Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Festivalul Filmului Francez, în opt localităţi din România


   Festivalul Filmului Francez se va desfășura în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie, în București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Sibiu, Buzău, Târgu-Mureș și Constanța, informează Institutul Francez din Capitală.
La București, cea de-a 18-a întâlnire a publicului francofil nu poate fi sărbătorită altfel decât prin umor, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX. Astfel, tema din acest an va fi „Burlescul în cinematografie. Din trecut până în prezent”, iar invitatul de onoare este Pierre Étaix, căruia organizatorii îi dedică o retrospectivă. Nu vor lipsi nici premierele cinematografice de la Cinema Elvira Popescu, iar competiția Tineri regizori va prezenta opt noi producții.
    Pierre Étaix a absolvit la început o școală de desenatori, însă și-a manifestat rapid înclinația spre reprezentații comice ca bufon, idolii săi fiind americanii Stan Laurel și Oliver Hardy. El spune că „a fi bufon nu e o stare și nici o funcție, ci trebuie să trăiești și să gândești ca un bufon”. În anii postbelici a jucat la teatru și cabaret în piese ca „Cheval d’Or”, „Trois Baudets”, „Alhambra” și „Olympia”. În 1953 a fost angajat de Jacques Tati ca desenator și autor de gaguri din filme diferite, precum „Mon Oncle”. Etaix a fost și bufon în circul Medrano, avându-l ca partner pe bufonul Nino Fabri. Filmul său „Heureux anniversaire” a fost premiat, în 1963, cu Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj.
    În contextul retrospectivei Pierre Etaix, publicul va putea urmări opt filme ale acestuia: „Pretendentul/ Le soupirant” (1962), „Yoyo” (1964), „Sănătatea e mai bună decât toate/ Tant qu’on a la santé” (1966), „Marea dragoste/ Le grand amour” (1969), „Unde curge lapte și miere/ Pays de Cocagne” (1969), „Ruptura/ Rupture” (1961), „La mulți ani/ Heureux anniversaire” (1962) și „În plină formă/ En pleine forme” (1965-1971).
La ediția de anul trecut, pentru prima oară în istoria festivalului, publicul a fost încurajat să voteze lungmetrajul preferat din cele opt filme din competiție. În urma succesului de anul trecut, tinerii regizori francezi vor participa la concursul la care publicul decide cine va câștiga premiul oferit de TV5 Monde pentru susținerea distribuției unei PELICULE franceze în România. Printre cele opt producții se numără „Stele/ Des étoiles”, „Zilele de mâine/ Les lendemains”, „Vandal”, „Grand central”, „Vincent nu are solzi/ Vincent n’a pas d’écailles”, „Mercuriale”, „Brooklyn”, „Tonnerre”.
    În secțiunea Panorama, cinefilii vor putea vedea cele mai recente producții franțuzești ale celor mai emblematici actori și regizori. Multe dintre aceste producții vor fi prezentate în premieră în România. Astfel, producții precum „Yves Saint Laurent”, de Jalil Lespert, „Spuma zilelor/ L’écume des jours”, de Michel Gondry, și lungmetrajul despre celebrul personaj animat Micul Nicolas vor fi proiectate pe cinematografului Elvira Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?