Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Comisioane și tarife percepute pensionarilor



    Comisioanele și tarifele ce sunt percepute pensionarilor de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și casele teritoriale la efectuarea unor operațiuni care nu sunt legate de stabilirea și de plata pensiilor și a altor drepturi de asigurări sociale din sistemul public de pensii au fost reglementate prin Decizia nr. 1/2014 a CNPP.  Astfel, pentru reținerile din pensii, efectuate de către casele teritoriale de pensii în calitate de terț poprit, se percepe un comision de 3% aplicat asupra sumei lunare ce face obiectul reținerii. Comisionul se percepe și se încasează de la pensionar, prin reținere din pensie. „Reținerea lunară totală, inclusiv comisionul, se face cu respectarea dispozițiilor art. 728 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează în decizie.
    Pentru o serie de operațiuni care nu sunt legate de stabilirea și plata pensiilor și a altor drepturi de asigurări sociale se percepe de asemenea un tarif, după cum urmează: eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare în sistemul public de pensii – 15 lei; eliberarea, în condițiile legii, la cererea asiguraților, a adeverințelor care atestă calitatea, venitul asigurat și/ sau stagiul de cotizare realizat, începând cu a doua solicitare din cursul unui an calendaristic – 15 lei. În aceste cazuri, tariful se percepe pentru fiecare certificat, respectiv pentru fiecare adeverință. Pentru eliberarea adeverințelor care conțin informații necesare executării silite, solicitate de către executorii judecătorești, tariful este de 17 lei și se percepe pentru fiecare persoană pentru care se oferă informații. Toate operațiunile amintite mai sus se efectuează după confirmarea achitării tarifului.
    Costul serviciilor de copiere a documentelor solicitate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, este de 0,5 lei/ pagina.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?