Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO: Focșănenii vor avea căldură și apă caldă toată iarna cu ajutorul financiar al Guvernului Ponta


Primăria Focșani va folosi cele 10,6 milioane de lei alocate de Guvernul României condus de premierul Victor Ponta pentru plata facturilor la gaze naturale și achiziția unui stoc de păcură necesar pentru situațiile în care scade presiunea la gaze sau apar alte situații neprevăzute. Repartizarea banilor a fost stabilită la ședința Consiliului Local Focșani de aseară. La ședință a participat și deputatul PSD de Focșani, Ciprian Nica. Liderul consilierilor PSD, Cătălin Vrabie, a arătat că alocarea banilor este rezultatul intervențiilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan. Cele 10,6 milioane lei au fost alocați din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014. „Banii au fost alocați în urma intervențiilor făcute de președintele Consilului Județean, la fel ca în fiecare an. Pentru această iarnă nu se pune problema furnizării de apă caldă sau căldură la program în municipiul Focșani”, a afirmat consilierul local Cătălin Vrabie.
    Cea mai mare parte a banilor, 7,5 milioane lei, vor fi folosiți pentru facturile la gaze naturale de la GDF Suez iar celelalte 3,1 milioane lei pentru achiziția unui stoc de 1200-1300 tone de păcură. Aceasta ar urma să fie folosită în situațiile în care scade presiunea la gaze sau apar evenimente prin care s-ar întrerupe furnizarea de gaze, cum s-a întâmplat în anii trecuți când a fost o avarie la conducta de gaze.
    Tot la ședința de ieri, consilierii au aprobat ca ENET să primească un milion de lei. Banii au fost alocați pentru o majorare de capital și cu ei se va achita o parte din facturile restante către GDF Suez. Totodată, consilierii au fost de acord cu încheierea unui document referitor la eșalonarea facturilor restante către GDF Suez. Primarul Decebal Bacinschi a arătat că cele 7,5 milioane lei care reprezintă facturile restante ar urma să fie plătiți în trei tranșe. Prima tranșă este de un milion lei și va fi achitată din banii alocați aseară. A doua tranșă, de 2,5 milioane lei, va fi achitată până la 1 decembrie 2014 iar a treia tranșă, de 4 milioane lei, va fi plătită până la 1 ianuarie 2015. Edilul a subliniat că aceste sume vor fi achitate de ENET și unde este cazul prin emiterea unor bilete la ordin. De altfel, consilierul Cătălin Vrabie a cerut directorului ENET, Manole Merchea, ca aceste obligații să fie achitate din facturile încasate de la populație, fără să mai fie solicitate fonduri suplimentare de la bugetul municipiului. Solicitarea a sunat aproape ca o somație, deoarece situația de la ENET nu se îmbunătățește și, în continuare, trebuie recuperate sume mari de la abonații producătorul de energie termică.

    Prețul de vânzare e mai mic decât costurile

    Producătorul de energie termică ENET SA asigură energia termică pentru un număr de 15.326 apartamente, adică mai mult de jumătate din totalul apartamentelor din Focșani. Acestora li se adaugă cele 46.000 de persoane din școli, grădinițe și Căminul pentru persoane vârstnice din Focșani. În proiectul de hotărâre trimis Guvernului și semnat de președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan se arată că prețul la care furnizorul de energie termică oferă acest serviciu este cel stabilit conform reglementărilor legale de către A.N.R.E și A.N.R.S.C. pentru energia electrică și energia termică. „Acest preț s-a situat întotdeauna sub nivelul costului efectiv de generare, astfel încât, operatorul sistemului de încălzire centralizată din Municipiul Focșani a asigurat energie termică către populație în condițiile în care sumele încasate prin aplicarea tarifelor reglementate au fost sub nivelul cheltuielilor. A rezultat astfel o creștere a datoriei către furnizori și către bugetul consolidat al statului. Pe lângă utilizarea unor tarife reglementate sub nivelul costurilor, au mai intervenit și alte cauze care au condus la pierderile din activitatea economică. Dintre acestea cele mai importante se referă la decalajele între momentul aprobării tarifelor și cel al creșterii prețurilor la furnizori, în special la cei de gaze naturale, nerealizarea cantităților de energie termică prognozate din cauza condițiilor meteorologice, livrarea unor cantități reduse de apă caldă pe perioada verii, închiderea unor mari consumatori industriali”, se arată în nota de fundamentare.

    ENET a pierdut zeci de milioane de lei în doi ani

    În document se arată că o influență negativă au mai avut starea instalațiilor de distribuție incomplet modernizate și nedeductibilitatea cheltuielilor determinate de depășirea de pierdere aprobată prin tarif. „Astfel, funcționarea ineficientă a operatorului cauzată de multitudinea de factori descriși anterior a condus la creșterea nivelului pierderilor, situația pe ultimii doi ani reprezentând suma de 17.850.511 lei în anul 2012 și 21.035.097 lei în anul 2013. Pierderile cumulate înregistrate în timp se ridică la 119.588.503 lei. La data de 31.07.2014 facturile totale către furnizorul de gaze naturale GDF SUEZ Energy România SA sunt în sumă de 8.989.135 lei din care 165.013 lei penalități, facturi ce nu pot fi acoperite din creanțele pe care consumatorii le înregistrează față de ENET SA. O problemă în plus o reprezintă faptul că, în condițiile apropierii sezonului rece și în contextul extern ce poate conduce la sincope în aprovizionarea cu gaze naturale, se impune asigurarea unui stoc de cel puțin 1.300 tone de păcură cu o valoare estimată de 3.000.000 lei”, se mai arată în nota de fundamentare.  

    O povară financiară prea mare

    Marian Oprișan a ținut să mulțumească premierului Victor Ponta și Guvernului României pentru acest ajutor, precizând că „această mare povară” nu putea fi dusă nici de focșăneni, nici de primărie și nici de ENET. „A fost un efort imens pentru a rezolva această problemă și, evident, un efort foarte mare al Guvernului României. Vreau să mulțumesc în mod special în numele cetățenilor municipiului Focșani, prim ministrului Victor Ponta și Guvernului României. Această mare povară financiară nu putea fi dusă nici de cetățenii municipiului Focșani, nici de primăria municipiului Focșani și nici de ENET. Ca în fiecare an, am căutat și am găsit soluții la această problemă care punea în pericol aprovizionarea cu gaze a societății ENET și implicit ar fi putut duce la lăsarea fără căldură a unui număr foarte mare de locuințe din Focșani”, a spus Marian Oprișan.   
 Eforturile președintelui Marian Oprișan și ale Guvernului Victor Ponta este nevoie să fie totuși acompaniate de cele ale abonaților ENET, care trebuie să-și achite facturile către furnizorul de energie termică din Focșani.

51 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?