Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Un extras din curcumă ajută creierul să se vindece singur


Curcuma, un condiment folosit de obicei în amestecul pentru curry, poate mări capacitatea creierului de a se vindeca singur, potrivit unui studiu german care a descoperit că un compus chimic din acest condiment susține dezvoltarea de noi celule nervoase. Studiul cercetătorilor germani a fost efectuat pe șobolani, iar rezultalele, publicate în revista Stem Cell Research and Therapy, ar putea ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru pacienții care au suferit un atac vascular cerebral și pentru cei care suferă de Alzheimer, informează bbc.com. Totuși, este nevoie de mai multe cercertări înainte ca substanța să fie folosită pe oameni. 
Cercetătorii de la Institutul de Neuroștiințe și Medicină din Julich, Germania, au studiat efectele unui compus chimic care se regăsește în mod natural în curcumă, denumit aromatic-turmerone. Cobaii au primit injecții cu acest compus chimic și apoi creierele animalelor au fost scanate. Anumite zone ale creierului, despre care se știe că sunt implicate în dezvoltarea celulelor nervoase, au fost mult mai active după injectarea infuziei care conținea extractul din curcumă. Cercetătorii spun că substanța ar putea încuraja dezoltarea și înmulțirea neuronilor. 
Într-o secțiune separată a studiului, savanții au „spălat” celule sușă neuronale cu soluții care conțineau diferite concentrații din extractul de curcumă. Celulele sușă au capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă cerebrală, iar experții cred că acestea au un rol activ în vindecarea de după un traumatism sau boală. „În cazul oamenilor și al altor animale cu funcții cerebrale foarte dezvoltate, abilitățile creierului de a se autovindeca nu par a funcționa foarte bine, dar în cazul peștilor și al altor animale mici, aceste mecanisme sunt foarte eficiente”, a declarat doctorul Maria Adele Rueger, o cercetătoare implicată în studiu. 
Specialiștii au descoperit că cu cât este mai mare concentrația de extract de curcumă, cu atât se dezvoltă mai mult celulele sușă neuronale, iar transformarea lor în celule cerebrale specializate are loc mai repede. „Este foarte interesant că ar putea fi posibil să mărim eficiența celulelor stem folosind extract de curcumă, iar acest lucru ar putea amplifica abilitatea creierul de a se repara singur”, a mai spus cercetătoarea germană. 
Experții se gândesc acum dacă este fezabilă declanșarea testelor pe pacienți umani. „Nu este încă foarte clar dacă rezultatele acestui studiu pot fi aplicate și în cazul oamenilor sau dacă abilitatea creierului de a genera noi neuroni în acest mod ar fi de ajutor pentru pacienții cu Alzheimer”, a declarat doctorul Laura Phipps de la Alzheimer’s Research UK, organizație dedicată studiului acestei boli. „Este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege pe deplin efectele acestui compus chimic în relație cu această afecțiune complexă (Alzheimer, n.r.), iar până atunci oamenii nu ar trebui să înceapă să facă provizii de curcumă în cămările lor”, a declarat Phipps. 
Compusul acesta este cel mai puțin studiat dintre cei doi compuși chimici care se găsesc în curcumă și care ar putea avea un efect asupra organismului uman. Studii anterioare au sugerat că un alt compus, curcumina, reduce inflamațiile și are proprietăți anticancerigene.
ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?