Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Începe vânzarea cărnii de porc în Piaţa Moldovei


Peste două sute de mese au fost pregătite în Piața Moldovei pentru vânzarea tradițională a cărnii de porc. Autoritățile sanitar veterinare au aprobat, ieri, o derogare de la norme și au permis vânzarea cărnii de porc în piață până la 24 decembrie. Directorul Necula Botezatu de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a precizat că vânzarea cărnii de porc va fi făcută sub stricta supraveghere a medicilor veterinari și cu respectarea tuturor condițiilor pentru a preveni apariția îmbolnăvirilor în rândul populației. Cei care vând carne de porc trebui să prezinte documentele de proveniență, carnea trebuie să provină numai din sacrificările efectuate în abatoarele autorizate sanitar veterinar, cu examenul pentru Trichinella efectuat.
    Pe de altă parte, autoritățile sanitar veterinare au anunțat că toți proprietarii de animale care sacrifică porcine în această perioadă trebuie să efectueze acest examen la unitățile sanitar veterinare. Veterinarii vrânceni spun că, în situația în care medicul va constata că porcul este bolnav, proprietarul nu trebuie să riște vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii pentru că va fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului. „Examenul trichineloscopic la carnea de porc pentru consum propriu se poate solicita și efectua la sediile circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din localitățile Focșani, Adjud, Panciu și Mărășești, precum și la medicii veterinari concesionari de la nivelul localităților. Solicitanții vor prezenta probe de țesut muscular prelevate din pilierii diafragmatici, musculatură intercostală, limbă sau musculatură cervicală. De asemenea, informăm consumatorii că în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea porcinelor examenul pentru decelarea Trichinella spp. se efectuează obligatoriu la toate porcinele sacrificate”, se arată într-o informare DSVSA.
    Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de animale, circumscripțiile sanitare veterinare au un program afișat de permanență, cu nominalizarea persoanelor responsabile și numărul de telefon la care consumatorii se pot adresa. Veterinarii îi sfătuiesc pe vrânceni să evite cumpărarea și consumul de carne de porc comercializată clandestin și care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar.

    Sfaturile veterinarilor 

Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave.
-Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi și vor fi supuși unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariției unor complicații și reacții adverse.
-Dacă porcul are o altă boală infecțioasă riscați ca vânzându-l sau oferind carne sau produse obținute de la acesta rudelor sau vecinilor, să le îmbolnăviți și acestora porcii din propriile gospodării.

Solicitați vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va:
-verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
-da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate;
-asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferință și pentru a obține o carne de calitate și cu un gust mai bun;
-în situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?