Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

ŞASE MILIOANE de lei pentru refacerea infrastructurii distruse de viituri în primăvară


Guvernul a alocat județului Vrancea suma de 6 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014, pentru refacerea infrastructurii de interes județean și local, afectată de fenomenele meteorologice periculoase și inundațiile din primăvara și vara anului 2014. Suma a fost alocată în urma solicitărilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a întocmit un proiect de hotărâre ce a fost transmis la Guvern. Valoarea pagubelor create în perioada aprilie-iulie 2014 este de peste 63 milioane de lei, sumă foarte mare ce nu poate fi suportată din bugetele administrațiilor locale din Vrancea. Valoarea estimată a pagubelor provocate din perioada 2012 și până în prezent este de peste 255 de milioane de lei.
 Guvernul a alocat județului Vrancea suma de 6 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014, pentru refacerea infrastructurii de interes județean și local, afectată de fenomenele meteorologice periculoase și inundațiile din primăvara și vara anului 2014, în județul Vrancea. Suma a fost alocată în urma solicitărilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a întocmit un proiect de hotărâre ce a fost transmis la Guvern. 
 În nota de fundamentare ce însoțește proiectul de hotărâre se arată că în urma ploilor abundente din primăvara și vara anului 2014, pe raza județului Vrancea s-au produs creșteri de niveluri și debite ale unor cursuri de apă, scurgeri de pe versanți, eroziuni de mal, alunecări de teren care au condus la distrugerea drumurilor sătești, comunale și județene în mai multe puncte. 
„În ciuda eforturilor autorităților administrației publice locale și județene de a menține în stare de funcționare drumurile județene, comunale și sătești, pe care nu au mai fost efectuate intervenții semnificative în ultimii ani, din cauza lipsei fondurilor, degradarea infrastructurii s-a accentuat. Menționăm că în repetate rânduri Instituția Prefectului județului Vrancea și Consiliul Județean Vrancea au inițiat proiecte de hotărâri de guvern însă acestea nu s-au materializat în alocarea de fonduri importante, ceea ce a condus la deteriorarea în timp a drumurilor și a lucrărilor aferente acestora”, se arată în documentul semnat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și prefectul județului, Nicușor Halici.
 Întrucât atributul autorităților județene și locale este acela de a asigura readucerea obiectivului afectat de fenomene meteorologice periculoase sau calamități la starea dinaintea manifestării acestora, autoritățile administrației publice locale au intervenit cu forțe proprii pentru asigurarea minimului de acces pe tronsoanele de drum afectate, dar, se arată în nota de fundamentare, nu dispun de fondurile necesare pentru refacerea lucrărilor distruse sau grav avariate și au adus la cunoștința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență situația înregistrată. „Având în vedere amploarea fenomenelor distructive pe teritoriul județului Vrancea, așa cum rezultă din procesele verbale încheiate la fața locului, se impun lucrări de refacere a infrastructurii afectate, în vederea asigurării siguranței în trafic a circulației în zonele afectate. Intervențiile constau în lucrări de terasamente, lucrări de consolidare și apărare mal, balastări, refacerea sau recalibrarea șanțurilor, refacerea podurilor și podețelor avariate sau distruse. Față de cele prezentate mai sus, am inițiat  Proiectul de Hotărâre de Guvern privind alocarea sumei de 6.000 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014, pentru refacerea lucrărilor de infrastructură de interes județean și local, afectate de fenomenele meteorologice periculoase și inundațiile din primăvara și vara anului 2014 în județului Vrancea”, se mai arată în nota de fundamentare.
    Peste 255 de milioane de lei, valoarea pagubelor produse de ploi din 2012 și până în prezent
 
 Vă reamintim că în luna iunie, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a trimis premierului o situație cu pagubele produse de precipitațiile abundente ce au avut loc din 2012 și până în prezent și a solicitat sprijin guvernamental pentru înlăturarea efectelor cauzate de calamități. Marian Oprișan i-a propus premierului demararea procedurilor pentru accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (F.S.U.E.) în vedea obținerii unei finanțări consistente. Valoarea estimată a pagubelor provocate în perioada mai sus menționată este de peste 255 de milioane de lei. Numai valoarea pagubelor create în perioada aprilie-iulie 2014 este de peste  63 milioane de lei, sumă foarte mare ce nu poate fi suportată din bugetele administrațiilor locale din Vrancea. „Fără acest ajutor ne vom găsi practic în imposibilitatea de a reface infrastructura județului și de a aduce normalitatea în viața vrâncenilor greu încercați în perioada calamitaților care s-au abătut asupra județului începând cu anul 2005 și până astăzi”, se arată în documentul semnat de Marian Oprișan.
     Drumul Năruja-Nistorești, modernizat în 2012, distrus de ape în 2014
 Precipitațiile abundente din mai-iulie au creat pagube de milioane de lei la infrastructura rutieră. Cel mai afectat este drumul județean 205 M Năruja-Nistorești unde a fost distrus un pod de beton, singura cale de acces către lume pentru peste 2.300 de oameni. La acest obiectiv, Consiliul Județean Vrancea a realizat lucrări de modernizare și reabilitare care s-au finalizat în anul 2010 și care au fost recepționate final în anul 2012. 
 Ploile abundente din perioada mai sus menționată au mai afectat și drumul județean 205 E, sectorul Vidra – Vizantea – Cîmpuri, unde a fost distrus  podul din beton armat peste pârâul Vizăuți, iar întreg traseul drumului este afectat de alunecări de teren, pagubele fiind estimate la 8 milioane de lei. Ploile au mai provocat pagube la drumul județean 205D, Valea Sării- Nereju- Brădăcești, care traversează 5 comune, respectiv Valea Sării, Năruja, Spulber, Paltin, Nereju, este singura cale de acces pentru un număr de 25.000 locuitori și se află situat de a lungul cursului râului Zăbala. „La acest obiectiv, Consiliul Județean Vrancea are în derulare, încă din anul 2008, un proiect de modernizare și reabilitare, care nu poate fi continuat și finalizat din lipsa resurselor financiare ale bugetului local”, mai arată Marian Oprișan. 
 Alte sectoare afectate de precipitații sunt drumul județean 204P, Gugești- Gura Caliței-Dumitrești, drumul județean 205L, intersecție DJ 205 D- Grumaz -Vrîncioaia – Spinești-Negrilești. „Având în vedere faptul că pagubele create de calamități în perioada 01.01.2012 -25.07.2014 sunt în valoare de 255.373.513 lei (din care numai valoarea pagubelor create în perioada aprilie-iulie 2014 este de 63.690.360 lei) sumă foarte mare ce nu poate fi suportată din bugetele autorităților locale, considerăm absolut necesară inițierea demersurilor ce se impun pentru accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene prin elaborarea și, implicit, depunerea unei Aplicații în acest sens. Menționez faptul că populația totală din localitățile afectate de fenomenele meteorologice periculoase din perioada aprilie-iulie 2014 este de 111.020 locuitori (peste 30% din populația județului Vrancea) iar fără acest ajutor ne vom găsi practic în imposibilitatea de a reface infrastructura județului și de a aduce normalitatea în viața vrâncenilor greu încercați în perioada calamităților care s-au abătut asupra județului începând cu anul 2005 și până astăzi”, se arată în finalul documentului semnat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și trimis prim ministrului Victor Ponta. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?