Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Crucea Roşie Vrancea – SUCCESUL recunoscut în județ, în țară și peste hotare


Crucea Roșie Vrancea va aniversa, pe data de 18 septembrie a.c., un secol de existență, eveniment ce va fi marcat printr-o Gală Aniversară ce va avea loc la Restaurantul Antal Queen Two din Focșani. Dacă săptămâna trecută ați putut citi în paginile cotidianului nostru despre evoluția acestei instituții de la începuturi și până la Revoluție, astăzi vă vom povesti despre Crucea Roșie Vrancea modernă, cea care, prin oamenii săi dedicați, a dezvoltat și continuă să dezvolte proiecte și programe moderne ce vin în sprijinul semenilor, fără să uite de continuarea activităților tradiționale. Veți vedea că în această organizație orice om care dorește să se implice o poate face, în funcție de aptitudinile și profesia pe care o are. Și veși vedea ce lucruri uimitoare s-au putut realiza, ca urmare a seriozității, omeniei, responsabilității și pasiunii voluntarilor de toate vârstele, din toate categoriile sociale și de diverse ocupații, voluntari care sunt tot mai mulți!

    Impresia celui care pășește, astăzi, pentru prima dată în sediul Filialei de Cruce Roșie Vrancea e aceea că a nimerit într-un furnicar, într-un soi de haos în care nu știi cui să te adresezi și nici dacă cel căruia i te adresezi te și bagă în seamă! Dar… e doar o primă impresie – absolut eronată – lăsată de nucleul acela de oameni extrem de implicați, super-activi fiecare pe bucățica lui. Pentru că astăzi, în condițiile în care nevoile sunt tot mai multe, în condițiile în care sprijinul de care au nevoie comunitățile sunt tot mai diverse, când ziua pare să nu mai încapă în 24 de ore și când reușita într-o direcție sau alta impune nu doar precizie de ceasornic ci și responsabilitate extremă și atenție distributivă, astăzi așadar, limbajul direct și răspunsul (și atunci când se poate acordarea ajutorului) pe loc, este lege la Crucea Roșie. Și asta poate descumpăni, oarecum, omul ce intră acolo pentru prima dată, care rămâne uimit să constate mai apoi că întrebarea lui pe care i s-a părut că n-a băgat-o nimeni în seamă găsește răspuns, nevoia lui găsește, pe loc sau mai târziu, rezolvare! Fără excepție!
    Primul gând mărturisit deseori de cei ce au vizitat pentru prima dată Crucea Roșie Vrancea a fost…  „cum Doamne iartă-mă rezistă oamenii ăia să lucreze așa?!”. Secretul? Crucea Roșie funcționează, practic, precum un stup de albine! Asemeni unui stup, fiecare individ îndeplinește sarcina pe care o are, fiecare respectă regulile care duc la bunul mers și la succesul recunoscut astăzi nu doar în județ, nu doar în țară ci și peste hotare, al acestei organizații absolut speciale.
    Dacă despre înființare și începuturile acestei organizații am povestit într-o ediție de săptămâna trecută a cotidianului nostru, articol pe care îl puteți reciti accesând: http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-crucea-rosie-organizeaza-o-gal-aniversar-la-un-restaurant-din-focsani_2_167228.html, în cele ce urmează vă vom povesti despre Crucea Roșie de astăzi. Zecile de programe devoltate în Vrancea de-a lungul anilor, derulate cu voluntarii și o mână de oameni angajați vă vor oferi o imagine asupra acestei instituții și mai ales, o explicație a acelei prime impresii despre care vorbeam mai sus.

   Crucea Roșie, organizație de ajutor voluntar, apolitică, cu caracter umanitar
   
    Filiala de Cruce Roșie Vrancea funcționează ca structură teritorială a Societății Naționale de Cruce Roșie Română (SNCRR) și este o organizatie de ajutor voluntar, autonomă, neguvernamentală, apolitică și fără scop patrimonial, cu existență nelimitată, cu caracter umanitar, auxiliară puterilor publice în situații de conflict armat sau de dezastre, conform dispozițiilor primei Convenții de la Geneva.
Filiala are personalitate juridică și autonomie funcțională, în limitele prevăzute de statut și de regulamentele proprii. Ea își păstrează autonomia față de autoritățile publice, astfel încât să acționeze în orice împrejurare, numai pe baza principiilor fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, care sunt: umanitate; imparțialitate; neutralitate; independență; voluntariat; unitate; universalitate.
    Crucea Roșie Vrancea este una dintre cele 47 filiale din România ale SNCRR, iar la rândul său a înființat, pe teritoriul județului nostru, 32 de subfiliale municipale, orășenești și comunale. În prezent, organizația are 290 de voluntari activi, 38 de angajați în diverse proiecte și programe și aproximativ 4.000 de membri care plătesc cotizația anual.

    Cinci programe tradiționale

    Filiala vrânceană de Cruce Roșie derulează, actualmente, o serie de programe tradiționale în care sunt cuprinși atât copii și tineri cât și adulți până la vârsta senectuții. Și datorită lor Crucea Roșie a devenit tot mai cunoscută în rândul populației, astfel încât se poate spune că astăzi, oricine a auzit de această instituție. În cadrul acestor programe tradiționale, voluntari ai Filialei vrâncene, instruiți și profesioniști, au pregătit detașamente întregi pentru intervenție în caz de dezastre. Au învățat copiii noțiuni de prim ajutor ce le vor folosi întreaga viață, în cadrul Concursului pentru sănătate și prim ajutor „Sanitarii Pricepuți”. Au pregătit zeci de generații de surori voluntare de Cruce Roșie, multe dintre acestea găsindu-și, pe baza certificatului de absolvire, servicii atât în țară cât și în străinătate. Nu în ultimul rând, Filiala, prin voluntarii săi, derulează, în mod tradițional, programul de difuzare a dreptului internațional umanitar și cel de promovare a donării de sânge voluntare și neremunerate.

     Zeci de programe, multe unice în țară!

    Începând din anul 2002, Filiala de Cruce Roșie Vrancea a dezvoltat, în județul nostru, o serie de programe adresate tuturor categoriilor de persoane și comunități vulnerabile, care nu doar că au schimbat în bine existența acestora, ci au schimbat radical și viața unor oameni! Ele continuă și astăzi și este lesne de închipuit că dacă nu exista profesionalismul, încăpățânarea extremă de a reuși acolo unde deseori poate părea imposibil, perseverența și dedicarea trup și suflet a voluntarilor și conducerii instituției, acestea fie nu ar fi reușit, fie ar fi murit în timp.
    Actualmente, în cadrul Programului „Educație și Formare” funcționează Clubul Copiilor din Homocea (înființat în 2011), Clubul Copiilor din Mărășești (2012), Școala salvatorilor și a victimelor și Clubul „Aurora” Vîrteșcoiu (2010). În cadrul programului „Economie socială”, instituția vrânceană de caritate a înființat, în 2006, Microferma agrozootehnică „Casa Noastră” în satul Beciu, comuna Vîrteșcoiu unde șase persoane cu handicap dezinstituționalizate își câștigă, prin produsele realizate, existența zilnică, și „Cuptorul de pâine de la Burcioaia” (2013/2014) și Cuptorul Bavarez (2013/2014) care nu doar că produc pâine și alte produse de patiserie pentru comunitățile din zonele respective, ci oferă și locuri de muncă.
    Fără discuție, campionul în ceea ce privește proiectele realizate este Programul social al Crucii Roșii Vrancea. Aici se încadrează „Masa pe Roți” înființată în 2009 care asigură hrană caldă persoanelor vulnerabile din Focșani, Banca de Alimente (2009) prin care se colectează alimente, Centrul Social Homocea (2011) destinat problemelor romilor din comunitatea respectivă, proiectul „Apa” Mărășești prin care s-au racordat la rețeaua de apă gospodării ale romilor din Modruzeni precum și cel mai vechi proiect al instituției de caritate, „Clubul Vârstei a Treia”, club înființat în anul 2002, care numără acum peste o sută de membri, bunici și bunicuțe din urbea noastră care au uitat de singurătate petrecându-și timpul împreună prin derularea unor activități de recreere, socializare dar și de voluntariat.

    Casele și adăposturile Crucii Roșii, șansa la o viață demnă

    Pentru un loc în casele rezidențiale ale Filialei de Cruce Roșie Vrancea s-a ajuns să se stea pur și simplu la coadă. Și asta datorită condițiilor de viață pe care le oferă, felului apropiat, profund uman și responsabil cu care sunt îngrijiți beneficiarii. Aceștia trăiesc în aceleași condiții ca orice familie, diferit de specificul instituțiilor de stat. Pentru asigurarea celor necesare lor, de la alimente, îmbrăcăminte și produse de igienă și până la obținerea diferitelor acte și documente ce le sunt necesare se depun constant eforturi substanțiale de cei care și-au luat responsabilitatea îngrijirii lor: o mână de oameni ce poartă pe conștiință și în suflet, însemnele Crucii Roșii și acționează fără abatere, potrivit principiilor ei.
    Casa protejată de tip rezidențial „Micul Rosmalen” din satul Oreavu, comuna Gugești a fost prima dintre aceste locuințe. Înființată în 2003 și transformată dintr-o ruină într-un loc despre care se poate spune că e raiul pe pământ, aceasta adăpostește acum zece vârstnici fără adăpost, uitați de familii, după ce ani de-a rândul a fost locuită de alți și alți vârstnici, mulți îngropați în micul cimitir din sat…
    În anul 2006 se înființa, în satul Beciu, comuna Vîrteșcoiu, Locuința minim protejată „Casa Noastră”, cu Microferma „Casa Noastră”. În ea locuiesc și astăzi șase persoane cu handicap care până în 2006 au trăit în CITO Odobești și care nici nu îndrăzneau să viseze că vor avea vreodată un cămin al lor, o viață a lor, o viață dezinstituționalizată. Ei au ajuns acum să fie cunoscuți și apreciați de tot satul, iar doi dintre ei au format chiar o familie cu acte-n regulă.
    Alți zeci de vârstnici fără speranță au regăsit căldura unei familii și șansa la un apus demn și liniștit în celelalte case rezidențiale ale Crucii Roșii Vrancea. Este vorba de „Casa Bavareză” (2007) și Casa rezidențială „Sfântul Gheorghe” din Vîrteșcoiu, Locuința protejată „Acasă” Gugești (2007), Casa rezidențială „Sfântul Vasile cel Mare” Gugești (2013) și Centrul de Asistență și Suport pentru Persoane Vîrstnice Fitionești (2014).
    În anul 2007, Filiala de Cruce Roșie Vrancea înființa, în parteneriat cu Primăria Focșani, primul Adăpost de Noapte pentru oamenii străzii, și anume pentru oamenii străzii cu handicap. Acesta poartă denumirea Centrul de Criză „Sfântul Nicolae” iar în 2008, instituția vrânceană de caritate a deschis și Adăpostul de Noapte „Sfântul Nicolae cel Nou”, ambele funcționând și astăzi pe strada Albinei din Focșani. Și pentru că de-a lungul timpului numărul oamenilor străzii a crescut îngrijorător, capacitatea de locuire a celor două Adăposturi fiind depășită chiar și de trei ori, în anul 2013 Crucea Roșie în parteneriat cu Primăria Focșani a înființat și cel de al treilea adăpost, intitulat Adăpostul de Noapte „Bahne”, după cartierul unde funcționează.
    Nu în ultimul rând, în cadrul Programului de Sănătate, instituția vrânceană de caritate a înființat, în 2004, Cabinetul Socio-medical Ciușlea, în 2005 Complexul Socio-medical Mărășești I și în 2012, Complexul Socio-medical Mărășești II, cele două oferind servicii romilor din cartierul Modruzeni.
    Și cum fără voluntari Crucea Roșie nu poate funcționa, au fost dezvoltate programe de Tineret și Voluntariat din care amintim „VolunTIN!”, „Voluntariat pentru   Educație Timpurie „Vet” și un Proiect național numit „Sistem Management Voluntari”.
    Despre toate acestea și amintirile ce le însoțesc, voluntarii și prietenii Crucii Roșii Vrancea vor avea răgazul să povestească la Gala Aniversară a celor 100 de ani de Cruce Roșie vrânceană ce va avea loc săptămâna viitoare.
    Într-o ediție viitoare, în cadrul unui interviu, o să v-o aducem în atenție pe Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, femeia considerată în mod unanim, drept inima acestei organizații.
  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?