Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO: Eroii Revoluției, comemorați la Monumentul Eroilor Martiri din Piaţa Unirii


Militarii garnizoanei Focșani au marcat ieri, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, printr-o ceremonie militară și religioasă care s-a desfășurat  la Monumentul Eroilor Martiri din Piața Unirii. Alături de militarii garnizoanei, la ceremonie au participat reprezentanți ai autorităților administrației publice, veterani de război, militari în rezervă și în retragere și reprezentanți ai asociațiilor revoluționarilor din Decembrie ‘89. De asemenea, un eveniment similar s-a desfășurat la Monumentul Eroilor din Adjud. Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății a fost declarată prin Legea nr. 273 din 7 decembrie 2011 și se comemorează în fiecare an pe data de 22 decembrie.
 Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății a fost marcată ieri, printr-o ceremonie militară și religioasă, care s-a desfășurat la Monumentul Eroilor Martiri din Piața Unirii din Focșani. În cadrul ceremoniei, doi preoți au oficiat serviciul religios, după care a fost evocată semnificația zilei. La ceremonie au participat pe lângă militari, revoluționari, veterani de război și reprezentanți ai autorităților administrației publice, între care primarul Decebal Bacinschi, viceprimarul Marius Iorga, vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Dragoș Bîrlădeanu, prefectul Nicușor Halici. 
 Seria discursurilor a fost deschisă de Corneliu Olaru de la Asociația Revoluționarilor, care a vorbit despre evenimentele din decembrie 1989. „Comemorăm astăzi un sfert de veac de la evenimentele din decembrie 1989 care au marcat schimbarea regimului comunist-ceaușist-totalitar. Revoluția română a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România între 16 și 25 decembrie, care au dus la căderea președintelui Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. În 16 decembrie ’89, timișorenii au avut curajul să iasă în stradă și să strige sloganuri de neînchipuit pentru acea vreme. În 20 decembrie, Timișoara s-a declarat primul oraș liber al țării în care conducerea comunistă nu mai era recunoscută. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu execuția soților Ceaușescu. România a fost singura din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați”, a transmis Olaru. 
    „Tinerii s-au jertfit pentru o Românie mai bună” 
 Și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a transmis un mesaj cu ocazia zilei de 22 decembrie. În mesajul său, citit de vicepreședintele Dragoș Bîrlădeanu, Marian Oprișan a spus că 22 decembrie este ziua în care amintim lumii că în urmă cu 25 de ani, tinerii s-au jertfit pentru o Românie mai bună. „Astăzi îi omagiem pe camarazii noștri care, în 22 decembrie, au strigat libertate și au făcut dreptate. Astăzi este ziua în care amintim lumii că acum 25 ani tinerii acestei națiuni s-au jertfit cu speranța că vor da generațiilor viitoare o Românie mai bună. Un sfert de veac a trecut de la momentele în care speranța a reînviat, de la momentul în care, pe străzi, se cânta, din nou, „Deșteaptă-te române”. Iată de ce astăzi, suntem datori să nu-i uităm pe Ghinea Dorinel, Silvestru Jim, Voicu Nicolae, Milea Dumitru, Crețu Florin, Catană Marin, Dănăilă Gabi, Apostolie Vasile, Buruiană Valentin și pe Budescu Dumitru. Numele acestor vrânceni se adaugă pe lista lungă a eroilor care au luptat pentru libertate, pentru democrație și pentru demnitate! În urmă cu 25 de ani, pe străzile din București, Timișoara sau Focșani se striga libertate, se striga democrație!. Libertatea câștigată cu prețul vieții camarazilor noștri a însemnat un nou început pentru România, odată cu integrarea în NATO și Uniunea Europeană. Dar, stimate doamne, stimați domni, distinși militari, să nu uităm că acest loc se datorează și jertfei unor copii de 18-22 ani care au avut curajul să înfrunte gloanțele având în mâini nu arme ci tricolorul!. Datorită curajului celor care au luptat în Revoluția din 1989, noi suntem astăzi cu adevărat liberi și datorită unor eroi precum militarul erou Constantin-Florinel Enache, vrânceanul care a supraviețuit unui atac în Afganistan, copiii noștri se pot bucura de pace în lume. Este de datoria noastră să spunem, astăzi, la 25 ani de la Revoluția din 1989, că jertfa celor care au plătit cu viața pentru libertate nu va fi uitată în veci!. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe eroii noștri și să le ocrotească familiile!”, a transmis Marian Oprișan. 
   „Suntem datori față de cei ce s-au jertfit”
 Prezent la ceremonie, prefectul Nicușor Halici a vorbit și el despre Revoluția din 1989. „Suntem datori cu toții, iar eu mă simt responsabil față de cei care au făcut posibilă victoria Revoluției prin jertfa supremă, să găsim nu doar răspunsuri ci să aplicăm și să muncim pentru ca societatea română să răspundă în fața tuturor provocărilor pentru ca acest popor să prospere. Suntem o familie și o națiune integrată în marea familie a Uniunii Europene având și cele mai ferme garanții de securitate alături de Alianța Nord-Atlantică. Depinde doar de noi să ne afirmăm și să ne păstrăm identitatea în fața partenerilor și nu numai. Astăzi, la 25 de ani de la unul dintre momentele cele mai importante ale istoriei contemporane a României, privim către viitor, dar neuitând lecțiile trecutului, suntem datori față de cei ce s-au jertfit să fim uniți și prin eforturile tuturor să construim un mai bine al acestei națiuni. Dumnezeu să-i odihnească pe eroii Revoluției Române”, a transmis prefectul Halici.  
 După discursuri a urmat depunerea coroanelor de flori, evenimentul încheindu-se cu defilarea gărzii de onoare și a muzicii militare. 

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?