Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GAL-urile vrâncene, campioane la absorţia fondurilor europene


Grupurile de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” și „Vrancea Sud Est” sunt pe primele două locuri în clasamentul național al accesării fondurilor europene de către aceste entități. Al treilea GAL înființat prin parteneriat cu Consiliul Județean, „Pădurile Dacice”, este între primele 20 din acest clasament. Performanța în accesarea fondurilor europene acordate pentru dezvoltarea satului românesc înseamnă zeci de proiecte depuse de autorități locale, fie pentru achiziționarea de utilaje necesare pentru intervenții la deszăpezire, fie pentru reabilitarea infrastructurii. În cazul agricultorilor, proiectele au fost pentru dezvoltarea fermelor agricole, instalarea tinerilor fermieri sau pentru realizarea de pensiuni și dezvoltarea turismului. Sunt peste o sută de proiecte în valoare de milioane de euro, bani care sunt folosiți pentru dezvoltarea satelor vrâncene.
      Cel mai performant GAL, „Valea Râmnicului” are înregistrate 49 de contracte semnate de APDRP, cu o valoare publică a contractelor semnate de 2,5 milioane euro. Până în luna septembrie 2014, la acest GAL s-a ajuns la 99,8% pondere a valorii contractate din totalul sumelor, iar suma efectivă plătită beneficiarilor este de peste un milion de euro.
    Al doilea GAL, „Vrancea Sud Est”, are înregistrate 75 de proiecte eligibile, cu o valoare de peste 2,2 milioane euro. Până în luna septembrie au fost semnate contracte pentru peste 99,7% din valoarea sumelor alocate. Suma plătită efectiv beneficiarilor, persoane fizice sau juridice, a fost de peste 1,87 milioane euro, adică peste 82% din valoarea sumelor contractate.
    Înființarea Grupurilor de Acțiune Locală este o inițiativă a președintelui Consiliului Județean și al UNCJR, Marian Oprișan. Sprijinul administrației județene s-a concretizat în parteneriate cu patru GAL-uri vrâncene, respectiv „Vrancea Sud-Est”, „Valea Râmnicului”, „Pădurile Dacice” și Asociația Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului. Acest parteneriat a permis asigurarea cofinanțării necesare derulării proiectelor inițiate de solicitanți ai localităților din teritoriu.
        Lista comunelor partenere la GAL-ul „Vrancea Sud-Est” cuprinde localitățile Milcovul, Răstoaca, Gologanu, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Măicănești, Ciorăștii Mari, Nănești, Gugești, Tătăranu, Bălești, dar și comuna Nămoloasa, din Galați. Pe lista partenerilor din cadrul GAL-ului se mai află 28 societăți comerciale, întreprinderi individuale, cabinete medicale individuale, cooperative agricole. În Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” sunt parteneri publici și privați din localitățile Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, Poiana Cristei, Gura Caliței, Mera, Reghiu, Andreiașu de Jos, Broșteni din județul Vrancea, precum și din Buda, Valea Sălciei și Bisoca, județul Buzău. Din Grupul de Acțiune Locală „Pădurile Dacice” fac parte parteneri publici și privați din localitățile Corbița, Boghești, Homocea, Ploscuțeni, Tănăsoaia, din județul Vrancea, și Brăhășești, din județul Galați.
        Prin aceste GAL-uri pot fi accesate fondurile europene nerambursabile acordate pentru dezvoltarea mediului rural. Avantajul este oferit de simplificarea procedurilor și a duratei de evaluare, respectiv aprobarea proiectelor depuse de fermieri. De exemplu, prin aceste GAL-uri pot fi accesate sume importante de către primăriile localităților pentru investiții în dezvoltarea comunităților locale. Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?