Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Zilele europene ale culturii iudaice, sărbătorite duminică şi în Vrancea


Federația Comunităților Evreiești din România marchează duminică, 14 septembrie, ediția 2014 a manifestării ‘Zilele europene ale culturii iudaice’. Conform unui comunicat de presă, „pentru sărbătorirea Zilei Europene a Culturii Iudaice, Comunitatea Evreilor din Focșani organizează manifestări la Odobești, Râmnicu Sărat, Focșani și Panciu, prezentând, între altele, societățile de binefacere din Odobești, ‘Străzi și locuri din Râmnicu Sărat’, istoria evreilor din Panciu și eroi evrei din Focșani în primul război mondial”.
    La București, tema abordată va fi ‘Femeile în iudaism’, iar la Sinagoga Mare, din str. Adamache nr. 11, între orele 11 — 19, este programată Ziua Porților deschise. Un matineu de duminică va avea loc la ora 11, la Centrul Comunitar Evreiesc, din str. Popa Soare, 18, în cadrul căruia vor fi prezentate operele principalelor scriitoare și pictorițe de etnie evreiască din România, precum și numele mari de muziciene evreice din țara noastră. La Muzeul evreiesc din str. Mămulari, 3, va fi deschisă o expoziție cuprinzând tablouri semnate de pictorițe evreice din România (orele 10—16), iar la Sinagoga Mare, la ora 17.30 va începe un concert susținut de Bucharest Klezmer Band. Teatrul Evreiesc de Stat programează piesa ‘Yentl’, care pune în discuție statutul femeii în iudaism.
    În comunitățile evreiești de la Bacău, Brașov, Craiova, Cluj, Piatra Neamț, Reșița, Lugoj, Sighetu Marmației, Târgu Mureș și Timișoara va avea loc ‘Ziua Porților Deschise’, ocazie cu care se pot vizita sinagogile din respectivele localități. La Iași va fi organizată o excursie la Borsec, unde va avea loc o conferință despre femeile în iudaism, iar CE Oradea va avea un atractiv program muzical, susținut de Corul Comunității și Formația de klezmeri.
    Detalii suplimentare pe www.jewishfed.ro și pe Facebook — F.C.E.R. CulturaArtaStiinta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?