Dieta Raw Vegan are din ce în ce mai mulți adepți în rândul focșănenilor. Pentru unii este secretul tinereții, pentru alții doar un moft. Cei care sunt adepții dietei spun că aceasta aduce multiple beneficii organismului, dar medicii nu sunt de aceeași părere. Potrivit specialiștilor, alimentele de origine animală aduc multiple beneficii organismului uman, iar lipsa acestora provoacă diferite dezechilibre.
Numită de specialișții în nutriție „curentul alimentației vii”, dieta Raw Vegan presupune consum de semințe, fructe și legume nepreparate termic. Practic, adepții acestui stil de viață au renunțat la mâncarea procesată sau gătită, dar și la carne, ouă și lactate. Ei consumă fructe, semințe și legume pentru a hrăni corpul, care nu sunt coapte, prăjite sau gătite în vreun fel.
Potrivit site-urilor de nutriție, dieta Raw Vegan este recomandată în special persoanelor cu hipertensiune arterială și astm, ajută la detoxifierea organismului (ficat, rinichi și colon), îmbunățește sistemul imunitar și este foarte eficientă în bolile cardiovasculare, cancer și maladii cerebrale.
Bogdan Răcoreanu, un tânăr focșănean, este adept al stilului raw vegan. De 3 luni mănâncă legume, fructe și semințe crude, după ce anterior, timp de 4 ani, a fost ovo-lacto-vegetarian. „Am fost ovo-lacto-vegetarian timp de 4 ani și de aproximativ un an am renunțat și la lactate și ouă, dar e adevărat că în ultimele 3 luni mâncarea mea a fost și este compusă 80% din hrană crudă (raw-vegană). După ce am ținut câteva posturi, am realizat că vitalitatea și starea mentală erau îmbunătățite, iar corpul fizic vizibil mai armonios. De asemenea, imunitatea mi-a crescut considerabil, toate acestea determinându-mă să adopt această alimentație”, spune Bogdan Răcoreanu.
Susține că a simțit că trebuie să adopte stilul Raw Vegan, fiind conștient că aduce beneficii stării sale de sănătate. Cei din jurul său, exceptând-o pe soția sa, care a adoptat aceeași dietă, au fost reticenți. „Atunci când simți să faci această alegere, nu se mai pune problema de alimente permise sau nepermise, nu e ceva impus sau ce trebuie respectat, pur și simplu mănânci ce știi că e bun pentru ține și sănătatea ta. Familia, exceptând soția, care urmează același stil de viață, la fel ca și majoritatea oamenilor a fost reticentă din cauza obișnuinței, a mentalității rigide și a obiceiurilor alimentare vechi. Însă, cu toate acestea, cunosc foarte multe persoane, chiar în Focșani, care adoptă același obicei alimentar, iar numărul lor crește considerabil de la an la an”, afirmă Bogdan.
Mănâncă doar vegetale și semințe
Acum, alimentația sa este compusă strict din hrană vegetală, din care, susține el, își ia toți nutrienții necesari. „Hrana mea este compusă din legume, fructe, semințe crude, cereale, condimente, macerate din plante. O masă e compusă din: o sursă de proteină vegetală (linte, năut, soia boabe, fasole, semințe de susan măcinate, migdale, alune de pădure etc), o sursă de glucide (legume și cereale: grâu integral, orez integral, ovăz, hrișcă, mei). Separat, mănânc fructe, care trebuie mâncate întotdeauna singure, indiferent de stilul de alimentație. Grăsimile esențiale le iau din: avocado, migdale, nuci, semințe de in măcinate etc. Pe lângă acestea, consum și foarte multe condimente, ghimbir, oregano, cuișoare, busuioc, cimbru, coriandru, cardamon, scorțișoară, pe care le combin cu celelalte alimente. Să nu uităm și de produsele apicole: miere, polen crud, propolis, lăptișor de matcă. Polenul este un aliment extrem de valoros, care conține toți aminoacizii esențiali”, susține Bogdan Răcoreanu.
Împotriva consumului de carne
Bogdan este total împotriva consumului de carne. În opinia sa, carnea provoacă diferite dezechilibre la nivelul organismului uman, în timp ce hrana vegetală aduce toți nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa. „Nu m-am simțit niciodată rău din cauza acestui stil de viață. Deși oamenii sunt sceptici în privința acestui stil de viață, hrana vegetală este completă pentru organismul uman și înaltă calitativ. Secretul este combinarea corectă a alimentelor. Diferența dintre hrană ovo-lacto-vegetală și cea care include carnea este durata digestiei, care în cazul cărnii este mult mai mare. Timpul de digerare fiind mult mai mare, necesită și o mare cantitate de energie, de aceea, de multe ori după o astfel de masă, apare senzația de moleșeală. În majoritatea cazurilor, persoana va mânca următoarea masă înainte să se digere cea anterioară, astfel carnea putrezind, provocând în timp afecțiuni ale stomacului și intestinelor. Consumul de carne dă naștere unor tulburări multiple în organismul uman, al cărui colon este mult mai lung decât cel al carnivorelor și provoacă dezechilibre”, este de părere Bogdan Răcoreanu.
Drept urmare, el consideră că stilul Raw Vegan poate fi potrivit pentru orice persoană care vrea să trăiască sănătos. „Recomand tuturor să își asculte organismul, pentru că fiecare om simte diferit. Schimbările nu trebuie să fie neapărat bruște, ci pot fi treptate, astfel încât să fim în armonie cu noi înșine. Cred că acest stil de viață ar fi potrivit pentru oricine, pentru toate motivele enumerate mai sus”, a conchis Bogdan Răcoreanu.
Nutriționistul Cocioabă îl contrazice
De partea cealaltă, medicii nu sunt de acord și nici nu recomandă stilul vegetarian, cu atât mai puțin pe cel raw vegan. Potrivit acestora, alimentele de origine animală aduc multiple beneficii organismului uman, iar lipsa acestora provoacă diferite dezechilibre. „Medicii, nutriționiștii nu pot fi de acord cu acest stil de viață, vegetarian și raw vegan, prin care persoanele care îl adoptă se privează de alimentele de origine animală. Acestea au meritul lor în menținerea stării de sănătate. În primul rând, fierul ajută la menținerea nivelului normal al hemoglobinei din sânge, fierul găsindu-se în multe alimente de origine animală. Astfel, în primul rând, din cauza deficitului de fier, vegetarienii pot face la un moment dat anemie, oboseală, care poate fi greu de suportat dacă devine cronică. Mai mult, aceste persoane sunt predispuse la stări astenice, slăbirea masei musculare, astenie fizică și tulburări psihice”, explică medicul Gheorghe Cocioabă.
Acesta spune că pentru a avea un organism sănătos, fiecare persoană trebuie să respecte celebra piramidă a alimentației, considerată a fi „Biblia unei diete echilibrate”. Această piramidă conține toate alimentele pe care trebuie să le consume zilnic o persoană pentru a fi sănătoasă. Potrivit medicului Cocioabă, regula citirii ei este simplă: cu cât un aliment se află mai jos situat în piramidă, cu atât este mai sănătos, deci poate fi mâncat mai des și în cantități mari. Cu cât un aliment este mai sus, el trebuie mâncat mai rar și în cantități mici, dar nu trebuie neapărat evitat, pentru că fiecare aliment, cu câteva excepții, aduce aportul lui de vitamine și minerale organismului.
În ceea ce privește neprepararea termică a alimentelor, medicul Cocioabă spune că acest lucru poate provoca diferite afecțiuni digestive, digestia fiind îngreunată din lipsa preparării termice. Drept urmare, medicul Cocioabă nu recomandă alimentația vegetariană și nici pe cea Raw Vegană, fiind de părere că organismul are de suferit. „Nu sunt de acord și nici nu recomand aceste regimuri alimentare. Pot apărea diferite disfuncții, în special astenia fizică cronică. Cred că acest tip de alimentație produce o slăbire a organismului, care se recuperează cu greu”, a conchis medicul Cocioabă.
Păreri pro și contra
Pe site-urile de specialitate, părerile în privința regimului Raw Vegan sunt împărțite. Anumite studii susțin că aduce multiple beneficii stării de sănătate, altele arată contrariul. Potrivit site-ului www.foodstory.ro, „un studiu finlandez a arătat că dieta raw vegan duce la scăderea colesterolului și a trigliceridelor, dar în același timp la un deficit de vitamina B12, esențială în dezvoltarea celulelor. Lipsa ei duce la anemie și probleme neurologice. Un studiu german a arătat că adepții dietei raw vegan pe termen lung au un nivel de vitamina A și beta caroten mare, ceea ce îi protejează împotriva bolilor cronice. Totuși, licopenul, cel care poate lupta împotriva apariției bolilor lipsește. Această substanță, pe care o găsești în roșii, este în cantități mai mari dacă acestea sunt gătite”.
Deși o dietă vegană poate fi indicată pentru scăderea în greutate pe termen lung, aceasta poate avea efecte negative asupra densității osoase la nivelul șoldurilor. Cu toate acestea, adepți ai acestui stil de viață sunt foarte mulți, printre care și multe vedete cum ar fi Demi Moore, Uma Thurman, Nathalie Portman, Sting, Beyonce, Donna Karan și chiar Steve Jobs. Unele persoane susțin că dieta Raw Vegan poate preveni apariția cancerului, dar Steve Jobs tocmai de cancer a murit…