Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Otita și sinuzita, bolile verii



Multe persoane se confruntă cu boli din sfera ORL după ce au fost la ștrand ori piscine insalubre sau au folosit aparatale de aer condiționat. Medicii spun că, în ultima perioadă, au ajuns la spital mai mulți vrânceni, care au fost diagnosticați cu otite ori sinuzite.
Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Vrancea avertizează că pe perioada verii există un risc foarte mare de îmbolnăvire de sinuzită și otită. Copiii sunt cei mai vulnerabili în acest sens, având în vedere faptul că ei au un sistem imunitar în formare. Otita reprezintă o inflamație apărută la nivelul urechii. Otitele sunt de mai multe feluri, în funcție de locul unde apare infecția, însă cel mai des întâlnită este otita externă. „Mulți oameni merg în acestă perioadă la mare, fac baie, le intră apă în urechi, iar acest lucru favorizează dezvoltarea micozelor. Dacă pacientul evită sau întârzie să ajungă la medic să se trateaze și urmează sfaturile date de vecini sau de prieteni, este posibil ca boala să se agraveze și se poate ajunge chiar la perforarea timpanului”, avertizează specialiștii DSP.
Pentru a evita apariția bolilor ORL, după ce ați fost la piscină sau la mare  trebuie ca să ștergeți bine urechea, să nu rămână umedă, pentru că în acest fel se formează ciuperca. Medicii nu recomandă folosirea bețișoarelor de urechi, pentru că el poate împinge dopul de cerumen către timpan. Corect este ca după fiecare baie să ștergem urechea cu un colț de prosop.

    Aerul condiționat poate provoca sinuzita
 
O altă afecțiune a aparatului ORL care poate să apară vara este sinuzita, ce poate fi provocată de aparatul de aer condiționat. Pentru că acesta este utilizat fie în mașină, la birou sau în casă, el poate afecta organismul. Din acest motiv, specialiștii DSP recomandă ca înainte de a ieși afară din mașină sau casă, aerul condiționat să fie oprit cu câteva minute înainte, astfel încât corpul să se adapteze mai ușor temperaturilor exterioare. „Nasul este organul afectat cel mai mult de aerul condiționat. Simptomatologia caracteristică este secreția purulentă din nas. Sinuzită înseamnă puroi la nivelul sinusului. Există două forme de sinuzită. Una pornește de la dinți și se diagnostichează destul de ușor, iar cealaltă este sinuzita rinogenă, al cărei punct de plecare este nasul. De aceea este recomandată prezentarea la medic”, mai recomandă specialiștii DSP.
De asemenea, medicii spun că este bine să curățim constant filtrul aparatului de aer condiționat, pentru că altfel se strâng germeni, din care se dezvoltă bacteriile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?