Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Un expert german în agricultură ajută copiii voluntari ai Crucii Roșii să-și facă ferme


Cincisprezece copii din județul nostru, împreună cu părinții lor, constituie grupul țintă al unui inedit proiect inițiat de Filiala de Cruce Roșie Vrancea și intitulat „Ferma copiilor”. Potrivit celor declarate de profesorul Lidia Boc, voluntar al instituției vrâncene de caritate și coordonator al acestui proiect, este vorba de școlirea puștilor în domeniul agriculturii și al creșterii animalelor și sprijinirea lor în a-și dezvolta trei microferme agrozootehnice, pe terenul părinților lor.  
Și, pentru ca lucrurile să se desfășoare ca la carte, în sprijinul lor a sosit ieri și inginerul Volker Loch (FOTO), expert german în agricultură și membru al Asociației SES (Senior Experten Service) din Germania. „Managementul celor trei ferme va fi asigurat de copilul fermier, părinții lui și câte patru copii proveniți din familii dezavantajate. Proiectul cuprinde două părți, una de pregătire teoretică și cealaltă practică. Vom demara cu partea teoretică, copiilor li se vor preda noțiuni obligatorii de agricultură și zootehnie, astfel încât la demararea părții practice să fie familiarizați cu ceea ce trebuie să facă”, a declarat Lidia Boc. 
Cele trei ferme experimentale vor fi înființate în trei localități ale județului și fiecare va avea specificul ei: cea din Rădulești va fi axată pe producerea furajelor și creșterea iepurilor de casă, cea din Gugești va produce puieți de plante ornamentale și se vor crește iepuri, iar la cea din Homocea copiii vor crește capre și vor realiza o seră floricolă. „Dorim să învățăm copiii cum să producă, cum să cultive o suprafață mică de pământ, cum să crească animale și în același timp să cultive și hrana pentru acestea. Dorim să le dezvoltăm spiritul de antreprenoriat, să le dăm șansa să vadă cum se câștigă banul, să învețe cu ce cost obții produsul și cât de scump sau ieftin poate fi produsul lor pe piață. Copiii selectați să beneficieze de acest proiect au fost deja în Olanda, unde au văzut modele de practică, iar cei din Olanda și-au arătat disponibilitatea să sponsorizeze proiectul. Intenționăm ca pe viitor, să vină aici și copii din Olanda și din Germania, să dezvolte împreună aceste ferme. Avem nevoie de modele de bune practici și de aceea ne bucurăm că alături de noi a sosit și domnul Volker Loch, expert în agricultură, membru SES din Germania”, a spus Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea. 
 Pentru început, inginerul Volker Loch va rămâne alături de membrii echipei de proiect, de copiii beneficiari și de părinții lor timp de trei săptămâni, urmând ca în funcție de nevoi, programul său să fie readapatat. El s-a arătat încântat de ineditul proiect și l-a clasificat ca fiind o incitantă provocare, ținând cont de vârsta copiilor, care pornește de la zece ani. „Am lucrat exact pe partea aceasta, de a preda tinerilor din Bavaria. Acolo sunt cam 50 de birouri la care tinerii agricultori cer consultanță și unde le-am oferit informații despre cultivare și economie. Copiii din acest proiect sunt însă foarte mici, dar în spatele lor sunt părinții”, a spus Volker Loch. 
Potrivit celor spuse de Rodica Davidean, mâine va avea loc prima întâlnire a  copiilor și părinților implicați în proiect, cu profesorul Lidia Boc și expertul Volker Loch, urmând ca după aceea să facă împreună o vizită în fiecare locație unde se vor dezvolta cele trei ferme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?