Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Proiect de lege pentru sancționarea piraților auto


Pirații auto vor fi aspru sancționați dacă un proiect de lege, aprobat zilele trecute de Guvern, va trece și de Parlament. Astfel, dacă va fi aprobat, persoanele care iau oameni la ocazie fără să aibă acest drept, vor primi sancțiuni cuprinse între 1.000 și 5.000 lei. Amenzile erau aceleași și până acum, numai că polițiștilor le era foarte greu să dovedească ilegalitaea, fiind nevoie de audieri peste audieri. Și chiar dacă luau declarații peste declarații, de la șoferi și persoanele pe care le transportau, pirații auto tot reușeau să fenteze legea. Contestau amenzile în instanță și de cele mai multe ori aveau câștig de cauză, după cum ne-au spus polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Vrancea.
    Dacă proiectul de lege inițiat de Ministerul Transporturilor, aprobat zilele trecute de Guvern, va trece și de Parlament, polițiștilor le va fi mult mai ușor să aplice sancțiuni, ale căror cuantumuri nu sunt deloc de neglijat. Potrivit polițiștilor din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Vrancea, în baza noilor propuneri, dacă polițistul constată că un șofer a luat persoane la ocazie și poate dovedi acest lucru, poate aplica sancțiunea pe loc, fără să mai fie nevoie de declarații peste declarații pentru a dovedi că o personă practică pirateria auto. Conform inițiativei legislative, se crează cadrul legal pentru sancționarea persoanelor fizice sau juridice, care efectuează activități neautorizate de transport persoane prin utilizarea autoturismelor.
Un proiect similar a fost lansat de Ministerul Transporturilor în dezbatere publică la finele lunii iulie, însă sub formă de ordonanță. În plus, ministerul a mai propus aceste reglementări și în decembrie 2013, dar nu au fost aprobate. În forma lansată în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor, dispozițiile stabilesc că persoanele fizice sau juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism, iar acel transport nu este realizat în regim de taxi sau în regim de închiriere de către transportatori autorizați, ar putea fi sancționate cu o amendă cuprinsă între 1.000 lei și 5.000 lei. Ministerul Transporturilor a inițiat proiectul de act normativ din cauza existenței unor practici ilicite în activitățile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local, cât și transportul județean de persoane, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
De asemenea, practicile ilicite existente în activitățile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor pun în dificultate asigurarea unui mediu concurențial corect pe piața transportului rutier de persoane, se mai menționează în același document.

   De ani de zile, polițiștii se „luptă” cu pirații auto

    Probleme pe această linie sunt și în Vrancea. De-a lungul timpului, reprezentanții agenților economici care desfășoară activități în domeniul transportului de persoane s-au plâns la poliție și la alte instituții abilitate de concurența neloială din partea piraților auto. Sesizări au fost, acțiuni pe această linie au fost nenumărate, dar fenomenul nu a putut fi stârpit, asta pentru că pe „pirații” auto nu i-au speriat amenzile, pe care le-au contestat în instanță. Nu de puține ori, și călătorii au ținut cu șoferii, spunând că sunt rude cu aceștia ori că nu le dau bani pentru curse.
    Activitatea ilicită continuă și acum și nu de puține ori, în stația de pe bulevardul Independenței, de exemplu, trecătorii sunt acostați de persoane care întreabă „La Vidra, la Vidra?”. Polițiștii ne-au spus că de-a lungul timpului cele mai multe sesizări cu privire la persoane care practică pirateria auto, au venit de pe ruta Vidra-Focșani și retur, dar și de pe ruta Panciu-Focșani și retur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?