Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

VIDEO şi GALERIE FOTO: Rețete din Piața Moldovei: Astăzi, zacusca de vinete


Toamna este sinonimă cu belșugul, fiindcă reprezintă sezonul în care  cele mai multe dintre fructe și legume ajung la vârsta maturității. Acest fapt atrage după sine un festin culinar și, totodată, oferă bunelor gospodine oportunitatea de a se îndeletnici cu prepararea conservelor.
Zacusca se numără și ea printre preparatele preferate de toată lumea. Se spune că cea mai bună zacuscă este cea din care nu lipsesc gogoșarii copți, a căror aromă se îmbină delicat cu cea a vinetelor. Maria Ieftimie, o gospodină, ne-a divulgat rețeta după care face zacusca de vinete.

 „Pentru zacusca de vinete e nevoie de cinci kilograme de vinete, două de gogoșari, două de ceapă, două de ardei copți, un kilogram de morcov și un kilogram de ulei. Totul se călește, iar la final se pune sucul de roșii sau bulionul. După ce se răcește se pune la borcane, care se pun la bain marie. Mai întâi se călește ceapa, apoi morcovul, după care ardeiul, care trebuie să fie copt și tocat la mașină, foi de dafin, piper, apoi se pun vinetele, care trebuie coapte și tocate. Toate astea se pun la călit, timp de o oră se țin la foc mic, după care se pun în borcane capsate. La bain marie se țin 20 de minute și sunt numai bune de iarnă”, ne-a spus Maria Ieftimie, pe care am găsit-o în Piața Moldovei. 
Costurile zacuștii de vinete, care nu trebuie să lipsească din cămara niciunei gospodine, variază între 35 și 60 de lei, în funcție de calitatea legumelor pe care vreți să le utilizați, asta fără a pune la socoteală borcanele și mirodeniile pe care le veți folosi. În Piața Moldovei, prețul pentru un kilogram de vinete variază între 2,5 și 4 lei, gogoșarii între 3 și 7 lei, ardeii kapia costă în medie cam 3 până la 4 lei kilogramul, ceapa costă între 1,5 și 3 lei pentru un kilogram, iar prețului unui kilogram de morcov variază între 1 și 1,5 lei. Variațiile de preț se datorează calității legumelor, mărimii și prospețimii acestora. Un litru de ulei costă aproximativ de 5 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?