Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO: Cărți la prețuri accesibile, lansări și evenimente culturale la Târgul de Carte!


Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a deschis, ieri, porțile celei de-a IX-a ediții a Târgului de Carte, un eveniment mult așteptat atât de iubitorii de lectură cât și de scriitorii și oamenii de cultură vrânceni. Deschiderea oficială a avut loc la ora 10.00, la sediul central, în prezența conducerii instituției de cultură, a viceprimarului Focșaniului Marius Iorga, a reprezentanților editurilor, instituțiilor din urbea noastră, a bibliotecarilor și a mai multor invitați, de la copii de grădiniță până la pensionari. „Ne onorează să organizăm această nouă ediție a Târgului de Carte, bun venit tuturor! Suntem bucuroși că imediat după Târgul Gaudeamus, edituri prestigioase din țară, dar și de la nivel local au răspuns și invitației noastre. Sunt mii de cărți aici, pe care vă invităm să le vedeți, să le cumpărați și, de asemenea, să vizitați această casă a cărții, această bibliotecă în care lucrează oameni dedicați acestei nobile profesii. Le mulțumesc tuturor colegilor mei care își dedică timpul pentru a construi această casă a cărții pentru dumneavoastră și împreună cu dumneavoastră, comunitatea. Vă așteptăm aici, la Târg, în toate cele trei zile”, a spus, în deschiderea Târgului, Teodora Fîntînaru, directoarea Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.
    Viceprimarul Marius Iorga a transmis că „este o onoare să mă aflu azi, aici, atât ca reprezentant al autorității publice locale, dar și ca simplu cetățean, ca iubitor de carte. Mulți aleg, în ziua de azi, soluția unei cărți citite online, a cărților electronice. E și asta o modalitate de a citi, dar a ține efectiv o carte în mână, a o răsfoi face, după părerea mea, legătura de suflet cu însuși scriitorul, te contopește cu cartea”, a spus viceprimarul.
    Cei prezenți ieri, la Târg, au avut prilejul să răsfoiască și să cumpere la prețuri promoționale volume din toate domeniile, editurile expunând cărți extrem de diverse și pentru toate vârstele. La această ediție participă edituri cunoscute publicului, precum „Herald”, „Curtea Veche”, „Corint”, „Vivaldi”, Grupul Editorial „Saeculum”  alături de editurile vrâncene, care pun la dispoziția publicului noutățile editoriale ale acestui an. Printre standurile de cărți s-au remarcat și cel cu muzică, dar și cel cu cărți în format audio-daisy, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere, realizate de Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani.
    Tot ieri, a fost prezentat și ultimul număr al Revistei „Lector” a Bibliotecii Județene, de către redactorul șef al acesteia, Gabriel Funica și, de asemenea, a fost dat startul ediției a treia a Concursului de literatură „Oana Diana Renea”. Acesta se adresează elevilor din clasele I-VIII care scriu poezie. Tema din acest an este „Versuri ninse”, iar cele mai frumoase lucrări vor fi premiate în cadrul activităților dedicate Sărbătorilor de iarnă. Copiii își pot depune lucrările până pe data de 15 decembrie, la toate sediile Bibliotecii.

    Dezbatere pe tema Depozitului Legal Local. Sesiune de lansări de carte

    Prima zi a Târgului de Carte a cuprins și o dezbatere cu tema: „Memoria Vrancei: Depozitul legal local”. La aceasta au participat, alături de bibliotecari, editori vrânceni, care au vorbit despre cadrul legislativ, misiunea Depozitului Legal Local (DLL), organizarea, tipurile de documente supuse DLL, obligația de trimitere a documentelor ce constituie DLL, controlul depunerii DLL, obligațiile și atribuțiile Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea în constituirea DLL. „Contribuția la Depozitul Legal Local este o datorie morală și ne exprimăm încrederea că împreună vom lăsa generațiilor următoare o imagine completă a Vrancei. Prin această dezbatere suntem la dispoziția dumneavoastră, a editorilor vrânceni, cu lămuriri suplimentare privind cadrul legislativ și susținem importanța continuității colaborării noastre în vederea întregirii Depozitului Legal Local cu documente ce vor conserva, peste timp, memoria comunității noastre”, a spus Maria Cristina Olaru, șef serviciu Depozit Legal Local din cadrul Bibliotecii Județene.
    Evenimentele din prima zi a Târgului de Cartea au continuat, de la ora 17.00, cu o sesiune de lansări și prezentări de carte, ce a avut loc în „Sala literaturilor” din cadrul instituției de cultură. Astfel, au fost lansate volumele: „Existențe captive”,  autor Ion Micheci, Ed. Armonii Culturale, 2014; „Din lacrimile mamei – Des larmes de maman: Poeme astrale”, autor Virginia Bogdan, Ed. Armonii Culturale, 2014;
„La maison aux broderies de lumière (Casa cu broderii de lumină: jurnal)” autor  Virginia Bogdan, Ed. Armonii Culturale, 2014; „Aripi spre zbor: antologie literară Bogdania” vol. I, autor Ionel Marin, Ed. Olimpias, 2014; „În constelația ființei”,  autor Ionel Marin, Ed. EMMA, 2014; „Creștinătatea”, autor Ioan Dumitru Denciu, Ed. Editgraph, 2013; „13 Bonsortist: antologia LSR” – coord. Mariana Vicky Vârtosu, Ed. Armonii Culturale, 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?