Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Mausoleul de la Mărăşeşti, pe timbrele speciale dedicate Eroilor Neamului


Au fost emise trei timbre speciale dedicate Eroilor Neamului, iar unul dintre acestea este dedicat bătăliei de la Mărășești din perioada 6-19 august 1917. Celelalte două timbre ilustrează Crucea de pe Caraiman și însemnele Ordinului Militar Mihai Viteazul Clasa I. 

„În contextul marcării Centenarului Primului Război Mondial, la începutul lunii iulie a fost lansată emisiunea filatelică In Memoriam – Eroii Neamului, având ca nobilă misiune cinstirea jertfei eroilor români căzuți în bătăliile primei conflagrații mondiale. Efortul de război al armatei române înscrise în confruntări sângeroase cu Puterile Centrale a fost încununat într-un final de victorii, care au condus la desăvârșirea statului național unitar român, prin unirea Transilvaniei cu Regatul României, petrecută la 1 Decembrie 1918. Prin subiectele ilustrate, cele trei mărci poștale ale prezentei emisiuni amintesc tocmai de locurile unde soldații români au purtat bătălii crâncene. Prima dintre acestea figurează Mausoleul de la Mărășești, construcție simbol a cinstirii eroismului ostașilor români, ce evocă bătălia de la Mărășești care prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare de pe frontul românesc, din tot cursul războiului și s-a desfășurat în intervalul 6-19 august 1917. În mausoleu odihnesc osemintele a peste 5.000 de ostași români identificați și neidentificați, care sunt așezate în cripte individuale și comune”, se arată într-o informare postată pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

    În aceeași informare se mai arată că celelalte două marci poștale ale emisiunii ilustrează Crucea Eroilor Neamului – cunoscută în special sub numele Crucea de pe Caraiman – și însemnele Ordinului Militar Mihai Viteazul Clasa I – cea mai importantă decorație militară românească ce a fost înființată în contextul Pimului Război Mondial, la inițiativa Regelui Ferdinand I. „Colaborarea din acest an dintre Oficiul Național pentru Cultul Eroilor și societatea Romfilatelia s-a concretizat și prin realizarea unui întreg poștal cu dublă tematică: Mormântul Ostașului Necunoscut , simbolul național al sacrificiului neamului românesc pentru înfăptuirea României și aniversarea a zece ani de activitate a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, care va fi pus în circulație prin rețeaua Poștei Române”, se mai arată în aceeași informare.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?