Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO: Primăria Panciu nu mai este în pericol de faliment. Guvernul a alocat 6,5 milioane lei pentru plata arieratelor


Guvernul României a alocat peste 6,5 milioane de lei (65 miliarde lei vechi) Primăriei Panciu din Fondul de rezervă bugetară pentru echilibrarea bugetului local al orașului. Banii vor fi folosiți pentru plata arieratelor, precum și pentru asigurarea cofinanțării proiectelor europene. Suma a fost alocată în urma demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan. Tot în urma demersurilor făcute de șeful administrației județene, Guvernul României a alocat 10,6 milioane de lei Primăriei Focșani pentru plata arieratelor SC ENET SA către furnizorul de gaze naturale și achiziția unui stoc de 1.300 tone de păcură.

    Guvernul României a alocat peste 6,5 milioane de lei Primăriei Panciu din Fondul de rezervă bugetară. Banii vor fi folosiți pentru achitarea arieratelor, precum și pentru asigurarea cofinanțării proiectelor europene. Suma a fost alocată în urma demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan. Acesta a declarat că demersul său a fost unul normal, care a vizat rezolvarea unor probleme reale pe care comunitățile din Vrancea și din România le au. „Un Guvern serios și un prim-ministru serios, așa cum este Victor Ponta, era normal să treacă la rezolvarea unor probleme reale pe care comunitățile din România le au. Eu nu vreau să fac comparații, dar Guvernele de dreapta ale acestei țări, regimul condus de Traian Băsescu nu au știut în România decât să distrugă, să nu rezolve problemele reale ale României și ale comunităților. Noi avem cu totul și cu totul altă abordare. Avem vocație de constructori, știm să facem rost de bani, știm să fim oameni, sub aspectul faptului că problemele reale ale oamenilor trebuie rezolvate. Oamenii nu te urmează decât dacă ești capabil să le rezolvi problemele. Ä‚sta este motivul pentru care vă spun la modul cel mai sincer că am găsit înțelegere la Guvern și sunt convins că pe viitor, după ce Victor Ponta va fi președintele României, vom avea un guvern apropiat de președinte, un guvern care împreună cu președintele României, cu Parlamentul și cu instituțiile fundamentale ale țării, să muncească, toți să muncim în slujba cetățenilor României astfel încât să le rezolvăm problemele”, a afirmat Marian Oprișan.

    Åžeful administrației județene a arătat că la Panciu situația era complicată din cauza multitudinii de proiecte europene, a lipsei de co-finanțare în perioada cât au fost la putere Guvernul Emil Boc și Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. „Lucrările executate de constructor, dar neachitate înseamnă sume restante și evident că trebuiau plătite. Å¢in să mulțumesc domnului prim-ministru, Victor Ponta, dar și vicepremierului Liviu Dragnea, ministrul Administrației și Dezvoltării Regionale pentru faptul că acum Panciu nu mai are niciun fel de problemă, iar dezvoltarea orașului este asigurată pe viitor datorită și unei bune guvernări atât a administrației publice județene cât și a administrației orașului Panciu, mă refer aici la primarul Iulian Nica și la echipa lui de la Primăria Panciu”, a spus Marian Oprișan.

   Primăria Panciu are în derulare 10 proiecte europene

    În nota de fundamentare care însoțește proiectul de hotărâre de Guvern se arată că strategia de dezvoltare a orașului Panciu este mult îngreunată de nivelul scăzut al veniturilor la bugetul local. Autoritatea locală din orașul Panciu avea nevoie de 6.557.321 lei pentru achitarea arieratelor și deblocarea activității. „La această dată, autoritatea locală se află în imposibilitatea de a achita ratele lunare și dobânzile, iar blocarea conturilor instituției ar conduce la disfuncționalități grave ale administrației publice locale în orașul Panciu, prin întreruperea furnizării agentului termic în școli și grădinițe, pe perioada iernii, a energiei electrice, apei, gazului și telefoniei, precum și neachitarea salariilor personalului din administrație”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, inițiat de Marian Oprișan.
    În document se mai arată că Primăria Panciu are în implementare 10 proiecte, derulate în cadrul POR 2007-2013. Cota de cofinanțare cu care autoritatea locală trebuie să participe la aceste proiecte este de 2% din valoarea totală a proiectelor, la care se adaugă și necesitatea susținerii cheltuielilor neeligibile și a TVA-ului aferent. Pentru finalizarea tuturor proiectelor aflate în implementare, orașul Panciu trebuie să asigure o cofinanțare de la bugetul local în sumă de 3.981.900 lei, sumă ce se află prinsă în cele 6,5 milioane menționați mai sus.

   Oprișan și Ponta au scos Primăria Panciu din faliment

    Primarul orașului Panciu, Iulian Nica, a ținut ca în numele cetățenilor să îi mulțumească președintelui Marian Oprișan pentru sprijinul constant acordat păncenilor. „Doresc să-i mulțumesc domnului președinte Marian Oprișan, pentru faptul că ne-a sprijinit și de această dată, prin inițierea și promovarea la Guvern a proiectului de hotărâre privind plata arieratelor și cheltuielilor urgente în vederea derulării în bune condiții a activităților specifice administrației publice. Suma de 6.557 mii lei va asigura achitarea, de către Primăria Panciu, a tuturor datoriilor și arieratelor aferente sentințelor judecătorești restante. Acest lucru va contribui la desfășurarea în condiții optime a activității Primăriei, a instituțiilor sociale, cofinanțarea și finalizarea  proiectelor aflate în implementare în acest moment în orașul Panciu”, a afirmat Iulian Nica.
    Edilul șef din Panciu i-a mulțumit și premierului Victor Ponta pentru sprijin și pentru că a înțeles situația financiară dificilă în care se afla orașul Panciu. „În numele tuturor cetățenilor orașului Panciu, vreau să-i mulțumesc prim-ministrului Victor Ponta și Guvernului României, pentru faptul au înțeles situația financiară dificilă în care se afla orașul Panciu și a repartizat suma de 6.557 mii lei, pentru plata tuturor datoriilor și arieratelor. Acest lucru înseamnă că administrația publică locală, instituțiile aflate în subordinea Primăriei, precum și școlile, grădinițele și spitalul din orașul Panciu își vor putea desfășura în bune condiții activitatea, iar salariile cadrelor didactice și utilitățile vor putea fi plătite la timp. Prin faptul că a contribuit la rezolvarea acestor probleme, domnul Victor Ponta a demonstrat că este alături de păncenii care l-au susținut și îl vor sprijini și de acum înainte în activitatea sa”, a mai spus primarul Iulian Nica.

 

   10,6 milioane de lei pentru ENET

    Tot în urma demersurilor făcute de șeful administrației județene, Guvernul României a alocat 10,6 milioane de lei Primăriei Focșani pentru plata arieratelor SC ENET SA către furnizorul de gaze naturale și achiziția unui stoc de 1.300 tone de păcură. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că focșănenii au găsit înțelegere și sprijin la Guvernul Ponta atât pentru modernizarea societății de termoficare cât și pentru plata arieratelor și achiziționarea de combustibili. „Evident că am găsit înțelegere la Guvernul condus de Victor Ponta a nu știu câta oară, să ne aducem aminte în perioada cât au guvernat Băsescu și guvernele lui, în repetate rânduri la Focșani a fost întreruptă alimentarea cu gaze, cetățenii n-au avut apă caldă, au avut tot felul de probleme. De când Guvernul e condus de Victor Ponta, de fiecare dată am găsit înțelegerea necesară și aceste lucruri nu s-au mai întâmplat”, a afirmat Marian Oprișan.
    Președintele UNCJR a precizat că va trebui reglementată definitiv această problemă a ENET mai ales că în afară de noua centrală, au fost înlocuite în tot municipiul Focșani toate rețelele. „Au fost făcute ample lucrări de canalizare, ample lucrări de înlocuire a rețelelor termice și alimentării cu apă pentru că dacă ne aducem bine aminte înainte să venim noi, Focșaniul avea apă rece cu program, iar apă caldă când dădea Dumnezeu. Astăzi când vorbim, avem o uzină de apă modernă, avem o stație de epurare modernă, avem o rețea absolut nouă de canalizare, avem o rețea absolut nouă de instalații termice și de rețele termice și avem inclusiv o centrală absolut nouă cu care vreau să vă spun că eu mă mândresc foarte mult pentru că este unică în România în acest moment și datorită randamentului”, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?