Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Condiții pentru acordarea concediului de risc maternal și a indemnizației aferente


Salariata gravidă, precum și cea care a născut recent, are dreptul, în situația în care angajatorul nu îi poate oferi un loc de muncă sigur și sănătos, la concediu de risc maternal. Acest concediu reprezintă o perioadă de suspendare a contractului individual de muncă, intervenită ca urmare a riscului pe care l-ar reprezenta pentru angajata gravidă sau pentru copil, din pricina specificului locului de muncă ocupat. Concediul de risc maternal se poate acorda înainte de data solicitării concediului de maternitate, dar și după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, în cazul în care nu solicită concediul și indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.
De menționat este faptul că angajatorul aprobă cererea pentru concediul de risc maternal numai dacă este însoțită de un certificat medical eliberat de către medicul de familie sau de medicul specialist. Concediul de risc maternal nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislația privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.
    Acest tip de concediu se acordă fără vreo condiție de stagiu de cotizare, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile, astfel: integral sau fracționat, până în a 63-a zi anterioară datei estimate a nașterii copilului, respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate; integral sau fracționat, după expirarea concediului postnatal obligatoriu și, dacă este cazul, până la data intrării în concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; integral sau fracționat, înainte sau după nașterea copilului, pentru salariata care nu îndeplinește condițiile pentru a beneficia de concediul de maternitate.
    Cuantumul indemnizației de risc maternal ce se acordă pe perioada acestui tip de concediu este de 75% din media veniturilor aferente ultimelor șase luni. Aceasta se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
    Potrivit art. 9 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 96/2003, în cazul în care o salariată gravidă, lăuză sau care alaptează desfășoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii și alăptării, angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condițiile și/sau orarul de muncă. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci angajatorul poate să o repartizeze la alt loc de muncă lipsit de riscuri, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea salariului. Dacă, din motive justificate în mod obiectiv de angajator, nu este posibilă nici repartizarea pe un alt loc de muncă, salariata gravidă, lăuza sau angajata care alăptează are dreptul la concediu de risc maternal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?