Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

VIDEO şi GALERIE FOTO: EXCLUSIV! Ministrul Justiției a venit vineri ÎNTR-O VIZITĂ FULGER la Focşani!


Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a venit vineri, în Focșani. El a vizitat sediul Parchetului și implicit noua clădire care este în construcție, dar și sediul Palatului de Justiție. La ieșirea din sediul Parchetului, ministrul justiției a spus că îi place foarte mult noul sediu, dar și că la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare va încerca să găsească soluții pentru alocarea unei sume de bani, în vederea continuării lucrărilor. La Palatul de Justiție, Robert Cazanciuc a fost așteptat de vicepreședinta Tribunalului Vrancea, judecătoarea Săndina Mariana Croitoru, care i-a prezentat clădirea în care funcționează instanța. Aceasta a ridicat și câteva probleme cu care se confruntă magistrații, respectiv lipsa spațiului, dar și problema arhivei. După mai bine de trei ore, ministrul a plecat din Focșani. Reporterii „Monitorului de Vrancea” au fost singurii ziariști care l-au fotografiat, filmat și care au obținut o declarație de la ministrul Cazanciuc.

    Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, a venit vineri în Focșani. În jurul orei 11.30, el a ajuns la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalului Vrancea unde a fost întâmpinat de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea și cel al Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani, respectiv Ion Lefter și Luminița Georgeta Dogaru, dar și de procurorul Florin Èšîrlea.
    După câteva discuții purtate în biroul prim-procurorului Lefter, acesta împreună cu ministrul și ceilalți procurori, au ieșit în curtea din spate a instituției pentru a vedea noul sediu al Parchetului, care se află în construcție. După mai bine de o oră, ministrul Cazanciuc a părăsit sediul Parchetului, iar înainte de a se urca în mașină ne-a precizat că noul sediul al Parchetului îi place foarte mult, dar și că la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare va încerca să găsească resurse pentru continuarea lucrărilor. „Eram în drum spre Iași unde inaugurăm mâine ( sâmbătă-n.r) un nou Palat de Justiție și știam că aici este în derulare o investiție. Colegii mei procurori au insistat să mă opresc să văd stadiul lucrărilor la noul sediu și mai ales să le dau ceva speranțe că vor putea finaliza într-un termen rezonabil această construcție. Sper să putem găsi ceva resurse săptămâna viitoare la rectificarea bugetară în așa fel încât să nu mai dureze cât a durat până acum construcția. Nu pot spune o sumă anume, dar este vorba despre o sumă rezonabilă pentru ca lucările să poată avea continuitate. Voi merge să văd ce se întâmplă și la Tribunal, tot în ideea de a încerca să găsim soluții pentru infrastructură”, a precizat ministrul Justiției la ieșirea din sediul Parchetului.

  

     Lucrări efectuate în proporție de 50%

    După plecarea ministrului, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, ne-a spus că speră ca noul sediu al Parchetului să fie finalizat într-un termen cât mai scurt. „Eu sper să terminăm într-un termen cât mai scurt pentru că deja avem câțiva ani de investiție și dacă nu o terminăm se va dărâma acolo unde am construit. Până acum noi avem 50% din investiție și sper să nu continuăm în același ritm. Domnului ministru îi place foarte mult cum arată, este încântat și dânsul ca și celelalte persoane care au văzut construcția. Ni s-a spus că ni se va da o sumă de bani  acum, până la sfârșitul anului, și poate se va face un efort deosebit să o terminăm anul viitor. Avem promisiuni, dar eu vreau să le văd îndeplinite. Eu fac orice efort fizic ca să putem face construcția asta. Va fi o construcție deosebită ca să dăinuie cât au și celelalte clădiri istorice din oraș, vreo 200 de ani”, ne-a declarat Lefter.
   
 

     Ministrul a vizitat sediul Palatului de Justiție

    De la Parchet, ministrul Justiției a plecat la Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani. La Palatul de Justiție, Robert Cazanciuc a fost așteptat de vicepreședinta Tribunalului Vrancea, Săndina Mariana Croitoru, care i-a prezentat instituția și au discutat despre problemele cu care magistrații se confruntă. După aproximativ o oră, ministrul a părăsit instituția. La ieșire, vicepreședinta Tribunalului Vrancea, judecătoarea Săndina Mariana Croitoru, ne-a spus că se bucură de vizita ministrului. „Suntem mulțumiți de această vizită de lucru, de cunoaștere a instanței noastre, din partea domnului ministru. Mărturisesc că nu știam că se va materializa, dar am înțeles că a fost și la Parchet unde dumnealor au o investiție pentru construirea unui nou sediu și ca atare ne bucurăm că a ajuns și la noi. I-am arătat domnului ministru cum stăm, iar problema este cea de spațiu, că nu satisface în totalitate exigențele unui palat de justiție, în adevăratul înțeles al cuvântului. Totuși, față de clădirea în care funcționam, aici lucrurile stau ceva mai bine. Am mai discutat pe problema stringentă pe care o avem, fiind vorba de arhivare, iar domnul ministru ne-a înștiințat că sunt două proiecte, în opinia mea foarte bune, la Ministerul Justiției, unul pe arhivarea electronică și ni s-a cerut o opinie. Am îmbrățișat acest lucru pentru că este o chestiune bună care ar trebui materializată mai repede. Cel de-al doilea proiect privind sistemul de informatizare, de comunicare în format electronic a unor acte de procedură. Proiectele care sunt în derulare la MJ sunt proiecte bune și cred că satisfac standardele de funcționare ale unor instanțe ce fac parte din Uniunea Europeană și aici mă refer la posibilitatea avocatului de a accesa pe mail cuprinsul unei încheieri de ședință în condițiile cerute de acces informatic la portalul instanței”, a precizat vicepreședinta Tribunalului Vrancea.
    Magistratul a adăugat că la ieșirea din instituție a discutat cu ministrul și despre  proiectul derulat pe portalul instanțelor. În opinia sa, Ministerul Justiției, ca orice alt minister dintr-un stat membru UE, trebuie să gestioneze portalul unei instanțe de judecată  și nu un ONG sau CSM-ul. Aceasta a adăugat că CSM-ul este un garant, un organism care asigură magistraților o garanție a independenței, dar din punct de vedere administrativ, atâta timp cât bugetul nu s-a transferat la ÎCCJ, deocamdată ministerul se ocupă de această chestiune. „Portalul trebuie să fie gestionat de un minister de justiție”, a concluzionat judecătorul.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?