Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO: Cutremurul i-a ÎNGROZIT pe locuitorii de pe Valea Rîmnicului. De frică NU AU DORMIT toată noaptea


Cutremurul produs sâmbătă seara a creat panică printre locuitorii Văii Râmnicului. Din fericire, seismul nu a produs pagube materiale și nici victime omenești în zona de Sud-Vest a județului. Oamenii au trăit însă momente de groază și cu greu și-au revenit după cele câteva zeci de secunde cât a durat mișcarea telurică. „Cutremurul l-am simțit destul de bine. Prima dată am simțit că se zguduie și centura la casă, deși locuința este nouă. Apoi seturile de cești pe care le aveam se săltau foarte tare în dulap. Casa este nouă și nu avem pagube. Sincer să spun, m-am speriat foarte tare. M-am blocat și am zis că dacă e clădirea nouă, nu se duce tavanul sau altceva. Am stat să văd dacă pică televizorul, pentru că s-a zguduit foarte tare. Mama mea era în casa bătrânească și chiar m-am dus să văd cum este, însă tot ea a încercat să ne liniștească pe noi, că suntem mai tineri și probabil ne-am speriat mai mult. Doamne ferește de mai rău”, a spus Maria Popa, din Dumbrăveni.

Dumitra Ciubotaru, din Popești, a povestit că în momentul producerii cutremurului nu s-a speriat prea tare, însă panica a cuprins-o ulterior, motiv pentru care nu a putut dormi toată noaptea. „Eram în pat și m-a legănat tare de tot. Nu prea m-am speriat, că toate îs de la Dumnezeu. Nu am mai dormit nicio clipă până dimineață. Nu am mai putut închide un ochi. Aveam o stare așa de agitație. Eu sunt bătrână și am mai prins cutremure la viața mea. Acesta de acum a fost, așa, cam de mijloc spre mărișor”, a spus Dumitra Ciubotaru din satul Runcu, comuna Popești.
La Bordești, câinii din curțile localnicilor au lătrat minute în șir după producerea seismului. Bătrânii spun că pământul s-a zguduit tare. Ei cred că mișcarea telurică a fost mult mai mare de 5,7 grade, când au spus specialiștii. În opinia lor, pentru a nu băga spaima în oameni, s-a dat o intensitate mai mică. „Stăteam în pat și deodată a început să facă așa și așa într-o parte și alta… am sărit în sus, să fugim afară. Nu am mai apucat să fugim, a venit și lumina, că a fost luată câteva momente. Ne-am speriat destul de tare. Am mai prins cutremure așa de mari, cum a fost acela din 1977, din martie 1983 parcă. Lătrau câinii de peste tot. Tică, bărbatul, meu a ieșit afară să vadă care este treaba. I-am zis: «Stai mă înăuntru, că dacă o fi să murim, murim aicea în casă». Eu am auzit doar câinii, care făceau urât în curte. În tot satul era o hărmălaie mare. Bucătăria unde stăm noi făcea în toate felurile, parcă ne dădea în leagăn. În casă nu am fost să văd ce o fi pe acolo. Tică a plecat în izmene, că nu a mai avut timp să se îmbrace, a fugit afară. Eu nu am plecat. Era gata să iasă inima din mine de frică, a trecut mult timp până m-am liniștit. În cămară nu s-a dărâmat nimic, am avut noroc că înainte cu o zi am luat borcanele mari de sus de pe  rafturi și le-am băgat în casa scărilor. De data asta am scăpat de moarte”, a spus Lucia Chiriac, din satul Bordeștii de Jos.

În zona de munte a județului, respectiv în comuna Vintileasca, cutremurul a fost simțit la fel de puternic. Oamenii au tras o sperietură mare, pe care o vor ține minte toată viața. „Nu avem până acum semnalate niciun fel de probleme din partea cetățenilor. Sunt sigur că oamenii s-au speriat, că le-a fost teamă la cei mai în vârstă să mai doarmă, însă bine că nu au fost pagube și alte evenimente nedorite. Un fir de la înalta tensiune s-a lăsat mai jos spre satul Poiana Stoichii, însă nu reprezintă un pericol. Am trecut cu toții peste acest moment și îi mulțumim lui Dumnezeu că a avut grijă de noi”, a spus Georgel Spătaru, primarul comunei Vintileasca.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?