Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Consiliul Judeţean şi şapte primării au accesat 250 milioane lei pentru Vrancea prin POR 2007-2013



Consiliul Județean implementează cele mai mari proiecte finanțate din fondurile structurale, alocate prin Programul Operațional Regional 2007-2013 la nivelul județului Vrancea. Peste 73,7 milioane lei este valoarea proiectelor semnate și implementate de administrația județeană. În total, administrațiile locale din Vrancea au obținut contracte prin POR 2007-2013 de peste 250 milioane lei, adică peste 2500 miliarde lei vechi. Fondurile alocate prin REGIO – Programul Operațional Regional sunt gestionate de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est.

    Consiliul Județean și șapte administrații locale din Vrancea au obținut proiecte prin fondurile structurale alocate prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Cele mai mari fonduri au fost obținute de Consiliul Județean, urmat de primăriile Panciu, Focșani, Adjud, Fitionești, Gugești, Cîmpineanca și Jariștea. 
    Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est a anunțat că REGIO – Programul Operațional Regional finanțează în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, respectiv în județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea, un număr de 476 proiecte, în valoare de peste 539 milioane de euro. La nivelul județului Vrancea cele opt administrații – județeană și locale – implementează proiecte cu o valoare totală de peste 250,4 milioane lei.
    Cele mai mari proiecte din Vrancea sunt implementate de Consiliul Județean. Proiectele administrației județene vizează infrastructura rutieră, educația și cultura. Cel mai mare proiect, ca valoare financiară, al Consiliului Județean, implementat prin POR 2007-2013, este cel de „Reabilitare și modernizare DJ 204 E Mărășești-Panciu, KM 24+200 – 43+050” și are o valoare de peste 35,4 milioane lei. Un alt drum județean reabilitat prin fonduri europene este DJ 205R, între Cotești și Poiana Cristei, cu o valoare de 8,8 milioane lei.
    În domeniul educației, administrația județeană a implementat proiecte precum „Modernizare, extindere și dotare Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă Mihălceni” și „Modernizarea centrului școlar pentru educație incluzivă ” Elena Doamna””, cu o valoare totală de circa zece milioane lei.

     Proiecte pentru cinstirea eroilor neamului românesc

    Cel mai cunoscut proiect al administrației județene este cel de reabilitare a mausoleelor din Vrancea. „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” a avut o valoare de peste 17 milioane lei și a avut ca obiectiv reabilitarea mausoleelor construite în memoria eroilor români care au murit în Primul Război Mondial. Cele patru mausolee ale Eroilor din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja au fost reabilitate prin lucrări de refacere a hidroizolației, îmbunătățirea sistemului de ventilare, amenajări exterioare, lucrări la instalațiile electrice, sanitare și termice. Au fost refăcute drumurile, aleile și parcajele și s-au amenajat puncte de informare.
    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că accesând fonduri europene s-a reușit reabilitarea și restaurarea mausoleelor istorice de pe „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. „Am spus mereu că Vrancea este casa noastră! Åžtiți cât de mândru sunt că m-am născut în aceste locuri minunate, căci Vrancea este un ținut în care istoria se contopește în legendă. Este datoria noastră să amintim tuturor despre legendele și istoria acestor locuri! În Vrancea s-a născut Miorița și tot aici, buciumul babei Vrâncioaia a adunat, din munți, oastea lui Åžtefan cel Mare și Sfânt. Aici, pe albia Milcovului, a luat ființă, la 24 ianuarie 1859, Statul Român, prin săvârșirea Unirii Principatelor Române și tot aici, pe aceste locuri binecuvântate, România și-a câștigat, prin luptă, în Primul Război Mondial, unitatea și integritatea. Accesând fonduri europene, am reușit să reabilităm și să restaurăm mausoleele istorice de pe «Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial»”, a afirmat Marian Oprișan, președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, precizând că cele patru Mausolee ale Eroilor din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja sunt „o bogăție a patrimoniului universal”.

   

    Panciu, campioana orașelor la obținerea fondurilor structurale

    Primăriile de orașe și municipii din Vrancea au obținut proiecte de peste 170 milioane lei prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Cea mai bună performanță este obținută de primăria din Panciu. În ciuda situației financiare dificile, primăria din Panciu implementează proiecte de peste 67 milioane lei. Primarul Iulian Nica ne-a declarat că proiectele cu fonduri europene vizează obiective asumate în „Strategia de Dezvoltare 2007-2013” a orașului Panciu. Sunt proiecte de reabilitare a infrastructurii rutiere, de promovare a turismului, de dezvoltare a serviciilor sociale oferite cetățenilor din Panciu. După identificarea nevoilor cetățenilor, administrația locală din Panciu a căutat să obțină finanțarea pentru aceste proiecte, iar singura sursă de venituri extrabugetară au fost fondurile europene. Prin fondurile Phare, de preaderare, au fost implementate proiecte de alimentare cu apă și canalizare, a sistemului de gestionare a deșeurilor.
    A urmat depunerea de proiecte pentru obținerea fondurilor structurale acordate prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Cel mai mare proiect educațional din Vrancea este la Panciu. Proiectul „Edu-Panciu – Proiect pentru extinderea, dotarea și reabilitarea liceului „Ioan Slavici”” are o valoare de 24 milioane lei. În domeniul cultural, Primăria a realizat un parteneriat cu Mănăstirea Brazi pentru realizarea proiectului „Protejarea, restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural in vederea creșterii atractivității turistice a orașului Panciu”.
    În domeniul sănătății, primăria implementează proiecte de circa zece milioane lei. Este vorba despre proiectele de „Modernizare și dotare cu echipamente de specialitate a ambulatoriului integrat al spitalului Panciu” și 
„Realizarea spațiilor necesare funcționării laboratorului de imagistică medicală compartiment tomograf și dotarea cu tomograf a ambulatorului integrat al spitalului Panciu”.
    Pe lista proiectelor derulate de primăria Panciu se mai află „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de interes public”, „Reabilitarea clădirilor în scopul utilizîrii pentru servicii sociale”, „Instalarea de sisteme de supraveghere pentru creșterea siguranței cetățenilor și prevenirea criminalității”, „Crearea și modernizarea zonelor verzi, mobilier stradal, parcuri și zone florale”.

     Proiecte de zece milioane lei la Fitionești

    Primăria din Fitionești a reușit performanța de a obține aproape zece milioane de lei din fondurile structurale alocate prin POR 2007-2013. Cele două proiecte implementate de administrația condusă de primarul Iordache Cazacu sunt „Extindere și reabilitare clădire existentă în vederea înființării unui Centru asistență și suport pentru persoane vârstnice” și  „Reabilitarea , modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii de învățământ școlar”. Edilul din Fitionești spune că secretul obținerii fondurilor europene este „multă, multă muncă”. „Suntem reprezentanții cetățenilor și trebuie să îndeplinim ceea ce le-am promis, suntem obligați să le realizăm. Atragerea de fonduri europene este un lucru bun nu doar pentru Fitionești, dar pentru creșterea economică din România. Secretul atragerii de fonduri europene nu este un «Secret al lui Bachus», înseamnă doar multă muncă. De la început am luat la verificat toate ghidurile pentru a vedea ceea ce este potrivit și ce este benefic pentru comuna Fitionești. Nu am depus proiecte pentru terenuri de fotbal, pentru parcuri sau telegondole. Ne-am gândit la ceea ce este necesar, la latura socială și la educația copiilor din comună”, ne-a declarat primarul din Fitionești.
    Edilul a arătat că, din păcate, responsabilitatea față de cetățean nu este înțeleasă la fel de către consilierii PDL și PPDD din comună. Aceștia s-au opus, la ședința de consiliu de vineri, parteneriatului care ar fi trebuit încheiat cu Societatea de Cruce Roșie pentru Căminul persoanelor vârstnice. Degeaba li s-a explicat că este nevoie de acest parteneriat pentru a fi oferite servicii cât mai bune, cei de la PDL au înțeles doar că trebuie să facă opoziție la proiectele primarului și au votat împotrivă. „Degeaba le-am explicat că avem deja sponsorizări de 370 milioane lei vechi pentru cămin și nu ar fi nevoie de bani din bugetul local, pentru că nu au vrut să înțeleagă. Nu au vrut să se gândească la latura socială”, a precizat edilul din Fitionești.
    Pe lista comunelor care au accesat fondurile europene prin POR 2007-2013 se mai află Jariștea cu proiectul „Modernizare și extindere clădire existentă în vederea înființării Centrului social multifuncțional”, Gugești cu proiectul  „Modernizare, reabilitare și dotare Åžcoala nr. 1 de arte și meserii „Al. Vlahuță”” și Cîmpineanca cu proiectul  „Reabilitare, modernizare și dotare Åžcoala generală cu clasele I-VIII Câmpineanca”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?