Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Modele de cereri la instanță, atât în penal, cât și în civil


Ziua Europeană a Justiției Civile, sărbătorită mâine de reprezentanții Tribunalului Vrancea și ai Judecătoriei Focșani, va fi prilejuită și de lansarea, de Consiliul Superior al Magistraturii și Institutul Național al Magistraturii, a două ghiduri, utile atât pentru justițiabili, cât și pentru practicieni. Este vorba despre Ghidul practic-Modele cereri pentru justițiabili în materie procesual civilă și civilă, care cuprinde 273 dintre cele mai uzuale cereri în domeniu, acțiuni în aplicarea Legii nr. 31/1990 republicată și a Legii nr. 85/2014, cereri privind litigiile în relațiile de familie, precum și cereri formulate în materia dreptului muncii. Cel de-al doilea instrument este Ghidul practic – Modele de cereri pentru justițiabili în materie penală, care cuprinde 66 dintre cele mai uzuale cereri în materie penală.
Potrivit editorilor, cele două ghiduri, elaborate cu sprijinul Confederației Elvețiene, în cadrul programului de cooperare elvețiano-român, oferă modele de cereri de chemare în judecată atât pentru acțiuni cu un grad redus de complexitate, cât și pentru acțiuni de o complexitate ridicată, conturându-se ca instrumente importante pentru justițiabili în demersul lor de aparare în justiție a unor drepturi sau interese legitime.
Reprezentanții Tribunalului Vrancea transmit că modelele de cereri de chemare în judecată din cele două ghiduri atrag atenția asupra tuturor elementelor obligatorii pe care trebuie să le conțină actele adresate instanțelor judecătorești sau organelor de urmărire penală, precum și indicarea, acolo unde este cazul, a termenelor în care trebuie introduse aceste acte, a competenței organelor judiciare precum și a sancțiunilor incidente, în cazul în care nu sunt respectate aceste elemente obligatorii.
Modelele de cereri de chemare în judecată sunt puse la dispoziția practicienilor și justițiabililor: pe site-ul CSM – www.csm1909.ro – secțiunea Modele de cereri pentru justițiabili sau la adresa dedicată www.ghid.csm1909.ro ori pe site-ul INM – www.inm-lex.ro, pe site-urile Tribunalului Vrancea și al Judecătoriei Focșani, dar și pe portalul instanțelor de judecată, la sectiunea „Bine de știut-Actualitate”.
„Cele mai multe dintre acțiunile ale căror modele de cereri sunt cuprinse în ghidurile la care ne referim au fost înregistrate și la insțantele focșănene. Astfel, în urma unei analize, s-a constatat că, în perioada 1 ianuarie – 20 octombrie 2014, la Tribunalul Vrancea au fost înregistrate 2.688 de dosare noi de soluționat în prima instanță și 2.589 de cauze noi supuse controlului judiciar în căile de atac. Aceasta înseamnă un total de 5.277 de cereri adresate de părțile interesate, inclusiv de parchete. La Judecătoria Focșani au fost înregistrate, în aceeași perioadă, 14.879 de cereri de soluționat. La Tribunalul Vrancea, în materie civilă – fond, cele mai multe cereri au avut ca obiect plasamentul (88 de cauze), în materie comercială – fond, cea mai mare incidență au avut-o cauzele având ca obiect obligația de a face, iar în materie penală – fond, cele mai multe acțiuni de soluționat au fost sesizările transmise de comisia de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor și măsurilor educative privative de libertate din perspectiva noilor reglementări penale și procesual penale. Dintre cauzele noi de soluționat la Judecătoria Focșani, cea mai mare frecvență în materie civilă au avut-o plângerile contravenționale (1881 de cauze), iar, în materie penală, 702 cauze au avut ca obiect liberarea condiționată”, a transmis Carmen Danțiș, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?