Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Centrul de Excelență în Robotică, inaugurat pe 29 noiembrie


Primul Centru de Excelență în Robotică din Focșani se va deschide la finele săptămânii viitoare. Inaugurarea va avea loc pe 29 noiembrie, la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, locul unde va și funcționa. Cum înscrierile elevilor pasionați de robotică s-au încheiat, directorul Colegiului Tehnic Gabriel Danielescu ne-a precizat că la acest centru s-au înscris 35 de elevi, 29 de elevi din cadrul colegiului și alți șase de la alte unități de învățământ.
Primul curs de formare va avea loc pe 3 decembrie, când se va face un scurt istoric al robotului, va fi prezentat dicționarul de termini specifici, precum și structura hardware a unui robot. Profesorii formatori sunt Săndel Agache și Titi Purdel, care îi vor învăța pe elevi despre automatul programabil, senzori și actuatoare (elemente de acționare, motor electric, electromagnet etc., folosit în sistemele automate pentru executarea comenzilor-n.r.), mediul de programare NXT – G 2.0, algoritmi de control, mișcarea, detectarea culorilor, a obstacolelor.
Directorul Danielescu ne-a precizat că, cel mai mult, profesorii se vor axa pe Lego, scopul fiind reprezentarea României la olimpiada internațională de robotică de anul viitor. Roboțeii pe care elevii vor învăța să-i construiască și să-i manevreze sunt făcuți din piese Lego, prețul unui set de piese pornind de la 500 de euro. Directorul colegiului spune că la prima olimpiadă, elevii au participat cu un set lego împrumutat. Ulterior, printr-o sponsorizare, s-a reușit achiziționarea unor astfel de seturi Lego Mind Storm.
Elevii participanți la Centrul de Excelență în Robotică au la dispoziție și un blog, http://roboticaexcelentavrancea.wordpress.com/, unde este postată prima lecție de programare în mediul Arduino. Pe acest blog se găsesc informații despre planificarea activităților, istoricul centrului, dar sunt prezentate și filme despre ceea ce pot face elevii pasionați de robotică.

   Rezultatele foarte bune, la baza înființării centrului

Ideea înființării unui Centru de Excelență în Robotică a apărut în urma rezultatelor obținute de Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, reprezentat prin inginerul Săndel Agache și o echipă de elevi. Elevii au început să studieze modul de  construcție mecanică și de programare a unor roboței. Ei au câștigat locul I și Marele Premiu la competiția pilot de robotică educațională „Roboticompetition” 2012, care a avut loc la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, rezultat în urma căruia țara noastră a fost introdusă în circuitul internațional „World Robot Olympiad”.
Elevii au mai câștigat locul I și la „World Robot Olympiad Romania” – faza regională 2013, care a avut loc la aceeași universitate gălățeană, și locul II la „World Robot Olympiad Romania” – faza națională 2013 găzduită de Universitatea Politehnică București.
Înființarea Centrului de Excelență în Robotică reprezintă pentru cei din conducerea colegiului o modalitate de promovare a imaginii unității de învățământ și o alternativă de atragere a elevilor. De asemenea, specializările pe care le are liceul corespund și îmbină mai multe discipline tehnice, prin care se pot construi astfel de roboți din seturi Lego Mind Storm, discipline cum sunt mecanica, electronica, electrotehnica, dar și matematica ori informatica.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?