Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Vrancea mai are nevoie de 6.746 hectare ca să acopere toate cererile de retrocedare


Autoritățile din Vrancea mai au nevoie de 6.746 hectare de teren agricol pentru a acoperi toate cererile de retrocedare depuse de foștii proprietari sau moștenitorii acestora. Situația inventarierii terenurilor la nivelul județului a fost prezentată, ieri, în ședința Colegiului Prefectural de reprezentanții Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI). Ulterior finalizării acțiunilor de inventariere va fi deblocată aplicarea legilor fondului funciar, retrocedările urmând să fie încheiate până la sfârșitul anului 2015.
    Inginerul șef al OCPI, Angel Vodă (FOTO), a arătat la ședința de ieri că Vrancea este unul dintre cele șase județe din țară unde au fost finalizate operațiunile de inventariere a terenurilor, alături de Bistrița Năsăud, Brăila, Caraș Severin, Galați și Satu Mare. Reprezentanți OCPI au precizat că, inițial, legea 165, prin care a fost dispusă inventarierea terenurilor, a stabilit că termenul de finalizare era sfârșitul anului 2013 însă, având în vedere dificultățile, acesta a fost prelungit până la finalul acestui an. Unul dintre motivele demarării cu întârziere a acestui proiect a fost lipsa de finanțare, problemă remediată după ce Guvernul a aprobat ca primăriile să primească 6 lei/hectar de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
    La inventariere au fost luate în calcul inclusiv terenurile particulare existente în fostele zone necooperativizate pentru care, în conformitate cu prevederile legale, se pot formula oricând solicitări de emitere a unui titlu de proprietate. „Se impune a fi menționat faptul că urmare a unor evaluări personale, inventarierea terenurilor în conformitate cu prevederile legii 165/2013 a fost una benefică dacă se are în vedere faptul că au fost identificate atât terenuri agricole cât și terenuri forestiere aflate la dispoziția Comisiilor locale de fond funciar,…,apte de a fi retrocedate, în contextul în care pentru un număr semnificativ al localităților în care au fost identificate astfel de terenuri, dosarele de reconstituire erau soluționate în marea lor majoritate cu propuneri de acordare de despăgubiri”, se arată în raportul OCPI.
    Altfel spus, foarte multe localități, deși aveau teren disponibil pentru retrocedări au acceptate acordarea de despăgubiri. Au fost cazuri în care s-au descoperit chiar suprafețe compacte de zeci de hectare care figurau în acte ca fiind retrocedate. La verificări s-a constatat însă că terenurile erau libere pentru că primii proprietari solicitaseră mutarea de pe acel amplasament.
Analiza OCPI arată, de asemenea, că în Vrancea este un deficit doar în ceea ce privește suprafețele cu terenuri agricole care ar trebui retrocedate. „O analiză brută în acest sens evidențiază faptul că dacă pentru terenurile cu destinație forestieră nu se manifestă o insuficiență raportat la necesarul de reconstituit rezultat din cererile aflate în gestiunea comisiilor locale de fond funciar, pentru terenurile agricole deficitul de suprafață se situează undeva în jurul cifrei de 6.746 hectare”, arată analiza OCPI.
    Directorul OCPI, Horia Frîncu a explicat însă că este vorba despre necesarul de terenuri agricole rezultat în urma centralizării cererilor formulate, fără ca acestea să fie și analizate, validate de comisiile locale. Ulterior verificării cererilor se poate stabili dacă suprafața solicitată de o persoană este și cea la care are dreptul conform documentelor prezentate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?