Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

S-au dublat alocațiile de hrană pentru copiii și adulții instituționalizați


Alocațiile de hrană pentru copiii și adulții ocrotiți în instituțiile statului s-au dublat, ca urmare a unor recente acte normative propuse de Ministerul Muncii și adoptate de Guvern. Astfel, salariații acestor instituții nu se vor mai chinui să asigure trei mese pe zi unui beneficiar din aproximativ 8 lei, ci, în medie, din 16.60 lei pentru fiecare persoană. În centrele din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea sunt 279 de copii și 504 adulți care vor beneficia de această binevenită și îndelung așteptată majorare, ținând cont că nivelul alocației de hrană pentru aceștia nu a mai fost actualizat vreodată din anul 2008 încoace. Majorarea cuantumului alocației de hrană pentru copii se va produce începând cu luna decembrie a acestui an, iar a celei pentru adulți din ianuarie 2015.

    Vestea majorării cuantumului alocațiilor de hrană atât pentru copiii cât și pentru adulții instituționalizați a fost primită cu mare bucurie de responsabilii celor care îngrijesc aceste persoane și care de ani buni, erau obligați să facă adevărate prestidigitații ca să reușească să le asigure beneficiarilor, din aproximativ 8 lei de persoană, nu una, ci trei mese zilnic, plus două gustări! Nu doar că valoarea acestor alocații s-a majorat, ci chiar s-a dublat, iar actele normative care reglementează acest lucru vor intra în vigoare de la 1 decembrie, pentru copii, și de la 1 ianuarie 2015, pentru adulți. Este vorba de Hotărârea de Guvern nr. 904/ 2014 ce prevede stabilirea limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor prevăzute de legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului și Hotărârea de Guvern nr. 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituțiile și unitățile publice și private de asistență socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilități și persoanelor vârstnice.
    Prima din cele două acte normative, și anume HG 904/ 2014, stabilește cuantumul limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor la îmbracăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum și sumele de bani pentru nevoi personale și cuantumul alocației de hrană, pentru copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial și pentru mamele protejate în centre maternale, precum și cuantumul alocației de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice. Astfel, în ceea ce privește alocația de hrană, aceasta va fi, cu începere de la 1 decembrie a.c., 12 lei pentru copiii de la 0 la 3 ani, și 16,60 lei pentru cei cu vârsta de la 3 până la 26 ani, inclusiv. Tot de 16,60 lei zilnic vor mânca și mamele protejate în Centrul Maternal, în timp ce în cazul copiilor care frecventează centrele de zi, alocația de hrană este de 12 lei/ persoană/ zi.
    Valoarea drepturilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive a crescut semnificativ, urmând să fie acordate următoarele sume: 366 lei/an pentru copii între 0 – 3 ani, 498 lei/an pentru copii cu vârsta între 3-7 ani, inclusiv, 611 lei/an pentru cei între 7-14 ani, inclusiv, 754 lei/an pentru adolescenți cu vârsta între 14 până la 18 ani, inclusiv, și 844 lei/an pentru tineri între 18 și 26 ani, inclusiv, și pentru mamele protejate în centre maternale.
    În ceea ce privește suma acordată pentru nevoi personale, adică bani de buzunar cum s-ar zice, aceasta a crescut la 28 lei lunar și se acordă copiilor și tinerilor  care beneficiază de o măsură de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial, precum și mamelor care ajung în centre maternale.

      279 copii vor putea avea hrană mai consistentă

    Grație dublării alocației de hrană, cei 279 de copii ocrotiți în sistem rezidențial în structurile DGASPC Vrancea vor avea dimineața, la prânz și seara mâncare mai bună și mai consistentă, iar cei care veghează la binele lor nu se vor mai chinui să gătească din te miri ce și mai nimic. Este și așa, de-a dreptul incredibil, cum s-a reușit până acum asigurarea hranei acestor copii din sume infime, fiind binecunoscut faptul că, din omenie, salariații centrelor au ajuns deseori să aducă și alimente sau diverse ingrediente de acasă, astfel încât cei mici să nu sufere de foame. „Problema alocației de hrană și a cuantumului mult prea mic al acesteia a fost discutată la toate întâlnirile avute de directorii DGASPC-urilor din țară, cu toți miniștri muncii din ultimii ani. În aceste demersuri am fost susținuți constant de către Uniunea Consiliilor Județene din România, prin vocea domnului președinte Marian Oprișan. La momentul numirii doamnei Rovana Plumb la Ministerul Muncii, dânsa ne-a asigurat că în decursul anului 2014 această problemă va fi soluționată, ceea ce s-a și întâmplat. Această măsură e foarte binevenită, precum și toate celelalte măsuri propuse de Minsiterul Muncii și adoptate de Guvern, care vin în sprijinul adulților și copiilor cu măsuri de protecție, în contextul în care aceste alocații nu au mai fost revizuite și reactualizate din 2008!”, a declarat Daniela Nicolaș (FOTO), directorul DGASPC Vrancea.
    Potrivit statisticii întocmite la nivelul instituției, în Focșani sunt ocrotiți 129 de copii, 12 în Centrul de Asistență și Sprijin „Cuore”, 34 în Centrul rezidențial pentru copii cu dizabilități, 8 în Modulul de Tip Familial „Harap Alb”, 11 în Modulul de tip familial „Prâslea”, 5 în Modulul familial „Johnny England 3” și 29 în Centrul Social cu Destinație Multifuncțională „Sfântul Teodor”. De asemenea, mai beneficiază de servicii și ocrotire, precum și de alocații de hrană dublate copii aflați în Centrele de Asistență și Sprijin „George” (11), „Mariana” (5) și „Irina” (7) Odobești, 9 copii în Modulul Familial „Ștefăniță”, 10 în Modulul Familial „Johnny England 1” și 11 în Modulul Familial „Johnny England 2” Odobești. Încă 46 de copii beneficiari ai măsurilor binevenite ale Guvernului sunt ocrotiți în Modulele Familiale „Arechino”, „Dănuț”, „Degețica”, „Donald”, „Marcela”, „Pinochio” și „Pluto” din Mărășești, alți 34 în Modulele Familiale „Fortuna” și „Speranța” din Panciu, 21 în  Modulul Familial Păunești și 25 în cel din Dumbrăveni.

    Peste 500 de adulți cu handicap și vârstnici vor mânca mai bine

    Potrivit HG nr. 903/2014, alocația de hrană a adulților din centrele rezidențiale s-a dublat, de asemenea, în Vrancea beneficiind de această măsură 507 adulți cu dizabilități și persoane vârstnice rezidente în structurile DGASPC Vrancea. Astfel, nivelul alocației zilnice de hrană pentru cei din instituțiile de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități va fi, de la 1 ianuarie 2015, de 16,6 lei/zi, la fel ca și pentru rezidenții căminelor pentru persoane vârstnice, ai instituțiilor de asistență medico-socială și cei din alte instituții publice de asistență socială cu regim rezidențial sau semirezidențial destinate persoanelor adulte, altele decât cele cu dizabilități. 
În evidențele DGASPC Vrancea, din totalul de 507 adulți instituționalizați, 144 sunt rezidenți ai Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională Odobești, 50 ai Centrului de Îngrijire și Asistență Odobești, 8 ai Centrului de servicii de recuperare neuromotorie și 51 ai Centrului de recuperare și reabilitare persoane cu handicap Odobești. Totodată, în Locuințele protejate din același oraș, și anume „Casa Clara”, „Casa Anca” și „Casa Luminița” trăiesc 9, 10, respectiv 3 persoane, iar în Centrul Rezidențial pentru persoane Vârstnice Odobești sunt ocrotiți 35 de vârstnici. Alți 84 de vârstnici sunt rezidenți în Centrul de Îngrijire și Asistență, Compartimentul de Respiro și centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică, toate din Măicănești. Nu în ultimul rând, 30 de persoane cu handicap sunt îngrijite în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Jariștea, 35 în Centrul similar din Cotești și 16 în Centrul de Îngrijire și Asistență „Sfânta Maria” din Golești.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?