Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Patrick Modiano este laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2014


Scriitorul francez Patrick Modiano, în vârstă de 69 de ani, considerat un veritabil „artist al memoriilor” și un fin cunoscător al psihologiei compatrioților săi din timpul Ocupației naziste, a primit, joi, premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014. Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, „pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înțeles destine umane și a dezvăluit universul țărilor aflate sub ocupație”, a precizat Comitetul Nobel.
    Patrick Modiano este al 11-lea laureat al premiului Nobel pentru literatură care s-a născut în Franța. Scriitorul francez a câștigat anterior alte două distincții literare prestigioase – marele premiu pentru roman decernat de Academia franceză (pentru „Les Boulevards de ceinture”, 1972) și premiul Goncourt (pentru „Rue des boutiques obscures”, 1978).
Potrivit AFP, romancierul francez și-a centrat întreaga operă pe evenimente petrecute în orașul Paris și împrejurimile acestuia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Textele sale descriu sentimentul de apăsare generat de evenimentele tragice dintr-o epocă influențată de destinele unor personaje obișnuite. Peter Englund, secretarul Academiei regale de științe din Suedia, a dezvăluit pentru postul public de televiziune din Suedia, SVT, că instituția pe care o reprezintă nu a reușit să îl contacteze pe Patrick Modiano înainte de a anunța numele câștigătorului din acest an.
    Patrick Modiano s-a născut în 1945, în Boulogne-Billancourt, dintr-un tată evreu italian și o mamă belgiană, potrivit site-ului editurii Art, care, în 2012, i-a publicat în limba română romanul „În cafeneaua tinereții pierdute” (tradus de Constantin Abăluță). În liceu îl întâlnește pe Raymond Queneau, care îl introduce în lumea literară și care îi citește manuscrisul primei sale cărți înainte de publicare, în 1968, „La Place de l’Étoile”, care a câștigat premiul Roger Nimier și premiul Feneon.
    Modiano este un scriitor prolific, publicând, de atunci, câte un roman la un interval de maximum trei ani. Printre cărțile sale se numără: „Le Rond de nuit” (1969), „De si braves garçons” (1982), „Remise de peine” (1987), „Fleur de ruine” (1991), „Chien de printemps” (1993), „La petite bijou” (2001, premiul Jean Monnet pentru literatură europeană, oferit de departamentul Charente), „Dans le café de la jeunesse perdue” (2007).
    Opera romancierului Patrick Modiano are în centrul ei teme majore precum memoria, ignoranța, identitatea și sentimentul de vină. Orașul Paris este adeseori prezent în textele scrise de Patrick Modiano și poate fi considerat un personaj care participă în mod activ la intriga romanelor sale. La fel de des, povestirile sale sunt construite pe baza unor evenimente biografice și pe evenimente care au avut loc în timpul ocupației germane. Alteori, Patrick Modiano se inspiră în operele sale din interviuri, articole de presă și notițe proprii pe care le-a redactat și colecționat de-a lungul anilor.
Cel mai recent roman al său se intitulează „Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier”, care a fost publicat de prestigioasa editură Gallimard pe 2 octombrie.
    Patrick Modiano a obținut și distincții pentru întreaga operă: premiul Prince Pierre de Monaco (1984), marele premiu pentru literatură Paul Morand (2000), premiul mondial Cino del Luca (2010), premiul BnF, premiul Marguerite Duras (2011) și premiul de stat pentru literatură din Austria (2012). În colaborare cu regizorul Louis Malle, Patrick Modiano a scris și scenarii de film („Lacombe Lucien”, 1973, „Bon Voyage”, 2003), precum și versuri pentru cântece. Patrick Modiano mai are publicate în limba română cărțile „Dora Bruder” (apărută în 2006 la Rao, în traducerea Simonei Brânzaru), „Micuța Bijou” (apărută în 2003, la editura Humanitas) și „Bulevardele de centură” (apărută în 1975, la editura Univers).
    Laureații Nobel vor primi câte o medalie din aur și un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărțit între cel mult trei câștigători pe fiecare categorie. Laureații își vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm și la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?