Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Militari vrânceni, SOMAŢI să achite retroactiv călătoriile cu autobuzul


Mai mulți militari vrânceni au primit acasă înștiințări, potrivit cărora au de plătit diferite sume de bani în contul călătoriilor efectuate gratis cu mijloacele de transport public în comun, în baza unor legitimații. Sumele diferă în funcție de luna în care au fost eliberate legitimațiile. Militarilor li s-a impus să restituie câte 40 de lei lunar, până la achitarea întregului debit.
    Unul dintre militarii care au de dat bani spune că tuturor celor care au participat la două misiuni internaționale li s-a dat, la întoarcerea din teatrele de operații, câte un livret cu mențiunea „militar-veteran”. În baza acestui livret, cadrele militare ar avea o serie de beneficii, conform legii, între care și gratuitatea la transport. Potrivit militarului, în baza acestor livrete, lui și colegilor săi le-au fost eliberate legitimații de călătorie gratuită pe mijloacele de transport în comun din Focșani.
    Zilele trecute, militarii cu legitimații au fost înștiințați că în trei zile trebuie să predea documentele, urmând să restituie lunar câte 40 de lei, reprezentând contravaloarea călătoriilor ce ar fi putut fi efectuate de la eliberarea legitimațiilor și până în prezent, până la achitarea debitului. Militarii sunt nemulțumiți de această situație. Ei spun că și-au făcut aceste legitimații pentru că au avut dreptul, deși unii dintre ei nu le-au folosit niciodată. 
    Informări nu au primit doar militarii, acasă, ci și unitățile militare din care aceștia provin. Potrivit purtătorului de cuvânt al Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, maiorul Eugen Ciobotaru, din unitățile din Focșani, subordonate Brigăzii, opt militari sunt în această situație, iar trei dintre ei au predat deja legitimațiile ieri, ceilalți cinci urmând să le predea astăzi. „Am fost informați de către Societatea de Transport Public Local cu privire la faptul că trebuie să strângem legitimațiile de călătorie eliberate militarilor veterani și să le predăm societății emitente, însoțite de un tabel centralizator”, ne-a spus maiorul Ciobotaru. Situația este aceeași și în cazul militarilor de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani, numai că aici numărul militarilor care se află în această situație este ceva mai mare, respectiv 14.
     Directorul Serviciului Public Local de Asistență Socială (SPLAS) din cadrul Primăriei Focșani, Mihai Ciobotaru, a afirmat că legea a fost interpretată greșit, căci la astfel de legitimații ar fi avut dreptul veteranii de război care sunt pensionari, nu și cei în activitate. „A fost o confuzie, ei fiind asimilați cu veteranii de război pe care îi știm. Și ei sunt veterani, dar beneficiază de prevederile altei legislații. Am depistat această problemă în urma unui control intern și încercăm să rezolvăm problema pe cale amiabilă. S-a făcut adresă la MApN, ca aceste cheltuieli cu transportul să fie suportate de minister. Încercăm ca acest cerc să fie închis în favoarea militarilor”, a spus Ciobotaru. Potrivit acestuia, unii militari au achitat deja sumele imputate. „Cine a beneficiat de astfel de legitimații trebuie să plătească sumele, altfel se consideră că au datorii la bugetul local. Unii dintre militari au plătit deja”, a adăugat directorul SPLAS. 
La rândul său, directorul societății de Transport Public Local, Ion Diaconu, a confirmat că au fost trimise adrese unităților militare privind restituirea legitimațiilor. 

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?