avut la dispoziție de fiecare participant la trafic. De asemenea, se încearcă convingerea participanților opriți în trafic să fie de acord cu propunerea de cazare și masa în spațiile asigurate de autoritățile din Focșani și Adjud până la punerea în circulație a drumurilor închise”, a explicat căpitan Duță.
    Măsurile menționate anterior au venit în completarea celor dispuse, încă de dumunică, în cadrul  ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea.

   Peste 100 de utilaje scoase la deszăpezire

    Ieri, la ora 15.00, pe raza județului acționau peste 100 de utilaje pentru redarea circulației atât pe drumurile județene, naționale, cât și pe drumurile locale. Pentru a nu înregistra situații nedorite s-a dispus staționarea temporară a autovehiculelor care tranzitau județul nostru către Buzău, Brăila și Galați. Această măsură a fost valabilă până la ora 16.00, când traficul a fost reluat doar de către autoturismele sub 7,5 tone.
    Astfel, de la ora 16.00 traficul s-a deschis pe DN 2 Focșani-Bacău, DN 24 Focșani-Tișița-Tecuci, DN 2 D Focșani-Tulnici, DN 2 L Focșani-Tișița-Panciu-Soveja și DN 2 M Focșani-Odobești-Andreiașu. În ceea ce privește traficul rutier pe DN 2 Focșani-Buzău, acesta s-a realizat controlat, în convoaie organizate de către IPJ Vrancea.
    La ora 16.00 erau închise, ca urmare a viscolului puternic, și a deciziei autorităților din județele limitrofe (Galați, Brăila) DN 23 Focșani-Nănești-Brăila/Galați și DN 2 N Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia.
    În ceea ce privește drumurile județene, la ora 15.00 erau închise 12 drumuri, urmând ca, după ora 18.00, acestea să fie deschise în funcție de gradul de intervenție.
„Consiliul Județean Vrancea, în calitate de administrator al drumurilor județene, a luat decizia de a închide temporar un număr de 12 drumuri județene până când viscolul va scădea în intensitate deoarece imediat după trecerea utilajelor cu lamă stratul de zăpadă se depune la loc pe partea carosabilă făcând practic ca intervenția utilajelor să nu aibă efectul scontat. Imediat cum județul Vrancea va ieși de sub avertizările meteorologice, aceste drumuri vor fi redate circulației. În acest moment, firma Sotirex SRL Bacău, prestatorul de servicii de deszăpezire pe drumurile județene, este pregătită să intervină pentru a reda circulației aceste drumuri într-un timp cât mai scurt”, a declarat Romeo Iordache, directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean.

   La ora 18.00 mai multe drumuri erau închise

    Aseară, la ora 18.00, DN 2 N Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2 R Jitia-Vintileasca au fost redate circulației. De asemenea, a fost deschis DN 23 A Focșani-Milcovul-Gologanu, urmând ca după ora 19.00 să fie deschis și DN 23 Focșani-Măicănești-limită județ. Ca urmare a deciziei autorităților din județul Galați de a ține închis DN 24 limită județ Vrancea-până la Tecuci, mai multe autoturisme au staționat în zona Tișița. În acest caz autoritățile din Vrancea au fost în legătura directă cu factorii responsabili din județul Galați și se încerca deblocarea în regim de urgență a acestui tronson de drum, mai ales că de la ora 18.00 DN 24 Tișița-limită județ Galați a fost deschis circulației. „În prezent (aseară ora 18.00 – n.r) utilajele de deszăpezire se află pe teren și acționează pentru îndepărtarea stratului gros de zăpadă depus pe carosabil în vederea reluării circulației rutiere atât pe drumurile naționale, cât și pe cele județene și comunale. La ora 18.00 erau încă închise 5 drumuri naționale și 10 drumuri județene, însă și aici se intervine”, a transmis căpitan Duță. Drumurile naționale care încă mai erau închise la ora 18.00 erau DN 2N Bogza-Caiata-Dumbrăveni, DN 23 Focșani-Măicănești, DN 23 A Gologanu-Tătăranu-Ciorăști, DN 23 B Măicănești-Ciorăști și DN 11 A djud-Podu Turcului. Drumurile județene închise la ora 18.00 erau DJ 205 E sectoarele DN 2 – Ciușlea și DN 2 – Tifești
DJ 204 F sector Ciușlea-Doaga, DJ 202 E sector DN 2-Voetin, DJ 202 F sector Bălești-Mihălceni, DJ 204 B Tătăranu-Măicănești, DJ 204 D Focșani-Suraia-Vulturu,
DJ 204 E sector Haret-Panciu și Focșani Petrești-Mircești-Rădulești, DJ 204 P DN 2 – Gugești, DJ 205 R DN 2-Cotești.
     Conform situației hidrometeorologice transmise de Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea, stratul maxim de zăpadă s-a înregistrat la Colacu – 46 cm, iar vântul a suflat din sectorul NNV cu o viteză medie de 29 km/h și la rafală 58 km/h.
    Începând cu luni, 29 decembrie a.c., ora 18.00, avertizarea de COD PORTOCALIU de vreme severă a fost actualizată, astfel că, pentru județul Vrancea s-a emis o atenționare meteo COD GALBEN, fenomenele vizate fiind, în principal, ninsori locale și intensificări ale vântului, valabilă până marți, 30 decembrie a.c., ora 06.00.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?