Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

„Dă un impuls sănătății. Arată-i inimii ce poți!”


Focșănenii sunt așteptați duminică, în Piața Unirii din Focșani, să facă mișcare pentru inima lor. Clubul Rotary Varana, împreună cu Primăria Focșani, organizează, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, evenimentul „Promenada Inimilor”, sub îndemnul „Dă un impuls sănătății. Arată-i inimii ce poți!”. Evenimentul are ca obiectiv încurajarea persoanelor de toate vârstele să facă mișcare pentru o inimă sănătoasă și o viață activă.
Ieri, la Teatrul Municipal a avut loc conferința de presă de lansare a acestui eveniment, la care au participat Elena Stoica, președinte în funcție al Clubului Rotary Varana Focsani, Doru Simiz, președinte fondator, medicul cardiolog din cadrul Spitalului Județean Valentin Ochean, Bernard Cheere – CEO Artifex și purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Focșani, Marian Mihu. Elena Stoica a precizat că  acest eveniment este foarte important, fiind organizat pentru prima dată în Focșani. „Invităm toți focșănenii pe 28 septembrie, începând cu ora 16.00, în Piața Unirii, să facă mișcare, să facem împreună 3.000 de pași pentru inimă. În condițiile în care bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate, inima are nevoie de noi, de mișcare. Astfel, îi invităm pe focșăneni să mergem pe un traseu stabilit, iar la final, le-am pregătit o mulțime de surprize. Noi dorim să schimbăm ceva în comportamentul oamenilor, să facă mișcare, să adopte un alt mod de viață”, a spus Elena Stoica.
Medicul Valentin Ochean a spus că acest eveniment este de bun augur și de apreciat în condițiile în care suntem pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de cazuri de boli cardiovasculare, dar și de decese cauzate de acestea. „Suntem pe primul loc în UE în ceea ce privește mortalitatea și morbiditatea pe bolile cardiovasculare, dar pe ultimul loc în ceea ce privește PIB-ul alocat sănătății. Este un demers lăudabil la care recomand să se participe, pentru că e mai important să previi decât să tratezi”, a spus medicul Ochean.

    Demonstrații sportive

Deschiderea evenimentului va avea loc la ora 16.00 și va fi urmată de mai multe activități sportive. Importanța și beneficiile sportului vor fi demonstrate de cluburile sportive din municipiu, care vor susține reprezentații. Vor putea fi urmărite demonstrații de tenis de câmp susținute de Clubul Sportiv Municipal 2007, lecții de box și de judo realizate de membrii Clubului Sportiv Unirea Focșani, culturism prezentat de Clubul Sportiv Ulise. Echipa de baschet de la Liceul cu Program Sportiv Focsani va face o demonstrație, la fel și judoka de la Clubul Sportiv Åžcolar Focșani.
De asemenea, membrii ASS CNU  Focșani vor face o demonstrație de volei, iar Adrian Dochioiu va prezenta elemente de taekwondo. Acestora li se vor alătura sportivii de la CS Kazumi Panciu și CS Nidan Focșani, cu demonstrații de karate, și Clubul Åžcolar Sportiv de Gimnastică Focșani.

    Cros pe o distanță de 3 kilometri

Începând cu ora 17.30 se va da startul Promenadei Inimilor, ce va consta într-un cros pe un traseu stabilit, marcat cu semne atractive ușor de urmat, traseu care va rămâne permanent, spre a încuraja locuitorii orașului să facă mișcare în fiecare zi. Participanții vor pleca spre Bulevardul Unirii, apoi pe strada Republicii, Cuza-Vodă, Bulevardul Brăilei, Parcul Schuman și Parcul Central. La final, într-o zonă special amenajată, reprezentanții Crucii Roșii îi vor ajuta pe focșăneni să afle cum stau cu inima, oferindu-le posibilitatea să își măsoare tensiunea.
Apoi, la ora 18.30 va avea loc „Lecția de mișcare”. Vor putea fi urmărite o demonstrație de kangoo jumps și zumba realizate de membrii Sălii de Fitness Moira și o lecție de dans oferită de clubul Elite. Liceul Pedagogic Spiru Haret Focșani va realiza o demonstrație de step-aerobic, iar echipa de majorete a Orașului Panciu va prezenta un moment artistic. Cei prezenți, în special copiii, se vor putea bucura de talentul elevilor de la Liceul de Arte Gheorghe Tatarescu din Focșani, care vor realiza cu mÇŽiestrie desene de tip face painting, într-o zonă special amenajată.
Realizarea proiectului se datorează unui cumul de forțe, venite din partea membrilor Clubului Rotary Varana Focșani și a partenerilor implicați: Primăria Focșani, Inspectoratul Åžcolar Județean, Consiliul Județean al Elevilor, Crucea Roșie Vrancea, Liceul Pedagogic Spiru Haret Focșani, care s-au dedicat acestui proiect.
Evenimentul este susținut și de echipele de voluntari ale Clubului Rotary Varana Focșani, Liceului Pedagogic Spiru Haret și Consiliului Județean al Elevilor. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?