Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Statul subvenționează perioada de stagiu pentru absolvenții de facultăți


Mai bine de jumătate din numărul total al șomerilor din Vrancea îl constiuie tinerii sub 25 de ani (2.021) și persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani. Potrivit statisticii întocmite la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, 580 din totalul șomerilor au între 25 și 29 de ani, 1.619 au între 30-39 de ani, 1.198 au între 50-55 de ani, iar 1.223 peste 55 de ani.
    Din totalul de 8.872 de șomeri aflați în evidența agenției vrâncene, 6.544 sunt absolvenți de învățământ primar, gimnazial și profesional, iar 1.980 au terminat liceul sau școli postliceale. Totodată, 348 de șomeri sunt absolvenți de facultăți, cei mai mulți (90) având vârsta sub 25 de ani, 64 au între 25-29 ani, alți 86 au între 30-39 ani,  61 au vârsta cuprinsă între 40-49 ani, 19 au între 50-55 ani, iar 28 peste 55 ani.
    Pentru a veni în sprijinul absolvenților de învățământ superior, guvernanții au emis o lege prin care se reglementează posibilitatea subvenționării a șase luni de debut (stagiu) în profesie, cu excepția profesiilor pentru care există reglementări speciale în vigoare. Este vorba de Legea nr. 335/2013, scopul emiterii acesteia fiind acela de a facilita accesul absolvenților de învățământ superior la piața muncii, de a le asigura șansa de a dobândi experiența atât de solicitată la primul loc de muncă și adaptarea la cerințele practice ale locului de muncă ales. „Perioada de stagiu este cea cuprinsă între data angajării și data finalizării stagiului și care se încheie cu eliberarea unui certificat/ adeverință semnată de către angajator. Perioada de stagiu se desfășoară pe baza unui program de activități aprobat de angajator, în schimbul unui salariu, în baza unui contract de muncă și a contractului de stagiu și sub îndrumarea unui mentor”, se precizează în materialul informativ dat publicității de AJOFM Vrancea.
    Evaluarea perioadei de stagiatură se va termina cu o promovare finalizată cu un certificat semnat de angajator, care confirmă astfel că perioada de stagiatură constituie vechime în muncă. Nepromovarea evaluării se finalizează cu eliberarea unei adeverințe prin care se recunoaște efectuarea stagiului. Certificatul sau adeverința vor fi vizate de ITM-ul în a cărei rază teritorială își are sediul angajatorul.
Salariul de bază al stagiarului este negociat de părți pentru un program de 8  ore/zi, respectiv 40 de ore pe săptămână. „Un angajator mai poate încadra o singură dată pe acel post, un absolvent de învățământ superior care să efectueze stagiu în baza unui contract de stagiu, anexă la contractul individual de muncă. Angajatorii care încheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu 1,5 ori valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR=500 lei), în limita fondurilor alocate cu această destinație”, se precizează în materialul informativ al AJOFM Vrancea.
    În situația în care contractul individual de muncă încetează la inițiativa angajatorului, anterior datei prevăzute în contractul de stagiu, acesta este obligat să restituie AJOFM sumele încasate de la bugetul asigurărilor de șomaj pentru respectivul stagiar, plus dobânda de referință a BNR, la data încetării raportului de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?